Hollandse Nieuwe Crappy Dogs komt van de straat Hollandse Nieuwe Crappy Dogs komt van de straat

“We spelen alles in een keer in. Nummers apart opnemen kunnen we niet”

Hollandse Nieuwe Crappy Dogs komt van de straat

“We spelen alles in een keer in. Nummers apart opnemen kunnen we niet”

Crappy Dogs was naar verluidt de meeste geboekte band van de Popronde: ze deden 14 van de 19 steden aan. Achter deze nieuwe band gaat een oude bekende schuil: Erik vandenberge. "Ik ben eigenlijk een typische loner, maar ik kon niet meer onder deze band uit." Deze week is zijn band Hollandse Nieuwe.

“We spelen alles in een keer in. Nummers apart opnemen kunnen we niet”

De naam Crappy Dogs was een opvallende verschijning tijdens afgelopen Popronde. In maar liefst 14 van de 19 steden dook de band op, daarmee waren ze de meest geboekte band van het rondreizende festival. “We deden het er stiekem om. We hebben ons goedkoop aangeboden. We zijn een keer afgewezen vanwege onze naam”, vertelt zanger Erik vandenberge. De ex- singer-songwriter is een oude bekende van deze rubriek. Eigenlijk is hij een typische loner. “Maar ik kon niet meer onder de band uit. Nu heb ik het echt ontdekt. Met een band spelen is leuk.” In de formatie Crappy Dogs schopt hij het wederom tot Hollandse Nieuwe.

WIE OF WAT IS CRAPPY DOGS?
“Dat ben ik, Arnout op saxofoon, Nathanael op bas. De drummer is net voor de Popronde gestopt, dus nu hebben we ineens een nieuwe: Ruben. Hij speelt op kist, asbak en barkruk. De jongens waren gastmuzikanten op mijn solo cd’s. Ze wisten toen nog niet dat ze een band moesten worden. Een album komt er aan. We waren al ver met de opnames, totdat de drummer ermee stopte. Nu moeten we opnieuw beginnen. We spelen namelijk alles in een keer in. Nummers apart opnemen kunnen we niet.”

VANWAAR DE NAAM?
“Omdat we crappy dogs zijn en omdat we van de straat komen. Letterlijk, we maken straatmuziek.”

3VOOR12 OORDEEL: OUDE WIJN IN EEN NIEUWE FLES
“Maar dan toch wel zelf gebotteld? Het idee dus dat je naar Frankrijk reist om driehonderd liter wijn te halen en het dan zelf thuis in flessen doet. Dat spreekt me dan wel aan.”

RIJTJESHUIS OF WOONBOOT?
“Doe maar rijtjeshuis, daar woon ik nu in. Een woonboot heb ik gehad. Ik wou wel weer wat anders, dus nu woon ik in een rijtjeshuis. Het is nog wel wennen. De buren zijn aardig, maar je hoort alles van elkaar.”

BOB DYLAN OF JOHNNY CASH?
“Ik kan niet om Bob Dylan heen. Maar toch, als ik moet kiezen: Johnny Cash. Daar zit een mooie donkere kant aan.”

SOLO OF BAND?
“Een band is echt leuker. Wat het leuker maakt? Dat noemen ze zoiets als interactie.”

WAT IS DE REDEN DAT JE MUZIEK MAAKT?
“Omdat het niet anders kan. Je moet er niet over nadenken, maar gewoon spelen.”

WAAROM MOETEN MENSEN CRAPPY DOGS ZIEN?
“Omdat ze dan kunnen zeggen dat ze er bij waren. Het is een belevenis. Althans, dat wordt gezegd. Het eerstvolgende optreden is geloof ik in Nijmegen, maar dat staat allemaal op Myspace.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12