Wereldgast Iggy Pop kiest voor Marlene Dietrich en James Brown

Leon Verdonschot: "Iggy Pop is streetwise én belezen"

Nieuwe Revu-journalist Leon Verdonschot ging voor het VPRO-programma Wereldgasten op bezoek bij Iggy Pop, de vleesgeworden rock'n'roll. Twee uur lang koos de veteraan zijn favoriete film- en tv-fragmenten. Verdonschot: "Hij reageerde op sommige fragmenten bijna fysiek. Ik had zo'n draagbare dvd-speler bij me, bij Marlene Dietrich kroop hij er bijna in."

Leon Verdonschot: "Iggy Pop is streetwise én belezen"

Op de afgelopen Lowlands was hij het gesprek van de dag. Bijna zestig jaar oud, maar nog altijd een podiumbeest. Iggy Pop is de vleesgeworden rock’n’roll, zijn knokige lichaam draagt de sporen van veertig jaar grenzen verkennen. “Hij is een exhibitionist op het podium, een man met een rubberen hoofd. En hij weet precies wat het effect daarvan is,” zegt Leon Verdonschot. Als journalist van Nieuwe Revu interviewde Verdonschot Iggy Pop al twee keer eerder, zondag 10 december zendt de VPRO een twee uur durend interview uit in het kader van het programma Wereldgasten. In die twee uur kiest Pop zijn favoriete film- en tv-fragmenten.

Afgelopen weekend vond de eerste aflevering van Wereldgasten plaats, waarin journalist Joyce Roodnat op bezoek ging bij regisseur David Lynch. Lynch toonde zich een lastig te doordringen gesprekspartner. Volgens Verdonschot is zijn interview heel anders geworden: “Je raakt niet snel uitgeluld met Iggy Pop. Hij is veel spraakzamer en heeft een stuk meer zelfrelativering dan David Lynch. Er waren geen onderwerpen onbespreekbaar. Ik denk dat het een goed interview is geworden, maar het zou arrogant zijn om dat aan mezelf toe te schrijven. Iggy Pop is streetwise én belezen, dat kom je niet vaak tegen. Hij kan iets kernachtig uitleggen in één zin, maar je kunt ook rustig ergens een half uur met hem over doorpraten.”

Net als Roodnat afgelopen week, ging ook Verdonschot op bezoek bij zijn gast thuis. “Iggy Pop heeft twee huizen in Miami. Het interview vond plaats in het kleine huis, een vrij standaard Amerikaans huis. In dat huis zit ook een klein studiootje, waar hij de afgelopen maanden het nieuwe Stooges-album heeft opgenomen. Er hingen opvallend veel portretten van zijn vriendin, waaronder een naaktschilderij. Zij ziet eruit als een imaginaire dochter van Dolly Parton uit Venezuela.”

In de uitzending laat Pop fragmenten zien van onder meer de films City of God en Pink Flamingos, en van James Brown en Marlene Dietrich. “Die laatste verbaasde me wel, maar hij blijkt een groot liefhebber van haar. Hij reageerde op sommige fragmenten bijna fysiek. Ik had zo’n draagbare dvd-speler bij me, bij Marlene Dietrich kroop hij er bijna in. Bij James Brown zit hij mee te bewegen. Ik vroeg hem daarna of het waar was dat een album van James Brown het enige was dat hij mee mocht nemen in een afkickkliniek. ‘Nee, dat was in een gekkenhuis’, zegt hij dan rustig.”

Is Iggy Pop niet uiteindelijk vooral een acteur, die zichzelf graag uitvergroot? “Dat kan natuurlijk, maar ik heb niet dat idee. Hij is een heel zelfbewuste man, maar ik denk dat de meeste van zijn reacties wel spontaan zijn. Misschien heeft hij wel heel hard zitten lachen toen wij weg waren, maar dan nog hebben we mooi materiaal.”

Wereldgasten met Iggy Pop en Leon Verdonschot is zondag 10 december te zien om 20:10 uur op Nederland 3. Volgende zaterdag 9 december is het optreden van Iggy & the Stooges op Lowlands 2006 Concert van de Week bij 3VOOR12. Bekijk het Concert van de Week elke dag om 20:00 uur op 3VOOR12TV/CENTRAL.