Transformed Dreams bands gaan hem raken met festival in het Noorden

Op Hit The North in Leeuwarden krijg je het neusje van de Brits/Nederlandse zalm

The Suicidal Birds, Zea en Persil waren de afgelopen jaren veelvuldig in Engeland te vinden met hun toerbus. In hun dagboeken die zij voor 3VOOR12 bijhielden, kun je lezen hoe de bands iedere avond weer nieuwe muzikale vrienden maken, daar aan de overkant. "Die bands moeten ze ook in Nederland zien," dachten ze en dus organiseren ze op 28 oktober Hit The North, een festival met het beste uit de Britse en Nederlandse underground.

Op Hit The North in Leeuwarden krijg je het neusje van de Brits/Nederlandse zalm

 Je belt eens met Suicidal Birds voor een Artist Update en je krijgt een Festival Update. Want terwijl het duo hard sleutelt aan de opvolger van het debuut Z-List, stampen zij gelijktijdig, samen met hun labelgenoten Zea en Persil, een nieuw festival uit de grond: Hit The North. Op 28 oktober spelen in de Leeuwardense zaal Romein vijf Nederlandse en vijf Britse bands. Niet zomaar een festival, maar een mooie presentatie van ‘het neusje van de zalm van de underground’, aldus Suicidal Birds bassist Chay.

De drie bands van het Transformed Dreams label toerden in totaal zeventien keer over de Britse eilanden. Tel daarbij op dat elke band iedere avond met meerdere Britse bands samenspeelde en je kunt wel nagaan hoeveel vriendschappen al dat reizen heeft opgeleverd. Natuurlijk werd er ’s avonds ook nog eens geslapen bij bevriende bands. Afijn, het is allemaal na te lezen in de dagboeken die ze voor 3VOOR12 bijhielden.

Het is zo’n beetje de insteek van het Hit The North Festival: nodig je beste vrienden uit en maak er een feest van. Chay: “Van veel Britse bands dachten we: die moeten ze in Nederland ook zien. En omdat niemand die bands wilde boeken, doen het zelf maar. We zijn naar zaal Romein in Leeuwarden gegaan en in een half uurtje was alles rond.”

Directe aanleiding voor het festival was een vergadering met Transformed Dreams labelbaas Marcel Hermans. Nou ja, vergadering… “Het is meer plaatjes draaien en whisky drinken. Vervolgens komen ook de wensen van de bands langs. Een aantal zaken viel die avond precies samen, met tot gevolg Hit The North. Iedere band had een lijst met bijdrages voor het festival. Daarna begon het schrappen,” zegt Hermans.

Ter gelegenheid van het festival komt er een langspeelplaat onder de naam Ammehoelahop met daarop nummers van de tien bands die er spelen. Daarop een nieuw nummer van Suicidal Birds: No Way. Hermans: “Het is weer schofterige trash.” De twee Birds zijn al enige tijd bezig met nieuw werk. Chay: “We veranderen weinig onze manier van werken: Jesse maakt de muziek, ik doe het geklets er omheen en doe de boekingen. Wel hoor je mij nu af en toe in de achtergrondkoortjes. Het is een strakke verdeling. Maar we staan natuurlijk wel gewoon samen op het podium en dan beesten we er alles uit.”

Wanneer het nieuwe album uitkomt, kan Hermans nog niet zeggen. “Ik kan wel zeggen ‘eind 2006’ en het vervolgens als de paus herroepen, of ik kan zeggen begin 2007. Maar dat lijkt nog zo’n eind weg. We zijn nu druk met het Hit The North en de John Peel Day, die dit jaar voor de tweede keer wordt gehouden.”

Bands die zullen spelen in Zaal Romein zijn Chips For The Poor, Le Tetsuo, Das Wanderlust, The Lovely Eggs en Look Look (Dancingboys) uit Engeland en Malorix, Persil, Zea, Two Dogs en natuurlijk The Suicidal Birds uit Nederland. Check voor meer informatie de website van Hit The North.