Juni 2006: Spinvis wordt goudvis, popwereld krijgt zak geld voor clipfonds

3VOOR12 blikt terug

Elk jaar blikt 3VOOR12 terug op het afgelopen jaar. Welke gebeurtenissen vielen op, welke zaken zijn niet opgelost? 3VOOR12 duikt in de archieven. Vandaag juni.

3VOOR12 blikt terug

Het begin van juni is voor onszelf. In onze niet aflatende drang om verder te komen, lanceren we een interactieve televisieportal. Je hoorde er jaren geleden af en toe iemand over, maar sinds juni van dit jaar kan het echt. En 3VOOR12 laat in samenwerking met UPC zien hoe. 3VOOR12 is in juni ook nog nieuws dankzij anderen. De Vereniging van Poppodia en Festivals (VNPF) geeft ons een pluim (Life Time Achievement Award) voor 3VOOR12 zijn. En dat is fijn.

Ook heel fijn is het nieuws dat Pinkpop weer helemaal terug is. Ons oudste popfestival zat al een paar jaar in het slop, met 2005 als ongekend dieptepunt. De koers ging rigoreus om en redde het festival van een wisse ondergang. Van 20.000 in 2005 naar dik 60.000 een jaar later. Pinkpop profiteert ook van een omgekeerde spiraal. Leek een jaar geleden iedereen met de botte bijl op het festival in te hakken, nu toont de Vaderlandse pers zich weer coulant. De geslaagde Pinkpopeditie heeft ook elders effect: Kaiser Chiefs, Editors, Jamie Lidell en Infadels verkopen na het festival stukken beter en maken grote sprongen in de Megacharts.

Het is natuurlijk ook de maand van het WK voetbal. Een evenement waar je niet omheen kan, al ben je nog zo'n autistische muzieknerd. In Rotterdam weten ze sinds het EK gelukkig wat je te doen staat op zo'n moment. Naar De Unie om daar de wedstrijd op een heel andere manier te beleven. Uit onvrede over het geijkte voetbalcommentaar tijdens wedstrijden van Oranje van 'kenners' als Hugo Walker, Theo Reitsma,en Jack van Gelder, besloot de Rotterdamse feestorganisatie Llik het daar namelijk eens heel anders aan te pakken. Een groot scherm, een vette geluidsinstallatie, computergestuurde graphics en kenners en presentatoren die wèl leuk zijn, leveren een onvergetelijke rock 'n' roll beleving op van een gewoon potje voetbal.

3VOOR12 probeerde op eigen wijze het leven van de muziekliefhebber iets te verzachten tijdens de voetballawine in juni. We riepen iedere zichzelf respecterende muzikant op om een voetbalanthem te maken dat je ook wil meezingen als je niks met voetbal hebt. We moeten toegeven, die onsterfelijke knaller die we zonder schaamte naast Queens We Are The Champions of All Together Now van The Farm kunnen plaatsen, die kwam er niet uit. Maar wel een heel eigentijdse en tijdelijk tijdloze Hollandse kraker. Vloog Van Basten er in het toernooi gewoon uit bij de achtste finales, bij 3VOOR12 bleven we de hele maand doorzingen op winnaar VanBastisch!

Gelukkig werd in de maand juni ook zonder Van Basten en het Nederlands elftal wel goud gescoord. Spinvis speelde nietsvermoedend op het tiende verjaardagsfeestje van label Excelsior toen hij onderbroken werd om een gouden plaat in ontvangst te mogen nemen: . Wie hem gemaakt heeft en hoe, kun je nog steeds zien in de uitgebreide special die we maakten over het label. Spinvis zelf was er natuurlijk blij mee en beloofde ook de komende tien jaar te blijven scoren, WK of geen WK.

Er waren ook nog verliezers. Top Of The Pops, het legendarische Engelse muziekprogramma, kondigt aan ermee te stoppen na 42 jaar. Dat heeft ook gevolgen voor de Nederlandse versie van Top Of The Pops, die door BNN wordt gemaakt. Hoewel in juni nog manmoedig wordt beweerd dat wij er hier gewoon mee doorgaan, kondigt de omroep niet veel later aan dat ook de NL-versie eind 2006 ermee ophoudt.

Maar there is a light that never goes out. Iemand die er nooit mee ophoudt, is Rebelbaas Lady Aïda, de Tina Turner onder dj's en de beste danceblogger die ons land rijk is. Ze heeft zich een klein jaartje op de achtergrond gehouden, maar komt in juni keihard terug in stijl: met een optreden op "het dak van Eindhoven", tussen de blauwe letters van de befaamde Philips lichttoren.