November 2007: De maand van Soulwax, tags en de Wiij

3VOOR12 blikt terug

Elk jaar blikt 3VOOR12 terug op het afgelopen jaar. Welke gebeurtenissen vielen op, welke zaken zijn niet opgelost? 3VOOR12 duikt in de archieven. November 2007 was de maand van de arbeidsinspectie, censuur en Corbijn.

3VOOR12 blikt terug

Als het regent in november, valt Kerstmis in december.

November begon wederom met een knallend London Calling weekend. Deze succeseditie leverde opnieuw fans op voor de spannende Britse bands op dit festival. Hoogtepunten van deze editie waren op de vrijdag Foals, Friendly Fires en Look See Proof. Op zaterdag waren het Video Nasties, Los Campesinos en Blood Red Shoes die allen boven de acht scoorden. Dit jaar was er op vrijdag en zaterdag in de zaal OT301 een dependance-editie. Ondanks de matige opkomst leek dit een mooie locatie om hen die naast de kaarten grepen toch wat moois te laten zien. De zondageditie viel door matige opkomst, een wat vreemde programmering en het vroege tijdsstip tegen. Op de geschifte Derek Meins na, scoorden de artiesten vrij matig. Volgend jaar maar weer gewoon twee dagen.

Volgend jaar zou zomaar de doorbraak kunnen worden van de Wiij. Met behulp van Nintendo’s Wii-controllers is het dj Timski gelukt zijn platen te draaien. “Ik ga helemaal uit mijn dak: ik spring, dans en op het laatst sta ik zelfs in het publiek. De reacties zijn heel leuk. De grens tussen artiest en publiek valt letterlijk weg.” Timski heeft alle software zelf geprogrammeerd. “Stap voor stap wordt duidelijk wat je er allemaal mee kunt. Met welke beweging ik welke beat kan maken.”

November werd ook de maand van de kleedkamerdiscussie op 3VOOR12. Is het nu wel of niet okay om je Edding-stift te legen op kleedkamermuren van poppodia? Aanleiding voor de discussie is een originele C-Mon & Kypski-tag. Eind september zette de band na een optreden een tag in de kleedkamer van W2 in Den Bosch. De zaal was hier niet blij mee en stuurde de band een rekening van bijna 250 euro. Tivoli bleek tégen, Rotown weer vóór en de reacties van lezers over taggen bleken eveneens verdeeld. Het leverde in ieder geval wel een prachtige collage kleedkamerfoto’s op.

In november presenteerde Joost van Bellen zijn videoclipdebuut. De clip voor het nummer More van Junkie XL werd half opgenomen in New York, de andere helft in Nederland. Een mogelijk in scène gezette controverse leek bedoeld als nieuwe internethype. Blowjobs, kontknijperijen en tongzoenen moesten volgens de clipmakers worden gecensureerd. Uiteindelijk is Joost van Bellen wel blij met het eindresultaat. "Door onze aanpassingen is de clip meteen een protest tegen de schijnheilige maatschappij in de VS. Mensen die elkaar op tv de hersens in slaan, dat mag wel, een beetje seks niet. Ik vind hem juist uitdagender en interessanter geworden." De kijkersteller op YouTube staat op dit moment net onder de 40.000. Een succesrel?

Deze maand wordt bekend dat het NPI toch zal fuseren met vijf andere muziekinstituten. Eerst zag het popinstituut niets in de plannen, maar na een onderzoek naar de voor- en nadelen gaat men toch overstag. Soulwax ging ook overstag. De band gaf aan niet te komen spelen op hun eigen 3VOOR12 Presenteert. Op het laatste moment zeiden de Vlamingen toch nog ‘jawel’ en was dit spannende live-remix-avontuur een feit. Het publiek in Desmet en thuis op de bank werd gek bij het zien van zoveel remixkunsten.

De arbeidsinspectie wordt gek van geluidsoverlast bij de diverse podia en kondigt aan in 2008 grondig te controleren op overtredingen. Toch hoeven podia de inspectie niet al te zeer te vrezen: “De Arbowet is sinds de recente aanpassing eigenlijk alleen maar soepeler. De Arbeidsinspectie is geen boeman”, aldus de inspectie.

2007 was het jaar van Anton Corbijn’s Control. De film volgt het leven van zanger Ian Curtis, vanaf zijn tienerjaren tot zijn zelfmoord in 1980. De film is gebaseerd op het boek Touching from a Distance van weduwe Deborah Curtis. Control won in Londen vijf British Independant Film Awards (BIFA). De film was tien keer genomineerd en de belangrijkste prijzen mogen in november bij Corbijn op de schoorsteen: Control werd uitgeroepen tot beste film, Corbijn won prijzen als beste regisseur en beste debuterende regisseur. Hoofdrolspeler Sam Riley werd gekroond tot beste acteur. Zou die Oscar er inzitten?

Geen Oscar maar wellicht wel een Grammy voor de winnaar van de 3VOOR12 Song van het Jaar 2007. De weken vóór de live uitzending vanuit Desmet, waren het de heetste artiesten van 2007 die hun top vijf van commentaar voorzagen. Onder andere Kate Nash, Scroobius Pip, Typhoon en Friska Viljor deelden hun toppers met het publiek.