Toch nieuws op Pinkpop persconferentie: volgend jaar niet op Pinksterweekeinde

Pinkpop 2007 mixt stoere rockers met flinke meiden

Is het nog van deze tijd? Een popfestival maakt de line-up bekend tijdens een persconferentie. Pinkpopbaas Jan Smeets ontving vandaag de pers in het hoofdstedelijke Paradiso om de gehele poster te onthullen. En dat terwijl bijna de hele trits met namen al daags ervoor op festivalsite Graz.nl was uitgelekt. Toch was er ook nieuws: volgend jaar wijkt Pinkpop mogelijk van het Pinksterweekeinde af en dat is voor het eerst.

Pinkpop 2007 mixt stoere rockers met flinke meiden

Gewoontegetrouw kondigt Pinkpopbaas Jan Smeets het programma van zijn festival aan tijdens een persconferentie in het hoofdstedelijke Paradiso. Vandaag was het weer zover en maakte hij bijna alle acts die op in Landgraaf zullen aantreden bekend. De achtendertigste editie van Pinkpop wordt gekenmerkt door stoere, harde, grote mannenacts, afgewisseld met meidenpop. Niet echt nieuws, want fansite Graz.nl had daags voor de persconferentie de meeste namen naar buiten gebracht. Toch was er ook nog echt nieuws in Paradiso: in 2008 zal Pinkpop mogelijk niet tijdens het Pinksterweekeinde plaatsvinden.

Volgend jaar valt Pinksteren vroeg. Het Duitse Pinkpopbroertje Rock Am Ring, waar Smeets normaliter veel acts mee deelt, wordt dan vier weken later gehouden. “Landgraaf heeft inmiddels toestemming gegeven om het festival te verschuiven. Maar mochten de grote acts als Coldplay juist wel op het Pinksterweekeinde willen spelen, dan houden we die het Pinksterweekeinde aan,” aldus Smeets. En dus ziet het er naar uit dat hij zijn lesje geleerd heeft van de rampzalige 2005-editie van zijn festival. Toen was de line-up te mager om genoeg volk te trekken. Met 15.000 bezoekers was Pinkpop 2005 verre van uitverkocht.

Is zo’n officiële persconferentie nog wel van deze tijd? Want dankzij de website Graz wisten we al dat Smashing Pumpkins, Linkin Park, Arctic Monkeys, Scissor Sisters, Muse plus 31 andere acts zouden komen. Maar presentator Giel Beelen grapte vanaf het podium van Paradiso dat de namen van de artiesten pas echt bevestigd zijn als ze uit de mond van Jan Smeets komen. En daar kwamen vandaag dus 37 namen uit, want Graz had nog even Five ‘O Clock Heroes over het hoofd gezien. . Twee acts moeten overigens nog worden geboekt. Smeets: “En Wir Sind Helden is nog niet helemaal zeker…”

Overbodig dus, zo’n persconferentie? Niet voor de driehonderd journalisten, bloggers en andere trouwe festivalvolgers die er op af kwamen. Zo konden zij dit jaar vernemen dat de ticketprijs is gestegen tot 115 euro, er meer toegangspoortjes bij de entree komen en dat het festival ook dit jaar weer moet uitverkopen om geen verlies te draaien.