Fries poppodium boekt eigen MySpace vrienden op MyStage

Vrienden van Iduna hebben een streepje voor

Het Friese poppodium Iduna zit altijd vol lollige ideeën. Zo was daar ooit het politieke statement Stem Zappop, waarmee een popfestival -altijd lastig in Drachten- onder de aandacht werd gebracht. En in 2003 deed The Wu-Tang Clan het Friese dorp aan. En nu hebben ze er weer een ludieke actie: eens per maand boekt de programmeur van Iduna een band en put daarvoor uit de eigen MySpace vriendenkring.

Vrienden van Iduna hebben een streepje voor

Toen ze bij poppodium Iduna in Drachten afgelopen week lazen dat 3,2 % van het internetverkeer door MySpace wordt gegenereerd, werden de koppen bij elkaar gestoken en werd er gebroed op een slinks plan. Want daar zijn ze dol op bij Iduna. Ooit haalde het podium de kranten door het festival Zappop de strijd aan te laten binden met de politiek: Stem Zappop! Later kwamen de stoere New Yorkse rappers van Wu Tang Clan naar Drachten. Nou ja, niet de echte kopstukken, maar een clubje dat zich Sunz of Man noemde. En nu komt er weer een mooi plan uit de hoge hoed van de Friezen: eens per maand wordt een aantal bands uit de MySpace vriendenkring van het podium geboekt onder de noemer MyStage.

‘Add’ Iduna dus als jouw ‘friend’ en regel via internet je eigen optreden in Drachten. Tegen een vriendenprijsje natuurlijk.
De belangrijkste drijfveer voor het podium is dat het meer gebruik gaat maken van internet. “Want daarmee kun je je doelgroep bereiken en ermee communiceren,” zegt programmeur/zakelijk leider Michiel Stavast van Iduna. “Dankzij MySpace leggen we een vriendennetwerk aan. Stel dat een Limburgse band zich laat ‘adden’, dan komen hun vrienden ook met ons in contact. Onze gewone website wordt goed bezocht, en ook het podium heeft niet te klagen. We zijn gewoon altijd op zoek naar gekkigheid. Iduna is een plattelandspodium en heeft niets te verliezen. Het is niet zo dat we dit doen om op te vallen, maar omdat we leuke dingen willen doen.”


Er komen twee soort MyStage avonden: een kleine en een grote. De kleine zal één keer per maand op donderdagavond worden gehouden op het kleine podium. Daarbij worden drie lokale acts voor het voetlicht gebracht. Eens in de twee maanden vind je MyStage op het grote podium op vrijdag. “We koppelen dan een paar lokale acts aan een grotere naam. Voor de editie op 27 oktober hebben we het haagse Cooper geboekt. Zij zijn al langer MySpace vrienden van ons.” Overigens worden de grotere bands normaal betaald, de kleinere bands spelen tegen een onkostenvergoeding.”


Zelf bladert Stavast ook geregeld door de lijst met Iduna vrienden. Daar luistert hij ook naar de muziek van de bevriende bands: “Dat gaat toch tien keer zo snel als demo’s beluisteren.”
Op het ogenblik heeft het podium naar maar 320 virtuele vrienden. Dat moeten er heel wat meer worden als het aan Stavast ligt. Open armen dus bij Iduna voor bands die in het noorden van Nederland willen optreden. Nog geen vrienden geweigerd? Stavast: “Nee, volgens mij niet. We zijn heel openminded hier in Friesland hoor!” Maar je loopt natuurlijk wel het risico dat je met allemaal ambitieuze vrienden blijft zitten die afgrijselijke muziek spelen. “Maar Iduna waarborgt wel een bepaalde kwaliteit,” aldus Stavast.
De eerste kleine MyStage avond is op 5 oktober. Check de MySpace pagina van Iduna voor meer informatie.