Artiesten slepen Hirsch Ballin voor de rechter Artiesten slepen Hirsch Ballin voor de rechter

Muzikanten en acteurs op de barricade voor kopieerheffing op mp3-spelers

Artiesten slepen Hirsch Ballin voor de rechter

Muzikanten en acteurs op de barricade voor kopieerheffing op mp3-spelers

Een groep artiesten is het niet eens met het besluit van minister Hirsch Ballin van Justitie om een toeslag op mp3-spelers en dvd-recorders uit te stellen tot na 1 januari 2009. De groep wil de regeling via een kort geding afdwingen, zo bleek zaterdag in actualiteitenprogramma NOVA.

Muzikanten en acteurs op de barricade voor kopieerheffing op mp3-spelers

Een groep artiesten is het niet eens met het besluit van minister Hirsch Ballin van Justitie om een toeslag op mp3-spelers en dvd-recorders uit te stellen tot na 1 januari 2009. De groep betoogt dat acteurs en muzikanten op die manier ruim 16 miljoen euro mislopen en wil de regeling via een kort geding afdwingen, zo bleek zaterdag in actualiteitenprogramma NOVA. Acteur Peter Blok en zangeres Ricky Koolen voerden in het programma het woord namens de artiesten, belangenvereniging NORMA spant het kort geding aan.

Al jaren lang wordt een toeslag geheven over lege dvd’s, cassettebandjes en cd’s. Artiesten krijgen zo een bijdrage voor hun werk. De regeling is verouderd, omdat de gebruikers muziek, films en televisieprogramma’s tegenwoordig vaak rechtstreeks op een harde schijf of iPod opslaan. De voorgestelde regeling zou mp3-spelers zo’n 25 euro duurder kunnen maken. Acteur Peter Blok zegt in NOVA: “Met mij gaat het misschien heel goed, maar er zijn veel collega's die het een stuk minder hebben. Als ze hierdoor een paar honderd euro mislopen, dan is dat heel veel.”

Hirsch Ballin wil dat de Stiching Thuiskopie, die de heffing moet innen, eerst orde op zaken stelt. De minister greep in maart dit jaar in bij de stichting, toen bleek dat de verdeling van de geïnde gelden volledig in de soep liep. De minister besloot toen ook al de tarieven tot januari 2009 vast te leggen. De strijd om de nieuwe regeling sleept zich al langer voort. Hirsch Ballins voorganger Donner hield zich ook al met de zaak bezig. Hirsch Ballin zelf blokkeerde in oktober 2006 de nieuwe toeslag omdat hij niet wilde dat Nederland vooruit loopt op een Europese regeling voor auteursrechten. Het kort geding dient op 11 december.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12