Niks nieuws en toch een wereldprimeur voor Johan

Geheime Skypecast voor maximaal honderd mensen

Het is strikt geheim. Zowel de bedenker van Heineken als Jacco de Greeuw, zanger van Johan, houden angstvallig de naam van de locatie voor zich. Ook de exacte tijd van het evenement krijg je er met behulp van duimschroeven nog niet uit. Maar het gaat dan ook om een wereldprimeur. Vandaag vindt de allereerst Skypecast ooit plaats. Johan speelt een akoestische sessie en maximaal honderd personen kunnen er via het belprogramma getuige van zijn.

Geheime Skypecast voor maximaal honderd mensen

“Eigenlijk hebben we niets toegevoegd: Johan is een bestaande band en Skype is bestaande, en zelfs een openbare techniek,” zegt Rogier Vijverberg van Heinekens online promotiebedrijf Qi. En toch mag hij spreken van een wereldprimeur. Vandaag speelt Johan ‘ergens in een studio in Amsterdam’ een akoestisch optreden dat honderd mensen via Skype kunnen volgen. “En dat is een wereldprimeur,” zegt Vijverberg. Voor het eerst zal via het populaire belprogramma Skype een band bij honderd mensen tegelijk de huiskamer binnenkomen. Vijverberg –en dus Heineken- is blij met de aandacht die zijn geesteskind in de media krijgt. Ook Johans zanger/gitarist Jacco de Greeuw is in zijn nopjes: “Het is mijn eerste wereldprimeur!”

De honderd geluksvogels die elk in hun eigen woonkamer vandaag getuige zullen zijn van de Johan show, zijn geselecteerd via een prijsvraag die in de nieuwsbrief van de biergigant stond. Maar wie bekend is met Skype, weet dat je iedereen aan jouw contacten kunt toevoegen en dat dus mensen zouden kunnen inbreken bij de Skypecast van Johan. Vijverberg: “Dat zou kunnen. Daarom houden we alles ook geheim. In de toekomst zullen we vaker Skypecasts organiseren. Waarschijnlijk is het dan ‘vol is vol’. Want Skype is een openbaar programma dus het is moeilijk mensen buiten te houden.”

Voor wie vandaag bij Johan op Skype inlogt, zal het zijn of hij ‘gewoon naar de radio luistert’, aldus Vijverberg. Het verschil is alleen dat mensen via het telefoonprogramma kunnen meezingen en meeklappen. Maar de afzonderlijke verbindingen kunnen ook ‘ge-mute’ (stil gemaakt red.) worden, omdat anders de band misschien niet eens meer te horen is. “Voor ons is het ook een experiment. We beginnen deze Skypecast met de microfoons van de luisteraars dicht. Langzaam doen we er een paar open,” zegt hij. En mochten mensen beginnen te schreeuwen of de naam van de concurrent scanderen, kunnen ze natuurlijk altijd weer monddood gemaakt worden.

Moderator bij deze wereldprimeur is ex-3VOOR12 presentator Job de Wit, van Heinekens hiphop magazine State. Hij zal tussendoor met de band spreken en fans in de gelegenheid stellen via Skype met hun helden te kletsen. Het is niet zo dat de luisteraar zich door Heineken commercials moet heenslaan vandaag. Vijverberg: “Voor ons is het experiment belangrijk. Anderhalf jaar geleden hadden wij ook de primeur met de eerste muziek podcast.” Toen betrof het een dj set van Roger Sanchez. “Wat mij betreft drinken mensen lekker een colaatje achter hun computer.”

De set die Johan vandaag zal brengen is speciaal op het nieuwe medium toegesneden. De Greeuw: “We spelen semi-akoestisch. Het is intiem en sterk op de zang gericht.” Ook voor De Greeuw blijven de blikken bier vanmiddag dicht. “Wij moeten vanavond ook nog optreden in Zaandam.”

De Skypecast is na afloop terug te luisteren en te kijken op de speciale site die Heineken hiervoor in het leven roept.