3VOOR12 draait Opgezwolle, Laibach, Vitalic en Stephen Malkmus

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12 (week 36)

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en mp3 spelers van 3VOOR12.

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12 (week 36)

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

Komende week: 

Single van de Week:

Viscera Eyes - The Mars Volta (Universal)

 

Album van de Week:

15 Again - Cassius (Virgin/EMI)

 

Mega Hit:

Sexyback  - Justin Timberlake (Jive/Zomba/SonyBMG)

De 3VOOR12 Top 10:

 1. Opgezwolle - Live tijdens 3VOOR12 Award uitreiking
  Opgezwolle bewees met het optreden waarom ze de terechte winnaar zijn (Ron v.d. Sterren).
  Welverdiend. Zwolle swingt... (Ward Graumans)
 2. Mary Ann Hobbs - Warrior Dub (Plaet Mu Recordings/Lowlands)
  Is het dubstep, is het grime? Wat maakt het ook uit! (Jurgen v.d. Brand)
 3. Easy Star All Stars - Radiodread (CD: Easy Star)
  Voor iedereen die 'Ok Computer' goed kent en van reggae houdt, de moeite waard (Dave Gibbs)
  En al zou het een grap zijn, dan hebben ze daar heel veel tijd en moeite in gestoken. (Ward Graumans)

 4. Vitalic - You Are My Sun (Single van album 'OK Cowboy collector's Edition' augustus 2006)
  Zelden was de nacht zo apocalyptisch, dankzij de glijdende oliebaron Vitalic. (Thomas van Aalten)

 5. Stephen Malkmus – Kindling For The Master (2x12” Domino/Munich)

  Spannende remixen van mijn favoriete singer/songwriter. (Robert Lagendijk)

 6. Kettel & Funckarma ­Scone Maze (Moamam / Japan) Release: oktober 2006)

  Bereid naar Nederlands receptuur. (Lady Aida) 

 7. Grizzley Bear - Yellow House (cd, Warp/Rough Trade)
  Ed Droste en zijn mannen maken een schitterend album vol biodynamische psychedelica van kamerbreed tot kort en klein. (Gerard J. Walhof)

 8. Alamo Race Track - Black Cat John Brown (release 23 oktober; Excelsior)
  Een plaat als een lekkere cocktail: een scheutje Beach Boys, een druppeltje Belle & Sebastian en heel veel Alamo Race Track. (Leonieke Daalder)

 9. The Quotes live in de Vera Kelder, Groningen, 2 september 2006
  Sex, Drugs, Rock n' Roll? Zoiets. Vera, bier en rock zou ik er deze keer van willen maken. (Niels Post)

 10. Laibach - Volk (CD, Mute oktober 2006)
  De industrial beats en synthetische percussie, hijgende zware stem en heroische berglucht die door de tracks rondwaren doen beseffen dat Laibach geen liedjes maar hymnes schrijft. (Thomas van Aalten)

De individuele lijstjes

 

DAVE GIBBS DRAAIT:

Easy Star All Stars – Radiodread (CD: Easy Star)
Zeker minder dan ‘dub side of the moon’, maar voor iedereen die ok computer goed kent & van reggae houdt, de moeite waard.

Peter, Bjorn & John – Writers Block (CD: Wichita)
Klein beetje een tegenvaller, maar ‘young folks’ is een van de beste nummers van ‘t jaar.

Cerys Matthews – Never Said Goodbye (CD: Rough Trade)
Soms had ik gewild dat Cerys ‘had said goodbye’! Iemand die verwacht dat dit een ‘International Velvet’ deel twee werd, wordt teleurgesteld. Rarara en toch draait Gibbs 'm.

ROBERT LAGENDIJK DRAAIT:

 

Stephen Malkmus – Kindling For The Master (2x12” Domino/Munich)

Spannende remixen van mijn favoriete singer/songwriter. Die van Hot Chip spant de kroon.

 

Jesus Christ Superstar – OST (2cd Universal)

Deze week een luistertest afgenomen bij Chris Cornell (Soundgarden/Audioslave). Een mooi moment om JCS weer eens uit de kast te trekken en hem voor te leggen. Wat is die audioslaaf een ontzettend nukkige bal gehakt. Ik denk dat Cornell en ik werkelijk niets gemeen hebben. Alleen een gedeelde liefde voor Judas.

