Popfotograaf Lex van Rossen (57) overleden

Fotograaf won de Pop Pers Prijs 2004

Popfotograaf Lex van Rossen (57) is afgelopen zaterdag overleden aan kanker. Van Rossen werkte als popfotograaf jarenlang voor onder meer NRC Handelsblad en GPD en geldt als een van de pioniers van de Nederlandse popfotografie.

Fotograaf won de Pop Pers Prijs 2004

Popfotograaf Lex van Rossen (57) is afgelopen zaterdag overleden. Dat meldt de website van het NRC maandag. Hij leed aan kanker. Van Rossen werkte als popfotograaf jarenlang voor onder meer NRC Handelsblad en GPD en geldt als een van de pioniers van de Nederlandse popfotografie. Zijn foto's verschenen in alle belangrijke popbladen en hij was jarenlang hofleverancier voor Jip Golsteijn. Van Rossen maakte foto's van de groten der aarde, waaronder Queen en The Rolling Stones. Meest bekend is wellicht de foto van U2-frontman Bono, die het publiek in De Kuip toezingt.

De bekroning op zijn veldwerk kreeg Van Rossen in januari 2005, toen hij tijdens Noorderslag de elfde Pop Pers Prijs uitgereikt kreeg. De jury bestempelde hem als een "ware frontsoldaat die de confrontatie met zijn onderwerp, maar ook met het betalend poppubliek vanaf de voorste rijen aandurft."