Little Man Tate zingt over wat het weet

Jon Windle: "Laten we een band beginnen en wat lol trappen"

Uit Sheffield, dezelfde stad als Arctic Monkeys, komt Little Man Tate. Maar Jon Windle, voorman van Little Man Tate zegt de populaire band nog nooit ontmoet te hebben. De twee hebben nog iets anders gemeen dan hun thuisstad. Net als The Monkeys zingt Little man Tate over uitgaan, meisjes en voetbal.

Jon Windle: "Laten we een band beginnen en wat lol trappen"

Uit Sheffield, dezelfde stad als Arctic Monkeys, komt Little Man Tate. Maar Jon Windle, voorman van Little Man Tate zegt de populaire band uit de toch niet al te grote stad, nog nooit ontmoet te hebben. Maar de twee bands hebben nog iets anders gemeen dan hun thuisstad. Net als The Monkeys zingt Little man Tate over uitgaan, meisjes en voetbal. About what you know dus. Niet voor niks is dat de titel van Little Man Tates debuutalbum.

Little Man Tate… hmmm? Dat is toch die film met dat rare veel te bijdehante mannetje, dat geen vriendjes kan maken? Jawel dat is hem. Maar niet alleen meer. Want sinds een paar jaar is het ook de naam van rammelende poprockband uit Sheffield. Over de vraag wie eerst was bestaat geen twijfel. De band heeft de naam gewoon uit de tv-gids gehaald.

De manier waarop de band aan haar naam gekomen is, zegt veel over Little Man Tate en frontman Jon Windle. Ze nemen het allemaal niet zo serieus. Het leven niet. Maar hun band des te meer. Ze willen goed zijn en goed gevonden worden. Maar inhoudelijk hoeft het allemaal niet zo hoogdravend. De catchy liedjes gaan over dingen waar jongens begin twintig interesse in hebben. Drank, vrouwen, uitgaan, voetbal. Dat soort zaken.

Toen de band begon was het viertal ook nog weinig ambitieus. Windle: “We zijn gewoon normale jongens die een bandje begonnen zonder een idee erachter. We zeiden tegen elkaar: laten we een band beginnen en wat lol trappen. We zijn per ongeluk gekomen waar we nu zijn.” De boeker van een lokale club waar Little Man Tate een keer optreedt speelt een belangrijke rol. Hij zorgt er ook voor dat de band een beetje serieuzer wordt. Windle: “Het eerste optreden dat we headlineden was toen het label V2 kwam kijken. Daarvoor speelden we altijd voor een paar metalbands ofzo.”

De eerste singles van Little Man Tate krijgen meteen veel aandacht. Zoveel dat het het uitbrengen van de plaat een beetje bemoeilijkte. Het werd lastig tijd te vinden en de band wilde niet de singles die de mensen al kenden ook nog eens op het album zetten. Maar nu is het debuutalbum, met de voorzichzelfsprekende titel About What You Know, klaar.

Little Man Tate speelt 22 maart 2007 in de Amsterdamse Melkweg. Luister naar het hele interview.