 

Morrissey - Christian Dior (b-kant cd-single In The Future When All's Well, Sanctuary)

Op dit nummer gewezen door onze samensteller Menno Visser, in deze rubriek, twee weken terug. Goed gehoord Menno! Waanzinnig goed nummer. Een raadsel waarom Christian Dior niet gewoon op het laatste album van de meester staat. De aan een ijsje likkende Mozzer op de cover maakt het plaatje helemaal af. Lijstje erom en in het museum ermee

 

GERARD WALHOF DRAAIT:

 

Xiu Xiu - The Air Force (cd, 5rc/Konkurrent)

Er bestaat op dit moment geen groep die de tomeloze, eindeloze, radeloze en redeloze depressie indringender verklankt dan Xiu Xiu, het gezelschap rond de romantisch gekwelde ziel Jamie Stewart. Zwart, desintegrerend, breekbaar en ongrijpbaar. Superieure schoonheid. Een staat van zijn die maar weinigen overleven. Gelukkig wordt het touw niet meegeleverd.

 

Grizzley Bear - Yellow House (cd, Warp/Rough Trade)

Voor Syd Barrett komt hij net te laat, de tweede van Grizzley Bear uit New York, want het had hem zeker nog een jaar langer in leven gehouden. Ed Droste en zijn mannen maken een schitterend album vol biodynamische psychedelica van kamerbreed tot kort en klein. Luister bijvoorbeeld naar Lullabye, een slaapliedje dat klinkt als het hele universum. Vanaf maandag op de Luisterpaal.

 

Svalastog - Woodwork (cd, Rune Grammofon/Konkurrent)

Hij werd pas recentelijk door kleinzoon ontdekt, de citer waarop opa S speelde tot zijn vingers werden afgezaagd door een zaagmolen in het noorden van Noorwegen. Per Henrik S leerde vervolgens zichzelf spelen en sampelen, en weefde de citer in een web van clicks, cuts en ander geluid tot een licht ritmisch schots-en-scheef. Op het onvolprezen label Rune Grammofon.

 

LEONIEKE DAALDER DRAAIT:

 

Nightingales - Out Of True (cd Iron Man Recordings)

Ik ben er eigenlijk mordicus tegen: oude bands die na een pauze van een jaar of 10/15 opnieuw beginnen. Vooral wanneer ik indertijd fan was van die band. Het gaat bijna nooit goed. The Nightingales bewijzen echter dat het anders kan. Ze moeten allemaal zo'n beetje tegen de vijftig lopen, de stem van Robert Lloyd is in al die jaren een octaaf gezakt, maar ze rocken! Fris, hoekig en gewoon heel erg goed. Nightingales rule!

 

Alamo Race Track - Black Cat John Brown (release 23 oktober; Excelsior)

Door blogger Herman Roggeveen al uitgeroepen tot de winnaar van de 3VOOR12Award 2007. En ik geef hem gelijk. Wat een plaat! Zo'n cd die gelijk lekker klinkt en je vervolgens bij elke draaibeurt iets nieuws laat ontdekken. Een plaat als een lekkere cocktail: een scheutje Beach Boys, een druppeltje Belle & Sebastian en heel veel Alamo Race Track.

Lekker!

 

3VOOR12.TV - Nederland 00.30

Vanavond is het dan zo ver: 3VOOR12 ook op Nederland 3. Een 25-minuten durend popmagazine, waarin muziek, enthousiasme, afwisseling, bands en fans een grote rol spelen. Kijken allemaal!

 

LADY AIDA DRAAIT:

 

Aan tafel met meesterkoks Roel en Don Funcken aka Funckarma en Reimer Eising aka Kettel.

 

Funckarma -  Bion Glent (Sublight / Canada) Release: september 2006

Voorgerecht: een kleurrijke combinatie van dubstyle, jazz en hip-hop georienteerde funk- electronica gerechten, geserveerd in een IDM sausje.

 

Automotive -  ŒDigil Parker Project¹ (Couchblip / Australie) Release oktober 2006)

Hoofdgerecht: Jazzy saxofoon, klarinet, gitaar en bass spel op een bedje van melancholieke en complexe electronica, besprenkeld met  funk-olie.

 

Kettel & Funckarma ­ Scone Maze (Moamam / Japan) Release: oktober 2006)

Nagerecht: een verrassende electronica schotel. bereid naar Nederlands receptuur. Melancholische synths gecombineerd met een uitgekiende selectie van verse beat en ritmepatronen gegarneerd met een toefje IDM.

