Jiggy Djé gaat voor het album van het jaar 2008 Jiggy Djé gaat voor het album van het jaar 2008

“Ik zet niet al mijn geld op een rapcarrière”

Jiggy Djé gaat voor het album van het jaar 2008

“Ik zet niet al mijn geld op een rapcarrière”

2006 was eigenlijk zijn jaar, maar aan het eind van 2007 laat rapper Jiggy Djé toch nog even van zich horen: samen met Winne, Kempi, Nina en Lange Frans vertegenwoordigt hij de nieuwe lichting op het nieuwe Extince-album. "Hij heet de Prins Extince, maar eigenlijk is hij de ongekroonde koning."

“Ik zet niet al mijn geld op een rapcarrière”

2006 was eigenlijk zijn jaar, maar op de rand van 2007 laat rapper Jiggy Djé toch nog even van zich horen. Samen met Lange Frans, Kempi, Winne en Nina is hij uitverkoren om het stempel Nieuwe Lichting te dragen op het vierde album van Extince. Op een klassieke posse cut schuift de man uit Breda deze vijf naar voren. Klinkt mooi, maar er is geen sprake van een nieuw verbond, zegt Jiggy Djé: “Ik kreeg een smsje van Kees de Koning: wil je de nieuwe plaat van Extince doen? Ik heb teruggestuurd dat ik dat wel wilde. Wanneer krijg ik de beat, waar moet ik wanneer zijn? Ik hoop dat de kids die denken dat het allemaal heel romantisch is dit niet lezen.”

Werken met Extince is ook voor de keizer punchline een eer. “Hij heet de Prins Extince, maar eigenlijk is hij de ongekroonde koning. Als je een poll zou houden onder Nederlandse rappers, zou hij waarschijnlijk als favoriet uit de bus komen.” Een wederdienst sluit Jiggy niet uit. “Ex en ik hebben er wel eens over gepraat, maar dat gaat niet zomaar gebeuren. Extince heeft nog nooit op een plaat gefeatured.” Maar het allerliefst werkt hij samen met anderen zoals hij dat doet met zijn eigen Amersfoortse crew D.A.C. “Ik wil het graag op de traditionele manier doen. Dat is ook de reden dat ik zelden samenwerk met mensen die ik niet ken. Je komt samen, eet wat, drinkt wat, rookt wat, en eventueel maak je muziek.”

Jiggy Djé doet sowieso graag alles op zijn eigen manier. Hij bracht zijn debuutalbum Noah’s Ark in 2006 zelf uit en heeft een goede basis dankzij een opleiding Media en Entertainment. “Dat is me heel goed bevallen”, zegt hij. “Ik denk dat ik iets meer kennis heb van de industrie dan de gemiddelde muzikant.” Dat Noah’s Ark vooral erkenning oogstte in het undergroundcircuit en weinig daarbuiten, ziet hij niet als een beperking. “Ik maak me geen illusies wat betreft mijn muziek. Ik maak geen clubhiphop of elektronische hiphop, wat een tijdje populair was. Ik maak muziek die stamt uit het boombaptijdperk. Ik weet precies wat dat waard is, maar het is wel de muziek die ik wil maken.”

Winne en Kempi kondigen in de Extince-track hun debuutalbums aan voor 2008. Ze zullen competitie krijgen van Jiggy Djé, die volgend jaar zijn tweede album uit gaat brengen. Of die plaat hem naar grotere podia gaat brengen, zal hem een zorg zijn. “Het is een kwestie van instelling. Noah’s Ark heeft me financieel genoeg opgeleverd en meer dan genoeg qua plezier. Die balans vind ik belangrijk. Misschien zit ik in een luxepositie: ik zet niet al mijn geld op een rapcarrière. Ik schat mezelf vrij hoog in als het gaat over de capaciteiten des levens. Als ik het niet haal in de rapwereld, ga ik iets anders doen. Dat geeft me een soort comfort.”

Dat klinkt misschien laks, maar een gebrek aan ambitie kun je Jiggy Djé niet verwijten. “Wat ik wel kan zeggen is dat ik de tofste plaat van het jaar wil maken. Bij mijn vorige plaat was dat lastig omdat in hetzelfde jaar ook Eigen Wereld van Opgezwolle uit kwam, maar ik ga sowieso proberen Winne en Kempi af te troeven. Dat weten ze, en ik ben er zeker van dat zij dat ook gaan proberen ten opzichte van mij en elkaar. Dat is hiphop voor mij: competitie.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12