Westergasfabriek bekvecht over vermeend hardcorefeest Westergasfabriek bekvecht over vermeend hardcorefeest

Hardcore dj Buzz Fuzz: "Het lijkt me wel leuk om eens iets anders te draaien"

Westergasfabriek bekvecht over vermeend hardcorefeest

Hardcore dj Buzz Fuzz: "Het lijkt me wel leuk om eens iets anders te draaien"

De belanghebbenden buitelen over elkaar: wordt op dancefeest Pandemonium nou hardcore gedraaid of niet? Onzin, zeggen organisatie Cyndium en verhuurder de Westergasfabriek. Bedriegerij, zegt Rocco Veenboer van Awakenings: "Alle dj's die er staan, draaien hardcore."

Hardcore dj Buzz Fuzz: "Het lijkt me wel leuk om eens iets anders te draaien"

12 mei aanstaande organiseert partyorganisator Cyndium in de Gashouder een nieuwe editie van zijn succesvolle feest Pandemonium. Een hardcorefeest, zo lijkt het, met dj’s als Nosferatu, Prophet en Buzz Fuzz. Een unicum, want de Amsterdamse Westergasfabriek is nooit het toneel van hardcorefeesten.

Rocco Veenboer van Awakenings, die de Gashouder als zijn tweede huis beschouwt, is bepaald niet blij met het feest. Volgens hem heeft Cyndium onder valse voorwendselen de Gashouder gehuurd: “In hun contract staat dat het geen hardcorefeest mag zijn, maar dat is het duidelijk wel. Alle dj’s die er staan draaien hardcore.” Veenboer is bang voor overlast, die af kan stralen op zijn eigen feest. “Bovendien kun je de Gashouder niet opbouwen voor één dag. Dat is veel te duur. Het wordt gewoon een matige productie.”

Ook Lex Pacific, die de Flex Bar runt op het Westergasfabriekterrein en mede-eigenaar van Pacific Park, twijfelt niet over het karakter van het feest. Hij zit evenmin te wachten op gabbers in de Gashouder: “Als het daar regent, druppelt het bij ons ook. De Westergasfabriek is een cultuurpark, waarin je interessante tendensen moet laten zien. Dit feest is een optelsom van wat je al kent uit de hardcore. Daar komt bij: de afgelopen week stond in Het Parool een artikel waarin mensen klaagden over geluidsoverlast naar aanleiding van de laatste Awakenings. Als mensen al aanstoot nemen aan Awakenings, dan ga je toch niet nog een tandje harder?”

Directeur Liesbeth Jansen van de Westergasfabriek haalt de schouders op: “Ons is verzekerd dat het niet om een hardcorefeest gaat.” Volgens haar is het inderdaad niet de bedoeling om gabberfeesten in de Westergasfabriek te plannen. “Dat is niet het publiek dat we graag willen. De organisator is een ervaren producent met goede referenties. In de dancewereld is zo veel haat en nijd. Ik vind het jammer dat Rocco Veenboer het kennelijk moeilijk kan accepteren dat we ook met andere organisaties werken.” Ook het stadsdeel Westerpark heeft een vergunning voor het feest goedgekeurd: “Dat zouden ze niet gedaan hebben als het een hardcorefeest is. Dan is de openbare orde in het geding.”

Patrick Salvini van Cyndium, organisator van het feest, betreurt de rel die om zijn feest ontstaat: “Pandemonium is geen hardcore feest”, zegt hij nog maar eens, “We hebben een conceptverandering ondergaan (voorheen twee zalen) en de dj’s draaien oldschool en early rave. Het onderdeel Paradox is afgesplitst tot een concept met hardcore en een nieuwe stijl hardcore. Mensen zijn bang voor gabbers met een bepaalde uitstraling, maar dat zijn mensen die bij ons niet eens binnen mogen komen. Pandemonium is een gemaskerd bal, daar zitten hardcoreliefhebbers helemaal niet op te wachten. Lonsdale-jongeren zul je bij ons niet tegenkomen. Oldschool trekt bovendien een ouder, volwassen publiek. De gemiddelde leeftijd op het feest ligt tussen de 25 en 28 jaar. Ik vind het jammer dat Veenboer ons toch in die hoek wil drijven.”

Hij bestrijdt dat de line-up van zijn feest verdacht veel aan een hardcore evenement doet denken. Volgens hem kan zijn publiek uit de line-up en de informatie op de site precies opmaken dat het niet gaat om hardcore: “Prophet en Buzz Fuzz zijn begin jaren negentig ook gewoon begonnen met oldschool. Dj’s draaien echt niet alleen één stijl. Ik vind het ook sterk dat juist op Awakenings in het verleden dj's als Rude Awakening en Amok hebben gestaan, die nota bene industrial hardcore draaien.” Het laatste bezwaar van Veenboer wordt door Salvini weggelachen: “Natuurlijk is het wel mogelijk om een productie neer te zetten voor één dag. Wij gaan gewoon voor minder winst dan Awakenings. Onze productie is erg duur. Het valt me van Rocco tegen dat hij zich zo laat kennen als andere organisaties feesten organiseren in de Gashouder. Hij moet zich er niet mee bemoeien. Ik bemoei me toch ook niet met Awakenings?”

Erkende hardcore-dj’s die voor de gelegenheid andere muziek draaien, het kan natuurlijk. Het is immers niet ongewoon dat dj’s zich aan een concept aanpassen. Hardcore veteraan Buzz Fuzz weet er in elk geval nog niets van: “Oh ja? Daar verras je me eerlijk gezegd een beetje mee. Ik heb een boeking in mijn agenda staan, verder niets. Ik vond het inderdaad wel opmerkelijk dat er een hardcore evenement in de Gashouder was.” Hij beaamt dat hardcore normaal gesproken zijn core business is.

Jansen stuurt 12 mei wel een onafhankelijke expert naar de Gashouder, gewapend met een BPM-meter. “Ik mag hopen dat Rocco geen gelijk heeft”, zegt ze. Bezoekers op Partyflock kijken intussen reikhalzend uit naar het feest: “Gehakt zal er worden tot we erbij neer valluuhh”, zegt een bezoeker. Buzz Fuzz zou het niet erg vinden om wat anders te moeten draaien dan normaal: “Als ze een paar dagen van tevoren bellen, geen probleem. Ik zou het wel leuk vinden om eens wat anders te doen. Als je meer weet, laat maar horen!”

Wat denk jij? Wordt het hakken in de Gashouder 12 mei? Of is er sprake van een storm in een glas water?

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12