 

WARD GRAUMANS DRAAIT:

Easy Star All Stars - Radiodread
Dacht eerst dat 'ie flauw zou zijn, maar ik vind 'm tof. En al zou het een grap zijn, dan hebben ze daar heel veel tijd en moeite in gestoken. Dat maakt de grap voor mij sowieso al goed. Weet je wat ook goed zou zijn? Als de Easy Star All Stars aan het einde van het jaar in elke MOJO, Q en NME op nummer 1 zouden staan met het beste album aller tijden. Net boven 'Bohemian Dreadsody' (en stop maar Ward).
 
Opgezwolle - Live tijdens 3VOOR12 Award uitreiking
Welverdiend. Zwolle swingt...
 
Basement Jaxx - Come to my house (videoclip)
Geen plaat van in huis. Maar ik wordt altijd heel blij van de enthousiaste wansmaak in hun clips. Zou graag een keer willen luisteren hoe het er bij hun aan toegaat tijdens het brainstormen. Gelukkig kennen ze Dougal Wilson, de regisseur met een batterij Russische dansers achter de hand.
 

JURGEN VAN DEN BRAND DRAAIT:

 

Book Of Am (2LP + Boek, Wah Wah Records)

Acidfolk rechtstreeks uit de 70's geimporteerd. Nu voor het eerst uit op de manier waarop het bedoeld was, inclusief boek en 2LP. Laat die donkere winteravonden maar komen.

 

Isis - In the absence of Truth (Ipecac, half oktober uit)

Postrockers Isis gaan ook de weg op die Neurosis ze al eerder wees. Niet hard, harder hardst, maar inpassen van verstilde stukken en af en toe de schreeuw laten voor at ze is en de "gewone" stem toelaten. Dit moet de doorbraakplaat worden voor Isis (in Amerika op tour met Tool), maar hoewel het zeker een mooie plaat is, ontbreekt net dat sprankje, waardoor de band waarschijnlijk op hetzelfde niveau zal blijven.

 

Mary Ann Hobbs - Warrior Dub (Plaet Mu Recordings/Lowlands)

Grime/dubstep verzamelaar van BBC-presentatrice Mary Ann Hobbs. Is het dubstep, is het grime? Wat maakt het ook uit! Feit is dat Hobbs heerlijke duistere nummers van onder andere Various, Burial en Plastician (Plasticman) aaneengesmeed heeft tot een heerlijke donkere trip langs de randen van de Engelse dansvloer.


THOMAS VAN AALTEN DRAAIT:

Laibach - Volk (CD, Mute oktober 2006)
De aquarelhoes van schaapjes en de zangkoren die "Deutschland Uber Alles" zingen, doen heerlijk dubieus aan. Deze plaat werd samen met Boris Benko en Primoz Hladnik van Silence gemaakt. Veertien landen worden op deze plaat bezongen, de volksliederen kundig en utterly bastard groovy om zeep geholpen. De industrial beats en synthetische percussie, hijgende zware stem en heroische berglucht die door de tracks rondwaren doen beseffen dat Laibach geen liedjes maar hymnes schrijft. Compleet met sleevenotes van Bush en Condoleezza Rice. En andere zeer suggestieve quotes die de Engelse taal en de Amerikaanse wereldmacht verheerlijken… Geen wonder dat de CIA niet over dit schijfje struikelt. Omdat het aan de buitenkant volledig pro-Bush lijkt. En dat is het nieuwe provoceren!

Vitalic - You Are My Sun (Single van album 'OK Cowboy collector's Edition' augustus 2006)
Inderdaad, de zon schijnt, en toch heeft de track een donkere kant. Zelden was de nacht zo apocalyptisch, dankzij de glijdende oliebaron Vitalic.  Maar het kan altijd vetter: 

Yuksak - Everywhere in Town (Cosmo Vitelli Remix - Amerik EP, I'm A Cliche april 2006)
Wow. Op z'n Frans met Yuksak is overjarige wijn, beschimmelde kaas, een afgekneld scrotum en een gesmolten Eiffeltoren. Hele goede, inktzwarte spacedance door de futuristische mangel van Cosmo Vitelli. Het blijft kiezen tussen Frankrijk en Duitsland als 't om de elektronica gaat, en ik neig steeds meer naar Frankrijk. De Duitsers zijn misschien harder en ranziger, de Fransen geiler en melodieuzer. Cosmo Vitelli schijnt te hebben gebroken met de grote platenmaatschappij (f.u.c.k. Virgin) en zijn eigen I'm A Cliche label opgezet. En dat is niet zonder resultaat! Everywhere in Town is nu al winnaar van de Single van het Jaar. Check ook de Myspace van Cosmo Vitelli om de track te luisteren.  


