Hollandse Nieuwe Praise the Twilight Sparrow is spiritueel, maar niet religious

Nederlandse Fransman Pascal Allibert speelt met zijn band op SXSW

Het moet niet gekker worden. Een paar weken terug ging een Schotse er al met de Hollandse Nieuwe trofee vandoor, dit keer is het Fransman Pascal Allibert met zijn soloproject Praise the Twilight Sparrow.

Nederlandse Fransman Pascal Allibert speelt met zijn band op SXSW

Het moet niet gekker worden. Een paar weken terug ging een Schotse er al met de Hollandse Nieuwe trofee vandoor, dit keer is het Fransman Pascal Alibert met zijn soloproject Praise the Twilight Sparrow. Ondanks zijn overduidelijke Franse tongval is Allibert genoeg ingeburgerd: “Ik woon al lang in Nederland. Ik doe mijn best.” Praise the Twilight Sparrow speelt komende maand op het gerenommeerde festival SXSW in Austin, Texas. En dat is niet niks voor een volkomen onbekende groep: “Aanstaande dinsdag in De Nieuwe Anita is ons eerste optreden.”

WIE OF WAT IS PRAISE THE TWILIGHT SPARROW?
“Het is begonnen als een soloproject van mij, ongeveer een jaar geleden. Ik heb onlangs een paar nummers opgenomen. Lofi-achtig, het is een soort donkere folk. Op het podium heb ik een band met vijf mensen. Het zijn allemaal mensen waar ik in andere bands al mee gespeeld heb. SXSW is een beetje uit de hand gelopen. Ik heb een paar jaar geleden met Templo Diez op het festival gespeeld. Het is een fantastisch festival. Ik heb gewoon een demo opgestuurd naar de organisatie, en we zijn uitgenodigd.”
Is het niet lastig, een soloproject vertalen naar band?
“Bij het opnemen is het heel handig om in je eentje te werken. Je kunt doen wat je wilt. Maar op het podium is het heel wat anders. Je ziet bijna nooit soloartiesten die in hun eentje veertig minuten kunnen vullen.”

VANWAAR DIE NAAM?
Het is een goede vertaling van de sfeer van mijn muziek. Het is een deel van een heel oud engelse folk liedje. Het heeft geen logische betekenis, maar gewoon vertaling van de sfeer van de muziek. Met dat ‘Praise’ erin is het een beetje spiritueel, maar we zijn niet religieus.

HET 3VOOR12 OORDEEL: ALS RYAN ADAMS IN NEDERLAND ZOU WONEN
“Ehm, ok.”

KEUZES

FRANKRIJK OF NEDERLAND

Op dit moment Nederland. Ik blijf Frans, dat is zeker. Maar op dit moment is Frankrijk een vreselijk land om te wonen, vooral de politiek. Het is een heel moeilijk land om in te leven. Nee, ik ben niet gevlucht: ik kwam hier voor een meisje.

TEMPLO DIEZ EN PRAISE THE TWILIGHT SPARROW
Dat is onmogelijk. Vooruit, voor de komende maand Praise the Twilight Sparrow. Maar dat is niet eens waar, want we gaan met Templo Diez op tour in de VS, de week voor SXSW.

WERELDBEROEMD OF ANONIEM
Anoniem. Wereldberoemd zijn betekent muzikaal gezien dat mensen jouw muziek willen aanpassen. Er zijn uitzonderingen, dat is waar, maar wereldberoemde mensen zullen heel hard moeten vechten om hun muziek te blijven maken zonder concessies.

WAAROM MOETEN MENSEN NAAR PRAISE THE TWILIGHT SPARROW GAAN KIJKEN?

Het is een prachtig mengsel tussen traditionele en heel moderne geluiden.