M Ward leeft het liefst in zijn eigen zeepbel

"Ik blijf liever focussen op mijn muziek, want dat is mijn baan"

Alsof een spook zijn muziek schrijft: de mediaschuwe Amerikaanse singer-songwriter M Ward lijkt uit een andere tijd te komen. Het is te danken aan beroemde muzikanten en de buzz rond hem op het internet, dat hij laatst optrad in de beroemde talkshow van David Letterman. Zelf zegt hij: "Ik blijf liever gefocused op mijn muziek, de rest leidt maar nodeloos af."

"Ik blijf liever focussen op mijn muziek, want dat is mijn baan"

M Ward - Matt voor intimi - tokkelt tijdens het interview voortdurend verlegen op zijn gitaar. De Amerikaanse singer-songwriter uit Portland had ook liever aan zijn setlist gewerkt, zo lijkt het. Al dat geinterview met die media ook, dat leidt hem maar af.

Langzamerhand lijkt Ward zijn cultstatus te ontgroeien. Beroemde vrienden als Conor Oberst van Bright Eyes en Meg White van The White Stripes vroegen hem hun voorprogramma te verzorgen. Ook produceerde hij het soloalbum van Jenny Lewis van Rilo Kiley en werkte hij samen met Beth Orton en Vic Chesnutt.

Het liep zelfs zo uit de hand dat hij zijn Europese promotour af moest zeggen vanwege een optreden in de beroemde talkshow van David Letterman. "Ach, de massa is gewoon in verwarring", doet Ward zijn gestegen status af.

Ook de meningen over zijn laatste album Post-War zijn weer lovend. Kom bij Ward niet aan met wat enthousiaste fans over zijn breekbare muziek te melden hebben. Hij leeft liever in een zeepbel, afgezonderd van de media. "Ik blijf liever focussen op mijn muziek, de rest leidt maar nodeloos af. Toen ik vroeger thuis begon op te nemen met mijn viersporenrecorder was er ook geen reactie van de media. Dus daar wil ik me niet door laten afleiden." 

Die viersporenrecorder is inmiddels op toer om praktische redenen ingeruild voor het computerprograma Garageband op de laptop. Maar verder in de nieuwe tijd wil Ward niet leven. "Vroeger werden de platen warmer, met betere songs en met betere muzikanten opgenomen. Het goede van het luisteren naar muziek van vroeger is dat het kaf al van het koren gescheiden is. Je hoeft je niet te bekommeren over de artiest, die op de cover van (het Amerikaanse popblad) Spin staat."

Tijdens zijn schooljaren luisterde Ward wel naar alternatieve rockbands als Meat Puppets en fIREHOSE. Maar tegenwoordig zijn het vooral klassiek geschoolde solo-gitaristen, die hem kunnen bekoren, zoals Paco Pena. Ward speelt graag wat voor op zijn gitaar. Want spelen gaat hem een stuk makkelijker af dan een interview. Ook die avond in de bovenzaal van Paradiso weet hij weer met simpele middelen op het podium te schitteren...

Luister naar het interview van Menno Visser met M Ward, wiens laatste album Post-War nu uit is.