3VOOR12/Arnhem-Nijmegen werkt al twee jaar aan een goed huwelijk

Groot feest in Merlijn!

"Het is misschien niet zo'n sterk huwelijk als we wilden," zegt Klaas Jan Gräfe, hoofdredacteur van de 3VOOR12 lokaal afdeling Arnhem-Nijmegen. Maar sinds hij de redactie meer gecentraliseerd heeft, is er meer evenwicht. Vandaag bestaat de afdeling twee jaar en dat wordt gevierd met een groot feest in de Nijmeegse Merleyn.

Groot feest in Merlijn!

3VOOR12/Arnhem-Nijmegen bestaat twee jaar en dat wordt gevierd in de Nijmeegse Merleyn met een avond vol bands en dj’s. Hoofdredacteur Klaas Jan Gräfe heeft het er maar druk mee: afspraken maken met Merleyn, dingetjes regelen en dat terwijl een deel van zijn medewerkers op vakantie is. En dan moet hij vanavond nog de bands opvangen, bij de kassa zitten, de band-merchendise regelen en natuurlijk de 3VOOR12 vlag ophangen.

Sinds driekwart jaar zwaait Gräfe de scepter over de lokaalafdeling in het oosten van het land. In die tijd heeft hij de afdeling organisatorisch al flink onder handen genomen. “Het is misschien niet zo’n sterk huwelijk als we wilden,” zegt hij. We hadden eerst twee losse redacties en twee hoofdredacteuren. Nu hebben we het meer gecentraliseerd. Gisteren hebben we een cursus interviewen geaadn. Dat werkt verbroederend.” De 33-jarige Gräfe komt zelf uit Nijmegen. Bang dat Arnhem misschien een beetje zal ondersneeuwen, is hij niet: “Misschien zitten we er in Nijmegen iets meer boven op.” Vanavond levert Gräfe in ieder geval het bewijs dat hij over de eigen stadsgrenzen heenkijkt; in Merleyn speelt de Utrechtse band Mr. Love and the Stallions. Gräfe: “Dat is in het kader van een uitwisseling met 3VOOR12/Utrecht. We leveren hun Roosbeef uit onze regio en wij nemen een Utrechtse band.”

Het feest vanavond in Nijmegen is eigenlijk de tweede editie van de nieuwe Club3VOOR12/Arnhem-Nijmegen. Gräfe: “In navolging van de VPRO, 3VOOR12/Utrecht en 3VOOR12/Amsterdam wilden wij ook een Club-avond. Het is overal een succes: je geeft lokale acts de gelegenheid op te treden en hebt de mogelijkheid je lezers te ontmoeten. En je vestigt natuurlijk de aandacht op jezelf.”

Hoogtepunt van de eerste twee jaar Arnhem-Nijmegen, noemt Gräfe de jaarlijkse verslaggeving van de 4-daagsefeesten: “We hadden dit jaar zes nieuwe artikelen per dag. Vorig jaar waren dat er nog maar drie. Omdat we sterk aanwezig waren dit jaar, hebben we er drie nieuwe fotografen en vijf nieuwe redacteuren aan over gehouden. En heel veel bezoekers natuurlijk.” Gräfe roemt zich erop dat zijn afdeling als enige lokaal site oog heeft voor het de regio: “Daar zijn we strikt in. Sommige redacteuren vinden het jammer dat we geen internationale acts bespreken. We voeren nu wel de discussie of we unieke optredens in onze regio wel moeten bespreken. Daarnaast houden we de perikelen rond Luxor en Doornroosje goed in de gaten.”

Gräfe heeft heel wat geleerd in de twee jaar die hij bij zijn lokaalafdeling is betrokken: “Ik heb geen journalistieke achtergrond. In het begin hield ik mij op de achtergrond. Nu gaat het veel beter en word ik gedwongen om snel besluiten te nemen. Ik kom er ook achter dat een persoonlijke aanpak beter werkt. Als ik redacteuren bel met de vraag of ze een bepaald stuk willen schrijven, maak ik een grotere kans dan dat ik ze vrijwillig laat intekenen op een lijst met mogelijke onderwerpen.”

Dingen regelen, adequaat reageren en actie ondernemen; allemaal zaken die Gräfe de afgelopen maanden leerde. En dat komt goed uit bij zijn werk als beleidsmedewerker Verkeer bij de gemeente Nijmegen: “Maar misschien wil ik ooit wel in de muziekindustrie werken. Het zou natuurlijk mooi zijn als je van je passie je beroep kunt maken. Maar het zou een grote stap zijn. Muziek als hobby is natuurlijk ook prachtig.”

CLUB 3VOOR12 ARNHEM/NIJMEGEN LIVE !
Met : Bertin + Mr. Love & The Stallions en Seanpenn
en DJ’S Eli Groen en Tin Wish Tin
aanvang 22.00
entree € 5,-

Medewerkers van 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen mogen natuurlijk gratis naar binnen.