3VOOR12 draait (week 26): Blitzen Trapper, Lefties Soul Connection en LCD Soundsystem

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12

Op de redactie klinkt deze week om de haverklap een cd-tje van één of andere band genaamd Blitzen Trapper. Verder is het Club 3VOOR12-seizoen goed afgesloten met de Lefties Soul Connection en zijn er lovende woorden voor de nieuwe single van LCD Soundsystem.

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

3VOOR12 Single van de Week
LCD Soundsystem - All My Friends (DFA/EMI)

3VOOR12 Album van de Week
Air Traffic - Fractured Life (Tiny Consumer/EMI, releasedatum 9/7)

3FM Megahit
Blof - Donker Hart (EMI)


De top 10:

1. Blitzen Trapper – Wild Mountain Nation (cd, Lidkercow)
“Een plaat die op een geweldige manier alle kanten uitschiet.” (Paul Diersen)
“Geen pijl op te trekken, maar midden in de roos.” (Robert Lagendijk)
“Net zo schots en scheef als Pavement, al vermoed ik dat deze jongens wel degelijk strak kunnen spelen.” (Bart Snoeren)

2. Lefties Soul Connection - Live in Club 3VOOR12, 27 juni 2007
”Swingend, dwingend, verschroeiend, gruwelijk lekker kortom.” (Joris Rietbroek)
“De Meters nemen er hun petje voor af.” (Atze de Vrieze)

3. LCD Soundsystem - All My Friends (single, DFA/EMI)
“Als twee goede werelden uit verschillende sterrenstelsels plots toch samenkomen is de hemel te klein.” (Ron van der Sterren)
“Wat een ep! Wat een band!” (Robert Lagendijk)

4. Alex Gopher - The Game (Bloody Beetroots remix, single Go4 Music/Bang)
”Aanbevolen voor alle Digitalism/Justice-adepten.” (Menno Visser)

5. The Cinematic Orchestra - Ma Fleur (cd, Domino)
”Een beetje regisseur komt meteen met een plan om hier terstond zijn meesterwerk bij te maken.” (Joris Rietbroek)

6. Taken By Trees - Open Field (cd, Rough Trade/Konkurrent)
“Lieflijk en breekbaar soloplaatje van Victoria Bergsman.” (Atze de Vrieze)

7. Spoon - GaGaGaGa (cd, Megre)
“Eerste single The Underdog is alvast een zomerhit in spe.” (Bart Snoeren)

8. Cornelius - Live in Paradiso, 22 juni 2007
”Cornelius zou een hit zijn op elk filmfestival.” (Ron van der Sterren)

9. The Gossip - Live Melkweg The Max, 27 juni 2007
”Zangeres Beth Ditto zag er uit als een roze rolmops en toch kun je je ogen niet van haar afhouden.” (Menno Visser)

10. UNKLE – War Stories (cd, Surrender All/PIAS)
“De basgitaar doet zijn werk goed op de nieuwe UNKLE.” (Paul Diersen)


De lijstjes:

JORIS RIETBROEK DRAAIT:


Lefties Soul Connection - Live in Club 3VOOR12, 27 juni 2007
Swingend, dwingend, verschroeiend, gruwelijk lekker kortom. En dat in een sessie van slechts vier nummers. Kort, maar krachtig. En hard: de decibelmeter van Desmet haalde dankzij de simpele doch strakke en harde drumklappen 112.

The Verve - Urban Hymns (cd, EMI)
De ene reünie zie je van mijlenver aankomen (Spice Girls), de andere totaal niet, in het geval van The Verve. Zeker Urban Hymns vond ik tien jaar geleden heel erg mooi. Jaren niet gedraaid, van de week weer eens gehoord en ja hoor: kippenvel van tien jaar terug steekt weer de kop op. Hemels. Kom maar op met die tournee en nieuwe muziek.

The Cinematic Orchestra - Ma Fleur (cd, Domino)
Verplicht voer voor wie graag een filmsoundtrack opzet: de beste ingetogen filmmuziek bij een rolprent die, detail, niet is gemaakt. Een beetje regisseur komt meteen met een plan om hier terstond zijn meesterwerk bij te maken. Zijn er al Oscar's voor filmmuziek bij niet-bestaande flms?


MENNO VISSER DRAAIT:

Enter Shikari - Live in De Melkweg oude zaal, 28 juni 2007

Zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb: dit wordt het leukste feestje van Lowlands dit jaar voor alle minderjarigen en andere kindersurprise eieren snoepers. De rest zal de onwaarschijnlijke explosieve mix van hardcore, metal en foute techno niet snappen. Net niet gestagedived, maar het scheelde niet veel. Ik heb zelfs een t-shirt gekocht (voor het eerst sinds 1811).

The Gossip - Live in De Melkweg The Max, 27 juni 2007
Zangeres Beth Ditto zag er uit als een roze rolmops en toch kun je je ogen niet van haar afhouden: de hype rond haar persoon is terecht. Ze zingt haar punk zo soulvol dat je de ontbrekende bassist echt niet mist.

Alex Gopher - The Game (Bloody Beetroots remix, single Go4 Music/Bang)

Supervet b-kantje van de week. Aanbevolen voor alle Digitalism/Justice-adepten die smullen van de scherpe technopopsound van 2007.


