Bij de Popronde weet je als band nooit wat er gebeurt

Zanger ASS (Hasselhoff): “De Deut in Nijmegen is heel anders dan Tivoli in Utrecht”

De Popronde is op z’n best te omschrijven als een rondreizend popfestival. Elke stad krijgt elke avond zo’n vijfentwintig bands over de vloer. En die steden zijn nu eens niet Amsterdam, Rotterdam of Den Haag. En de podia zijn ook niet altijd per sé de grootste locaties. “We zoeken wel of een locatie past bij een band,” zegt Bas Broeder van de Popronde.

Zanger ASS (Hasselhoff): “De Deut in Nijmegen is heel anders dan Tivoli in Utrecht”

Kom je uit Doetinchem, Roodeschool, Heerlen of Bemmel en je snapt nooit waar mensen het over hebben op een of ander 3VOOR12 forum dat ze liveshows van About, De Nieuwe Vrolijkheid, E.T. Explore Me en Hospital Bombers hebben gezien? Dan is nu dankzij de Popronde de kans groot dat je ze binnenkort wél in de buurt kan zien. Want de Popronde trekt immers langs een rits zalen en café’s door heel Nederland die juist buiten de Randstad vallen. Voor bands een mooie gelegenheid om eindelijk ook eens buiten het vaste circuit te vallen.

 

Bas Broeder van de Popronde: “Er is ook sprake van eventueel uitwijken naar België, maar wanneer, dat moeten we nog bekijken. Als we dat zouden willen doen, dan gelijk goed. Dus of we dat volgend jaar doen of het jaar daarop, zien we wel. In elk geval zijn dit jaar weer een paar nieuwe steden toegevoegd, zoals Assen, Alkmaar, Leiden, Leeuwarden en Middelburg. Soms zijn er ook podia die zichzelf aanbieden in steden waar de Popronde niet komt, zoals Oss. Maar dat ligt wat ons betreft nog te dichtbij Tilburg; er moet wel echt een belangrijke dekking zijn.”

 

Zanger ASS (Stefan Oosthof) van de onbekende band Hasselhoff was verrast dat zijn band gevraagd werd door de Popronde. “Met Broshim, mijn vorige band, hebben we al een aantal keren mee willen doen, maar toen werden we steeds niet geselecteerd. Dat ik nu met Hasselhoff gevraagd ben, is extra leuk. Want zo bekend zijn we niet; we hebben nog niet eens een cd’tje uit. Onze Myspace pagina heeft ons flink geholpen, denk ik. We zouden eigenlijk in het voorprogramma staan van Infadels in Den Bosch (W2), maar dat kon niet doorgaan vanwege mijn vakantie. De programmeur daar heeft ons getipt bij de organisatie van de Popronde.”

 

Elke stad is weer anders in haar beleid. Broeder: “In Alkmaar is men heel erg enthousiast. Daar zijn wel zo’n twintig podia die zich beschikbaar hebben gesteld.” Het bepalen welke band waar speelt is nog een heel gedoe. “Vaak beginnen we al in mei of juni te kijken naar de vereisten van de band. Dan brengen we in kaart wat er gevergd wordt van de techniek. Het moet wel echt passen. Zeker in de kleinere cafés heeft men normaal nooit live muziek, daar moet je wel rekening mee houden.”

 

Silence Is Sexy is één van de bekendere bands die meedoet met de Popronde, voor de tweede keer welteverstaan. “Maar we zeggen nu niet overal zomaar ‘ja’ op. We moeten in elk geval quitte spelen. Veel geld krijg je sowieso niet, maar er geldt wel een minimum voor ons, anders is het niet haalbaar. Zoals we het zelf zeggen: spelen voor een trap in je klote en een bord vergif,” aldus gitarist Pim van de Werken. De kleine locaties zijn wel even wat anders dan de poppodia waar ze gewend zijn om met bands te werken. “Maar die cafés hebben ook wel hun charme hoor.”

 

Voor Hasselhoff geldt dat ze het vooral van hun pikante naam moeten hebben. “Dat is onze winst. Mensen vragen of we iets met David Hasselhoff van doen hebben of een of andere lollige act doen, maar we maken gewone popliedjes, hoor.” Dus voor ASS geen I’ve Been Looking For Freedom van David Hasselhoff. En ze passen ook hun show niet aan voor de beperkte ruimte van Café de Deut in Nijmegen, waar de vuurdoop van de Popronde plaats zal vinden. “De Deut is wel even wat anders dan Tivoli. Ik weet nu al dat we véél te hard zijn voor die kroeg. Maar dat zorgt juist voor verrassingen, het is veel spannender. En we zijn niet kritisch. Silence is Sexy wordt veel gevraagd, maar wij nog niet. Eerst maar eens onze naam bevestigen en voor onkostenvergoeding spelen, daarna zien we wel verder.”

 

Rutger Hoedemaekers van de wiskundige noisepopformatie About speelt slechts op drie podia, waarvan twee al min of meer bekend terrein van het popcircuit: Ekko en Doornroosje. “Ik heb aan het begin aangegeven dat een bruine kroeg misschien niet zo’n goed idee is voor ons. Wij spelen dus vooral op de afterparties. Maar als we wel in de lokale biljartclub terecht waren gekomen, zou ik juist de meest bizarre setlist samenstellen en juist veel op de biljarttafel springen.”

 

“Vorig jaar speelden we in Café de Opera in Nijmegen,” vertelt Van de Werken van Silence is Sexy. De band speelt naar eigen zeggen muziek in de sfeer van The Cure, Joy Division, Sonic Youth en My Bloody Valentine. “De Turkse eigenaar had nauwelijks bandjes in zijn kroeg gehad. Nou horen we altijd van mijlenver de geijkte reactie op onze muziek. ‘Hey, jullie bassist lijkt op Interpol’ enzo. Deze man zei: ‘Ik vond het heel erg lijken op… Madonna.’ Mooie reactie hoor. We hingen niet eens aan kruizen en droegen ook geen naveltruitje.”