Organisatie Awakenings: "Amsterdam Noord is een wespennest, een drabmoeras"

Bart Skils: "De hele dance scene gaat het lastig krijgen"

De bestuursrechter heeft besloten geen voorlopige voorziening te verlenen voor party organisator Monumental. De Awakenings New Year's Special gaat daarmee definitief niet door. Dat laat de organisatie weten in een persbericht. DJ Bart Skils, die geboekt was voor het feest: "Dan ga ik maar ergens anders oud en nieuw vieren."

Bart Skils: "De hele dance scene gaat het lastig krijgen"

De bestuursrechter heeft besloten geen voorlopige voorziening te verlenen voor de Awakenings New Years Special, die daarmee definitief van de baan is. In een persbericht laat de organisatie weten:
    "Stadsdeel Noord kreeg gisteren vele kritische vragen van de rechter te verwerken en de argumenten mbt de brandveiligheid en geluidsoverlast hielden geen stand. De politie meent echter geen inzet vrij te kunnen maken en de rechter wil de verantwoordelijkheid voor een feest met weinig of geen politie-inzet klaarblijkelijk niet nemen. We vinden het jammer dat de rechter deze beslissing heeft gemaakt, zeker gezien het feit dat we in het verleden altijd vrijwel zonder politie-inzet (zelfregulerend) de New Year's Special hebben georganiseerd. Wij stellen het duidelijk fout gebleken stadsdeel Amsterdam Noord aansprakelijk voor alle geleden schade en zullen een rechtszaak opstarten voor een zeer forse schadeclaim. [...] Het zoeken naar een vervangende locatie leverde helaas niets geschikts op."

Technodj Bart Skils, die vaker op Awakenings heeft gedraaid en ook deze editie was geboekt, vindt het treurig voor organisator Rocco Veenboer van Monumental. "Ze hebben het dit jaar wel te verduren gehad... Ik heb met oud en nieuw eerder op de avond nog een feest in Breda waar ik moet draaien, maar daarna ga ik maar naar mijn vrienden in Amsterdam. Er zijn wel kapers op de kust geweest die me wilden boeken voor hun feest toen ze vermoedden dat Awakenings niet doorging, maar dat heb ik niet gedaan. Uit sympathie voor de organisator. Dit soort beslissingen is het topje van de ijsberg. De hele dance scene gaat het lastig krijgen."

Rocco Veenboer van Monumental / Awakenings tegen 3VOOR12: "De rechter heeft moeten wijken voor de beslissing van de politie. De politie heeft gezegd dat ze niet genoeg man op de been kan krijgen. Gek, bij het Lovelands feest in de Gashouder, wat Monumental trouwens ook produceert, is er alleen een telefoonnummer van de politie nodig. Bij het feest in de Heineken Music Hall ook. En bij ons willen ze veertig man aanwezig hebben! "

Veenboer is vooral teleurgesteld in de politiek: "Het stadsdeel heeft het mandaat. In het Westerpark was er ook sprake van een negatief advies van de politie voor een feest, maar daar heeft het stadsdeel moeite gedaan zodat het feest alsnog door kon gaan. Daar is in Noord geen sprake van en dat is dan ook de bottleneck geweest. De rechter veegde de argumenten van brandonveiligheid en geluidsoverlast van tafel. Stadsdeelvoorzitter Rob Post heeft nu in het Parool gezegd dat hij graag met ons wil praten voor nieuwe edities van Awakenings met oud en nieuw, maar wij zijn helemaal klaar met Noord. Het is een wespennest, een drabmoeras. Rob Post, we zien je in de rechtbank."

Want dat die bodemprocedure nu gaat plaatsvinden, is zeker. "Stadsdeel Noord gaat een veeg uit de pan krijgen. De schadeclaim zal in de tonnen lopen."

Vanuit andere steden is hij benaderd om de New Year's Special daar te houden. "En dan geef ik met name een pluim aan Rotterdam. De mensen daar hebben echt moeite gedaan voor ons. Ook hebben we verzoeken gekregen uit Leiden en Den Bosch."

Op 26 en 27 januari organiseert Monumental in de Maassilo te Rotterdam een Awakenings technoweekend. De kaarten voor de New Year's Special zijn geldig voor dat weekend.