Song van het Jaar 2006: de keuze van QF

“Alle tracks waar ik op stem moet je steunen, vind ik. Ook mijn eigen track”

De Amsterdamse producer QF, bekend van zijn werk met rappers als Nina, Suga Cane, K-Liber en de mannen van THC scoorde in 2006 zijn eerste hitje als artiest. Slette Houwe (Vieze Vrouwe) was de vreemde titel die het aanstekelijke nummer met duistere, springerige hardcore beats meekreeg. Wij vonden de track in ieder geval master en dus vind je hem terug in de longlist van de Song van het Jaar. Maar wat stemt Quick Fingers QF eigenlijk zelf?

“Alle tracks waar ik op stem moet je steunen, vind ik. Ook mijn eigen track”

Aswin Dannarag staat beter bekend als QF, wat staat voor Quick Fingers. Hij scoorde dit jaar een bescheiden hit met Slette Houwe (Vieze Vrouwe). Eigenlijk is QF meer producer dan artiest. De Amsterdammer werkte eerder met THC, K-Liber en Suga Kane. Op het ogenblik zet hij de laatste puntjes op het debuutalbum van Nina, dat in februari zal verschijnen. Gelukkig vond hij nog wel de tijd om zijn favoriete tracks uit de longlist van de Song van het Jaar te kiezen.

“Vroeger luisterde ik heel erg met een produceroor naar muziek. Dat is nu minder. Het gaat uiteindelijk om een leuk liedje,” zegt QF. “Als producer richt ik mij op een heel album. Dat hoeft niet op het eerste gehoor toegankelijk te klinken. Ik wil dat het album lang mee kan gaan. Maar als artiest hoef ik niet echt een zware indruk achter te laten. Het mag best licht zijn. Wat dat betreft heb ik twee kanten.”

Als artiest is QF erg grillig: “Ik wil niet per se een heel album maken. Maar dat kan zo weer omslaan. Ik ben nu vooral met Nina bezig. En ik ben op zoek naar een nieuw project.”

Zijn keuze:

QF- Slette Houwe (Vieze Vrouwe)
”Natuurlijk stem ik op mijn eigen track. Alle tracks waar ik op heb gestemd, zijn van artiesten waarvan ik vind dat je ze moet steunen. En ik vind dat ik mij ook moet supporten.”

C-Mon & Kypski - Bumpy Road
“Ik ken dit nummer door die leuke clip met die autootjes. Het is heel aanstekelijk. Dit is echt een goed Nederlands product: origineel en tijdloos. ”

Ziggi - High Time
“Ik vind Ziggi een goede en veelbelovende artiest. Hij is serieus met reggae en dancehall bezig.”

Opgezwolle - Hoedenplank
”Wat zij doen, doen zij het beste. Maar je moet er wel van houden. Het is een stabiele act die iets vertelt wat veel mensen willen horen. Ik denk dat ze nog wel een paar albums kunnen vullen.”

Gnarls Barkley - Crazy
“Dit nummer is superaanstekelijk. Cee-Lo is een goede schrijver en Dangermouse een goede producer, dat hebben ze al eerder bewezen. Die fifties en sixties stijl op dit album werkt heel goed, ook al ligt het er misschien wat dik bovenop.”

Stem, net als QF voor de Song van het Jaar.