PAUL DIERSEN DRAAIT:

Blitzen Trapper – Wild Mountain Nation (cd, Lidkercow)

Een plaat die op een geweldige manier alle kanten uitschiet. Van country naar Sonic Youth-achtige soundscapes en weer terug. Allmusic.com geeft de beste beschrijving: ‘a dizzying lo-fi psychedelic prog rock power pop alt-country indie rock jamfest’. En dat allemaal in iets meer dan een half uur. Hulde.

The Flaming Lips – At War With The Mystics (cd, Warner)
Van vorig jaar, maar helemaal gemist (op The Yeah Yeah Yeah Song na). Onbegrijpelijk! Ik heb de cd een paar maanden geleden uit een 8 euro-bak geplukt, maar deze week pas eens goed geluisterd. Spacy en op zijn tijd plezant freakerige pop. De hemel. Zwaar favoriet is The Sound Of Failure, die ik donderdagavond de godganse treinreis Hilversum-Aalten op repeat heb gehad.

UNKLE – War Stories (cd, Surrender All/PIAS)
De basgitaar doet zijn werk goed op de nieuwe UNKLE (Chemistry, Keys To The Freedom, Burn My Shadow). Hij stoomt en rockt. Producer Chris Goss heeft zijn sporen nagelaten. Ik zie trouwens ook steeds Borat voor me met twee duimen omhoog. “Very nice!”


ROBERT LAGENDIJK DRAAIT:

LCD Soundsystem - All My Friends (single, DFA/EMI)]

Het meest facinerende nummer van Sound of Silver nu in een vriendelijke drieminutenversie. Briljant is de versie van John Cale op de B-kant: alsof dit het origineel zou zijn. Nog briljanter is de versie van Franz Ferdinand. Is dit dan het origineel? Dan zijn er ook nog twee mixen. Hmmm. En om je helemaal op het verkeerde been te zetten eindigt de single met een LCD cover van No Love Lost van Joy Division/Warsaw. Zo eindigde het concert in Amsterdam ook al. Wat een ep! Wat een band!

Blitzen Trapper – Wild Mountain Nation (cd, Lidkercow)
Wild Mountain Nation kwam deze week meerdere malen voorbij deze week in de redactieruimte. Iedere keer vroeg ik: "Jezus, wat is dit?" Goed! Vuige indie vermengd met hemelse pop. Geen pijl op te trekken, maar midden in de roos.

Red Hot Chili Peppers - Europe By Storm (documentaire Bram van Splunteren 1988)
Echt waar: wegens een op hol geslagen kat moest ik gisteren mijn eigen huis ontvluchten. En zo miste ik de nieuwe montage van alle VPRO/Chili Peppers-ontmoetingen op Nederland 3. Gelukkig ken ik de eerste documentaire Europe By Storm zo ongeveer uit mijn hoofd: Kiedis haalt zijn lul uit zijn broek in een vliegtuig (toen kon dat nog!), Flea vertelt zijn twijfels over de band, Jack Irons laat zien hoe je in de fanfare leert drummen en wondergitarist Hillel Slovack bleek te stotteren. Wow!


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Lefties Soul Connection - Live in Club 3VOOR12, 27 juni 2007

Het knappe is dat Lefties Soul Connection precies klinkt zoals het wil klinken. Kwestie van de juiste apparatuur en lang oefenen, maar het werkt wel. De Meters nemen er hun petje voor af.

Diverse Artiesten - After Dark (cd, Italians Do It Better)
Juist: Italians Do It Better. Klassieke italo disco, waar ook Lindstom & Prins Thomas enthousiast van moeten worden.

Taken By Trees - Open Field (cd, Rough Trade/Konkurrent)
Lieflijk en breekbaar soloplaatje van de dame die we kennen als zangeres van indiepoppers The Concretes (God hebbe hun ziel) en vooral van Peter, Bjorn & John's superliedje Young Folks: Victoria Bergsman. Laat je niet afschrikken door het afgrijselijke amateuraquarel op de hoes.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Cornelius - Live in Paradiso, 22 juni 2007

Halfvol, maar beeldvullend: Cornelius zou een hit zijn op elk filmfestival.

The Frames - Live in de goederenlift van de Utrechtse Stadsschouwburg, 24 juni 2007
"We're in an elevator" tipt frontman Glen naar bassist Joe. Die snapt de hint en verdraait Shiney Stars in Hotel Lounge: "This elevator only takes one down, she said. This place is hotel lounge…"

LCD Soundsystem - All My Friends (single, DFA/EMI)
Franz Ferdinand die LCD doet en LCD die Joy Division doet…. Als twee goede werelden uit verschillende sterrenstelsels plots toch samenkomen is de hemel te klein.


BART SNOEREN DRAAIT:

Blitzen Trapper – Wild Mountain Nation (cd, Lidkercow)

Hele fijne indie plaat. Net zo schots en scheef als Pavement, al vermoed ik dat deze jongens wel degelijk strak kunnen spelen.

Spoon – GaGaGaGa (cd, Merge)
In Amerika is Spoon al jaren een grote naam. Met deze plaat vol poppy indie liedjes moet het in Europa toch eindelijk ook gaan lukken. Eerste single The Underdog is alvast een zomerhit in spe.

Menomena - Friends and Foe (cd, Barsuk Records)
Al maanden geleden in Amerika besteld, en aanstaande zondag op Metropolis. Ga deze band allemaal zien. Want hun complexe indiepop in ronduit prachtig. Ze schijnen hun song te schrijven door stukjes uit hun lange jams te samplen en dat levert een zeer verassend resultaat op. In het najaar schijnt dit schijfje ook eindelijk in Europa uit te komen.