Song van het Jaar 2006: de keuze van Blues Brother Leon Caren

"Muziek moet zonder compromissen en meedogenloos zijn"

"Eigenlijk ben ik geen singletjesluisteraar," zegt Leon Caren, frontman van Blues Brother Castro en organisator van Subbacultcha! en Wasser Umsonst. "Ik luister vooral naar Nederlandse bands en bandjes die op tour zijn, zodat ik ze later misschien boek." En dus werd het een hele kluif voor Caren om vijf nummers uit de longlist van de Song van het Jaar 2006 te kiezen.

"Muziek moet zonder compromissen en meedogenloos zijn"

De Amsterdamse band Blues Brother Castro timmert hard aan de weg. Onlangs speelde het kwartet zich in Amerika flink in de kijker tijdens CMJ. Zanger Leon Caren is daarnaast ook nog heel actief als organisator van Subbacultcha!-avonden, die hij ongeveer tien keer per maand neerzet. “En dan doe ik samen met de mensen van That Dam ook nog Wasser Umsonst, waarbij meer aandacht is literatuur. In ieder geval staat altijd de alternatieve muziek voorop.” Caren luistert voornamelijk muziek van Nederlandse bands en bands die op tour zijn. “Die kan ik dan vervolgens weer boeken.”

Caren heeft dan ook grote moeite zich voor zijn keuze voor de Song van het Jaar tot de longlist van 3VOOR12 te beperken. “Ik wil in ieder geval Ex Boy Genius van Zoppo toevoegen. En ook I’m Leaving The World Tonight van The Bent Moustache. Toen ik die band voor het eerst zag dacht ik: wow! Wat goed voor een Nederlandse band. Toen bleek dat het inderdaad deels Engelsen waren die alleen in Nederland wonen.”

Maar eigenlijk is de Song van het Jaar 2006 voor Caren een oudje: Syd Barrett met Dark Globe. “Hij is dit jaar overleden en pas kort geleden ontdekte ik dit nummer. Daarin zingt hij: wouldn’t you miss me at all? Heel toepasselijk dus en bloedmooi.” Blues Brother Castro staat zelf ook in de lijst met het nummer Climate.

De keuze van Leon Caren:

Bonnie 'Prince' Billy - Strange Form Of Life
“Hoewel het nieuwe album niet zijn beste is, hoor je op dit nummer Will Oldham wel op z’n best.”

Liars - The Other Side Of Mt. Heart Attack
“Ik denk dat Drum’s Not Dead van Liars de beste plaat van het jaar is. Dit nummer is niet eens echt geweldig. Maar al twee albums lang staat deze band op eenzame hoogte. Muziek moet zonder compromissen en meedogenloos zijn. Dat doen Liars heel goed. Hun geluid is zeer overtuigend. Ook de rustige nummers klinken intens spannend.”

Alamo Race Track - Black Cat John Brown
“Voor Alamo Race Track geldt eigenlijk hetzelfde als voor Liars: ze hebben weer een goed compromisloos album gemaakt. Je hoort meteen welk idee de band had tijdens het opnemen.”

About - Think Niles Drink
“Ik vind About vooral heel goed op plaat overkomen. De nummers zitten ingenieus in elkaar en zijn toch swingend en vet groovend. Er wordt niet geneuzeld en alles klinkt open en direct.”

Kelley Stolz - The Sun Comes Through
“Eigenlijk is dit het enige nummer dat ik van hem ken. Het staat op zijn Myspace pagina. Ik heb Kelley Stolz eigenlijk via The Hospital Bombers leren kennen. Zij speelden afgelopen maand in het voorprogramma van Stoltz.”

Vier feest met twee jaar Subbacultcha in Paradiso op 19 december met: The Hospital Bombers, The Bent Moustache, Zoppo, About, Aux Raus Scram C Baby, Blues Brother Castro en heel veel meer!
Check de site voor meer informatie.

Stem zelf ook op de Song van het Jaar