Publiek grijpt de macht op de dansvloer

Superstijl-bezoekers bepalen ieder kwartier muziekstijl

Democratie en dansen: bij de Superstijl-avonden van Patrick Duyker a.k.a. dj Random kan het. Bij hem heeft niet de dj, maar het publiek alle macht in handen. Ieder kwartier bepalen de bezoekers met behulp van stempasjes en stemmachines in de zaal welke muziekstijl er te horen moet zijn.

Superstijl-bezoekers bepalen ieder kwartier muziekstijl

De dj die vanachter zijn draaitafels de sfeer van een dansavond bepaalt? Niets daarvan bij de geheel democratische avonden van Superstijl, waarbij het publiek op de dansvloer het helemaal voor het zeggen heeft en zelf bepaalt welke muziek er door de speakers schalt. Initiatiefnemer Patrick Duyker switcht zo als dj Random ieder kwartier ‘gedwongen’ van muzieksoort. Hij heeft muziek in zo’n negentig categorieën bij zich, van fifties rock ’n roll tot drum ’n bass en van britpop tot hiphop. Een soort vleesgeworden jukebox dus. Metal zit er nog niet bij. “Ik houd er helemaal niet van, maar daar ben ik me nu in aan het verdiepen”, zegt Duyker. “Dus binnenkort kan het publiek ook AC/DC horen.”

Hij kwam op het idee toen specifieke dansavonden hun intrede deden in het clubcircuit. Dat beviel Duyker niet helemaal. “Kijk, ik vind drum ’n bass nog steeds geweldige muziek, maar niet voor de hele avond. Een kwartiertje vind ik het wel leuk. Toen ging ik nadenken over de mogelijkheid van dansavonden met inspraak vanuit het publiek.” Zo’n vier jaar geleden probeerde hij het concept voor het eerst uit in Donkey Shot in Heemskerk, waar hij destijds werkte als programmeur. “Het sloeg redelijk aan, maar ik dacht toen al dat het beter zou werken in grotere zalen. Het Patronaat in Haarlem toonde als eerste interesse. Daar hielden we het afgelopen zaterdag voor de negende keer en het was hartstikke uitverkocht.”

Superstijl-bezoekers krijgen bij de entree een stempasje met drie streepjescodes, die ze kunnen scannen in een van de stemmachines in de zaal. Terwijl de muziek speelt, is op een scherm te zien welke drie muziekstijlen er na een kwartier te horen zijn, waarna het stemmen mag beginnen. Wordt het een kwartiertje britpop, rare covers, louter liedjes over dieren of de grootste hits uit je middelbare schoolfeest van 1993? Op de schermen is live te zien hoe de stemmen per genre worden verdeeld. Vervolgens zet dj Random de muziek op die de meeste stemmen heeft gekregen, waarna meteen een nieuwe stemronde begint.

In poppodia als het Patronaat of Tivoli in Utrecht doen alternatieve rock, britpop en drum ’n bass het vooral heel goed. “Urban en R’n’B winnen het eigenlijk nooit, daar houden ze in die tenten blijkbaar niet van. “Op Old school hiphop of Nederhop wordt wel meer gestemd. En zodra een categorie als Op Volle Toeren dreigt te winnen, volgen er vaak opeens veel tegenstemmen.” Met zoveel variatie is een goeie structuur of lijn in de avond natuurlijk ver te zoeken, maar dat maakt voor Duyker niets uit. “De structuur is dat er ieder kwartier andere muziek te horen is. In dat kwartier zelf probeer ik vervolgens wel een lijn te leggen.”

Ook al scoort hij met Superstijl nu een bescheiden succesje, Duyker heeft niet de ambitie om er fulltime mee aan de slag te gaan. “Ik blijf dit voorlopig een keer per week doen. Ik denk ook niet dat Superstijl een hele nieuwe manier van clubavonden houden is. Meestal zal de dj echt wel zelf het heft in handen houden. Variatie is voor mij belangrijk: ik zou zelf ook niet iedere week naar een Superstijl-avond willen.”

Superstijl: 29 juni in Tivoli Oudegracht, Utrecht, 7 juli in strandpaviljoen Timboektoe, Wijk aan Zee, 13 juli in Sleepin’ Arena, Amsterdam.