Hollandse Nieuwe Adept zoekt naar mooi en lelijk

Michiel Klein: "Als ik experimenteer, ga ik op klank en geluid af"

Moet je uit een miljoenenmetropool komen om een heftig, beklemmend grote stadsgeluid voort te brengen? Tuurlijk niet, luister daarvoor maar naar Adept uit het Hollandse hoge noorden. De band blies op Noorderslag met bikkelharde electronoise het publiek van de sokken, maar vreest dat de vaderlandse waardering klein blijft. Frontman Michiel Klein: "Ik denk dat we noodgedwongen naar het buitenland moeten."

Michiel Klein: "Als ik experimenteer, ga ik op klank en geluid af"

Adept brengt zijn titelloze debuut eind februari uit bij het nieuwe Nederlandse label Wham!Wham! Records. Daarop horen we hoe bedenker Michiel Klein met zijn beukende electronoise voortdurend de grens tussen mooi en lelijk opzoekt. De band uit Groningen en Friesland is deze week Hollandse Nieuwe op 3VOOR12.

WIE OF WAT IS ADEPT?

“Adept is live een band, maar is begonnen als project van mij alleen. Ik heb zelf alle teksten en de muziek geschreven, maar we hebben het met z’n vieren in de studio uitgevoerd. Ik begin met experimenteren en dingen uitproberen. Daarbij ga ik volledig op geluid en gevoel af. Ik zoek naar iets dat mooi is, maar tegelijk ook lelijk.”

VANWAAR DIE NAAM?
“Ik heb de naam vooral gekozen vanwege de klank, maar het betekent ‘ingewijden’ en dat paste er ook wel goed bij.”

HET OORDEEL VAN 3VOOR12: DONKER, GROOT STADGELUID UIT HET FRIESE EN GRONINGSE ACHTERLAND MET DUIDELIJKE GABBERINVLOEDEN.
“Dat klinkt goed. Alleen met gabber ben ik het niet helemaal eens. Qua extremiteit misschien een beetje, maar dat is nooit mijn opzet geweest.”

KEUZES:

VORM OF INHOUD?
“Inhoud. Het cd-boekje en de website bevatten misschien veel vorm en ruis, maar het gaat mij er wel om dat je daar mooie dingen uit kunt halen. De vorm is uiteindelijk nooit het belangrijkste. Het gaat altijd om de muziek.”

NEDERLAND OF BUITENLAND?

“Ik denk dat we noodgedwongen naar het buitenland moeten. Volgens mij zijn hier niet veel mensen zijn die wild worden van onze muziek. We krijgen op dit moment wel redelijk wat goeie reacties uit Nederland en daar worden we ook heel blij van, maar uiteindelijk verwacht ik niet dat er een hele grote groep mensen is die geïnteresseerd is in onze muziek."
Noodgedwongen? Zie je er tegenop?
"Oh nee, helemaal niet!"

BEROEMD OF ANONIEM?
Na enige aarzeling: "Beroemd."
Maar aanvankelijk wilde je dit interview niet eens doen, hoe wil je die roem dan bereiken?
"Het probleem met interviews, zeker als ze heel kort zijn, is dat het lastig is om in korte tijd je verhaal kwijt te kunnen. Daarom heb ik er moeite mee. Achteraf bedenk je dan altijd dat je het beter anders had kunnen zeggen. Ik trek dan liever een hele dag met iemand op.”

WAAROM MAKEN JULIE EIGENLIJK MUZIEK?
“Ik word er gelukkig van.”

SPELEN JULIE OOK NOG BINNENKORT?

“Op 23 februari presenteren we in Vera in Groningen onze cd 'Adept'.”

WAAROM MOETEN MENSEN DAN NAAR ADEPT KOMEN KIJKEN?

“Omdat we live nog ruiger zijn dan op de plaat en je dan onze muziek hard kunt horen zonder dat de buren er last van hebben.”

Luister naar het interview met Michiel Klein van Adept in Dubbel Check.