3VOOR12 bespreekt Album van de Week (49): Arthur Adam

Warme deken In A Cabin With wordt gratis weggegeven

Arthur Adam is de artiestennaam van de Amsterdammer Arthur Adam ten Cate. Deze singer-songwriter sloot zich dit jaar samen met producer Maarten Besseling op in een houten huis in Zweden. In een week tijd werd daar het Album van de Week: In A Cabin With Arthur Adam, opgenomen.

Warme deken In A Cabin With wordt gratis weggegeven

De Amsterdamse singer-songwriter Arthur Adam heeft zijn warme stem en gitaarspel juist in het koude Zweden weten te culmineren tot een uitgebalanceerde prachtplaat. Deze week een primeur: het gratis album In A Cabin With Arthur Adam is Album van de Week.

Het digitale hoesje van In A Cabin With Arthur Adam toont een typische ansichtkaart uit Scandinavië: een heuvel met dichtgepakte donkergroene bomen op een prachtig groen grasveld en op de voorgrond een rustieke kleine blokhut met korstmos op het dak. Op de hoes mist alleen nog een postzegel en een kleine Hötsen, Elof of Arvid met een rode priktol en spierwit piekhaar. Dergelijk artwork verwacht je eigenlijk alleen bij goed foute volkszangers en artiesten met een droog gevoel voor humor als De Jeugd van Tegenwoordig. Echter niets is minder waar, dit hoesje past op het derde soloalbum van Arthur Adam ten Cate.

De opnamesessie in de blokhut in het Zweedse Valdemarsvik vonden plaats in het kader van de albumserie In A Cabin With… In deze serie neemt de Utrechtse producer Maarten Besseling zes keer per jaar een artiest mee naar een ‘cabin’ ergens in Europa. In een week tijd wordt een compleet album geschreven en opgenomen, om daarna gratis digitaal aan te bieden. Wat opvalt, is dat eerdere samenwerkingen, met alle respect, geen grote namen kende. Immers, niet bij iedereen zal meteen een lichtje branden bij het horen van de namen Daniel Schaub of Stan Vreeken. Het lijkt of producer Besseling in die korte tijd het beste uit de artiest weet te halen, om er daarna zelf nog een spannend productioneel jasje omheen te breien. Feit is dat na de vorige In A Cabin With met Neonbelle, nu al een tweede succes gratis te downloaden is.

Arthur Adam heeft een warme krachtige stem die hij zelf goed weet te begeleiden met zijn akoestisch gitaar. Spaanse gitaarstructuren worden net zo gemakkelijk afgewisseld met typisch genreveilig gepingel (waar overigens niets mis mee is) of een Radioheadiaanse stop-and-go partij die eindigt in een megalomaan koor à la Muse. Producer Besseling kiest de juiste momenten voor spannend stuwende elektronica of productionele krachtpatserij. Kwetsbare momenten worden in hun waarde gelaten, veilige bruggetjes en Beatleske refreintjes ontregeld en prettig gekneed. Muzikale referenties moeten gezocht worden bij José González of Damien Rice, maar bij tijd en wijlen net zo goed bij Sigur Rós of Jeff Buckley.

Het zou zomaar kunnen dat Arthur Adam ten Cate de hedendaagse Sint-Maarten is. Jeweetwel, de heilige Martinus die in 371 na Christus gekozen werd tot bisschop. Deze held deelde in vroegere tijden zijn mantel met een armoedzaaier zodat deze niet doodvroor in de straten van de Franse stad Tours. Laat dát nu net zijn wat Arthur doet. Hij geeft zijn warmte gratis weg zodat jij deze winter veilig door kan komen. Dat Sint-Maarten na zijn genereuze gebaar duiveluitdrijver werd moeten we maar zien als inspiratie voor een volgende prachtplaat van Arthur Adam. Maar eerst even een belletje naar je oma of oudtante. In A Cabin With zoekt namelijk nog enkele hutjes voor volgende edities.

In A Cabin With Arthur Adam
is nog enkele dagen te beluisteren op de Luisterpaal.