NIELS POST DRAAIT

Eagles of Death Metal - Death By Sexy (RedInk/BMG)

Bijna had die de kwaliteitskeuring niet doorstaan. Bijna. Ben ik even blij dat hij toch poosje in de CD speler is blijven hangen. Het is goed opstaan met The Eagles Of Deathmetal. En goed werken. En goed slapen ook trouwens.

 

Metal: A Headbangers Journey (film)

Nu in de bioscoop. Geen geweldige film, maar een alleraardigste kijk in een wereld die voor mij ook altijd een beetje de ver van mijn bed show is gebleven.

 

The Quotes live in de Vera Kelder, Groningen - 2 september 2006

Afgereisd naar het Noorden des Lands om de oud-Hollandse Nieuwe aan het werk te zien. En niet voor niks. Sex, Drugs, Rock n' Roll? Zoiets. Vera, bier en rock zou ik er deze keer van willen maken. Het was de moeite waard.

 


DENNIS WEENING DRAAIT:

 

Spankrock- Bump

Kreeg hem eerst te horen van een vriendin toen ik een week geleden in NY was. Super dope hiphop, maar dan weer anders. Toen ik vervolgens in Nederland was kreeg ik de remix te horen en die is heel anders veel meer gefreakt dance, maar... je voelt hem al aankomen... ook heel tof! Dus Spankrock doet het goed bij mij. Op beide vlakken.

  

Plastic Little

Een nieuwe hiphop formatie uit Philly. Ze rappen alleen maar over dope, vrouwen en misdaad, maar dan leuk. Een beetje de Jeugd van Tegenwoordig uit Amerika. Een van de rappers heeft ook een ander project en dat heet American Sneakers en dat is weer heel anders. Soort van Johnny Cash, Leonard Cohen met teksten die enkelt gaan over cokesnuiven. Hoezee.

 

Iggy & the Stooges op Lowlands.

Wil het toch nog noemen, omdat ik Iggy & the Stooges heb gezien en you can't beat that! Het was, zoals je het zo mooi kunt noemen, een historisch optreden! En nu mag ik sterven...

 


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

The Mars Volta - Amputechture (album / Universal)
Lange harenmuziek, maar dan met krullen… als je luistert zie je ze, linkerhand speelt piano op de gitaarhals, rechterhand in de lucht…Te lang, te traag, te wild, te goed fout goed! Alweer! Als je van middel of the road houdt, zou ik ff opzij stappen, want The Mars Volta gaat echt niet voor je op de rem.

Opgezwolle - live in Club 3VOOR12, 6-9-2006
Ik was lekker recalcitrant voor Textures, maar Opgezwolle bewees met het optreden waarom ze de terechte winnaar zijn van de 3VOOR12 Award 2006.

Bebel Gilberto - Bebel Gilberto (album /  Six Degrees)
Soms is het best lastig om fan te zijn. Zeker als het van een gast als Patton is. Hij werkt gewoon met te veel mensen samen. En als fan trek je die lijnen na. Daarom nu al een paar weken Bebel Gilberto op mijn iPod, alleen maar omdat ze drie zinnetjes meezong bij Pattons Peeping Tom! Maar het rekt de zomer wel nog even op, dat dan weer wel…

 

 


MENNO VISSER DRAAIT:

Snowden - Anti Anti (album, Jade Tree/Konkurrent)
Amerikaanse weblogs tipten het al: gelaagde, dreigende, spannende doomrock met funky inslag. Om je mee te laten insneeuwen.

Cassius - 15 Again (album, Virgin)
Alsof ze uitgekeken zijn op de dance en verder kijken in de rockrichting. Velen lukt dat niet, maar Cassius is een amfibivoertuig.

Cursive, LIVE in Paradiso Bovenzaal, 5-9-06
Meer dan 110db met een mannetje of acht inclusief celliste en blazers: hardcore uit eind jaren '90 geactualiseerd. Twee sterke zangers, boeiende blaaspartijen en zie daar...door My Space rijen meisjes van 18.