GroenLinks vindt politiecontrole op dansfeesten onverantwoord

Fractievoorzitter Judith Sargentini: "Als mensen thuis gaan slikken is dat gevaarlijk"

GroenLinks in Amsterdam wil vragen stellen aan de burgemeester naar aanleiding van de grootschalige politiecontrole tijdens Awakenings in De Gashouder, afgelopen weekeinde. Zeventig agenten werden ingezet en die kwamen tot 131 aanhoudingen, waarbij het een tiental dealers betrof. Het leeuwendeel bestond uit 'weekeindgebruikers met een pilletje op zak'. Judith Sargentini van GroenLinks: "We gedogen heel veel en houden de stad daar juist leefbaar mee."

Fractievoorzitter Judith Sargentini: "Als mensen thuis gaan slikken is dat gevaarlijk"

Fractievoorzitter Judith Sargentine van GroenLinks stelt morgen, donderdag 12 oktober, vragen naar aanleiding van het politieoptreden tijdens Awakenings in De Gashouder afgelopen weekeinde. Daarbij controleerden zeventig agenten in uniform en burger op drugs bij de bezoekers van het dansfeest. Het gevolg: 131 aanhoudingen waarbij het een tiental dealers betrof.

GroenLinks vindt een dergelijke actie ongepast in een tijd dat er een tekort is aan blauw in de hoofdstad. “Moet je zoveel agenten op twee avonden in het weekeinde inzetten bij een feestje? Het zijn hele dure krachten tijdens de nachtdienst op vrijdag en zaterdag. En natuurlijk moeten die uren volgende week weer gecompenseerd worden, waardoor je volgend weekeinde een tekort aan politie hebt,” aldus Sargentini.

Sargentini wil niet de discussie over het legaliseren van drugs aanzwengelen: “Zoals de wet nu is, zijn drugs strafbaar. Ik heb geen mening over het gebruik van drugs. Met de regels van nu zijn pillen verboden. Ik vraag alleen maar of je daar al je kracht op moet inzetten?” Want naast het feit dat een dergelijke operatie kostbaar is, vreest Sargentini voor de gevolgen ervan: “Als mensen niet meer een pilletje mogen meenemen naar een feest, gaan ze als het ware thuis indrinken. Dan slikken ze thuis alles in één keer en gaan al druggy naar het feest toe. Dat is heel gevaarlijk.”

"Mijn voorkeur ligt bij zorg voor gebruikers en niet bij het aanpakken van die gebruikers. Het is veiliger als mensen hun pillen op een feest kunnen laten testen, zoals de Jellinek dat doet, dan dat mensen thuis niet weten wat ze slikken."

Over het waarom van de actie kan de politicus alleen maar speculeren: “Misschien werden er nieuwe agenten getraind of staan er veel grote feesten voor de deur. Het is in ieder geval iets nieuws. Ik tast nog in het duister, maar het is geen goed teken. Donderdag gaan we vergaderen met burgemeester Cohen en zullen we meer weten.”

Luister naar het interview met fractiecvoorzitter Judith Sargentini van GroenLinks in Dubbel Check