Case Closed 8: Gabbers niet meer welkom in de Gashouder

“Jammer dat de organisatie onder de druk van Rocco gezwicht is”

Het was een spectaculair welles nietes spelletje: was gemaskerd bal Pandemonium in de Gashouder 12 mei nou een hardcorefeest of niet? Daags na het feest had directeur Liesbeth Jansen nog geen conclusie getrokken. Dat heeft ze inmiddels wel: “Er komt geen Pandemonium 2 in de Gashouder.”

“Jammer dat de organisatie onder de druk van Rocco gezwicht is”

Het was een spectaculair welles nietes spelletje: was gemaskerd bal Pandemonium in de Gashouder 12 mei nou een hardcorefeest of niet? Met dj’s als The Prophet en Buzz Fuzz op de line-up wist Awakenings-organisator Rocco Veenboer honderd procent zeker van wel, en hardcorefeesten zijn in de Westergasfabriek niet welkom. De Westergasfabriek was beloofd dat het zou gaan om old school en early rave. En dat is heel wat anders, aldus organisator Cyndium. De verschillende partijen vlogen elkaar in de haren. Het blijkt een spel met subgenres, want gehakt wordt er natuurlijk bij het leven in de Gashouder. Daags na het feest had directeur Liesbeth Jansen nog geen conclusie getrokken. Dat heeft ze inmiddels wel: “Er komt geen Pandemonium 2 in de Gashouder.”

Patrick Salvini van organisator Cyndium betreurt het besluit. Hij had graag nog een feest georganiseerd in de bijzondere zaal. “Het feest is perfect verlopen”, zegt hij. “Er is geen enkele klacht geweest, er is niemand opgepakt met drugs. Dat is bij een Awakenings wel eens anders geweest. De gemeente heeft ons daar zelfs een compliment over gegeven. Om aan te geven dat ook de Westergasfabriek niet ontevreden was: er stond een boeteclausule in ons contract en we hebben niets hoeven betalen.”

Het feest zelf kan het probleem dus niet zijn geweest. Het is uiteindelijk het getouwtrek dat de verhoudingen verstoord heeft. “Het was wel degelijk een hardcorefeest”, concludeert Liesbeth Jansen nu. “Er draaiden hardcore dj’s, en dat werd niet voldoende gerelativeerd op de site van het feest. We voelen ons achteraf wel op het verkeerde been gezet.” Hoewel Salvini graag de discussie nog een keer over doet (“heel ander publiek”, “geen Lonsdalers”, “veel klankvriendelijker muziek”), is het gekissebis zijn organisatie uiteindelijk fataal geworden. “Het is vooral de manier waarop je samen zo’n project aangaat”, zegt Jansen.

In de toekomst wil de Westergasfabriek toe naar één gezicht. “We willen dichter bij onze eigen uitstraling blijven”, zegt Jansen. “Daarom zullen we meer van onze vaste huurders uitgaan, zoals Flex Bar en Pacific Parc. Het aanbod is groot, dus we kunnen kiezen.” Pandemonium wijkt noodgedwongen uit naar een andere locatie. “Het is jammer dat de Westergasfabriek toch gezwicht is voor de druk van Rocco”, zegt Salvini. “Hij heeft daar een handje van. Ik dacht dat hij een aardige kerel was, maar hij maakt alle organisaties zwart die iets in zijn Gashouder willen.” 15 maart 2008 is een nieuwe Pandemonium, in The Sand, een hal in Sloterdijk. Die zaal heeft alvast één voordeel ten opzichte van de Gashouder: er geldt geen geluidslimiet.

Rocco Veenboer van Awakenings was niet bereikbaar voor commentaar.