Juli 2006: Kamperen naast Paradiso, Nighttown failliet, knokken met Rob Gee

3VOOR12 blikt terug

Elk jaar blikt 3VOOR12 terug op het afgelopen jaar. Welke gebeurtenissen vielen op, welke zaken zijn niet opgelost? 3VOOR12 duikt in de archieven.

3VOOR12 blikt terug

Juli ligt in het epicentrum van de zomerfestivals. Nou, één van die festivals is 05 Days Off. Samen met Paradiso en 3FM komen zij in juli met een 'Minimal Camping'. Een beetje festival heeft natuurlijk een camping, maar 05 Days Off doet het al zes jaar zonder. Nu klinkt kamperen midden in Amsterdam ook een beetje als een utopie, maar door een gezamenlijke actie van 3FM en de organisatie van 05 Days Off staat er dit jaar toch een minimale camping achter Paradiso. Met welgeteld één tent, dus heel exclusief.

Een festival dat het zonder camping, maar met heel veel tenten doet: Metropolis. Het voor alternatief Nederland spannendste feestje op de festivalmenukaart is en blijft volgens Ron van der Sterren het Metropolis Festival. Met Bromheads Jacket en The Gossip als de pittigste gerechten en Shout Out Louds als een prima geserveerde biefstuk. 3VOOR12 rent langs alle podia en doet ook in juli verslag vanuit Rotterdam, de stad waar het minder goed gaat met Nighttown.

Nighttown is een vooraanstaand poppodium met jaarlijks rond de 200.000 bezoekers. Toch is het niet genoeg om een gezonde B.V. draaiende te houden. Vorige week werd de B.V. die Nighttown exploiteert (Fab 5 Holding) failliet verklaard. Zonder medeweten van diezelfde B.V. De dagvaardiging heeft het bestuur nooit bereikt. "Hoe dat kan, zijn we nu aan het uitzoeken," aldus bestuurslid Pim Bottema. Dat leidt er toe dat later in het jaar onder andere Bazar Curieux moet uitwijken naar een andere locatie, waar de hype rond CSS werd bewaarheid.

Een hype die zich in juli over het internet verspreidde, was het internetfilmpje van de vechtpartij tijdens Sensation Black bij het optreden van Rob Gee tijdens Black Sensation in de ArenA. "Je mag m'n muziek klote vinden, prima, ga dan maar een biertje drinken of boe roepen. Fine. Maar met bier góóien en lollies smijten en me dan in mijn gezicht meppen... Ik bedoel, wat is dat voor iets? Ik moet er nu nog om lachen. Lóllies." Een niet zo grote fan van Rob Gee en zijn mannen viel de band aan. Hij moet het op het podium ontgelden; de aanval van de zot doet Gee net wat teveel denken aan de moordpartij tijdens een optreden van Dimebag. Er vallen gelukkig nu geen doden.

In de 11 ook niet, al waart de legionellabacterie wel rond in de stad, en nog wel dicht bij de Amsterdamse club ook. De exacte locatie van de besmettingshaard werd bekend. De oorzaak lag in de koeltoren naast -en van- het Post CS gebouw. Maar ernstige ademhalingsproblemen zijn uitgebleven. Die uitdrukking is een understatement bij de Nijmeegse Vierdaagse, waar deze maand door de hitte wandelaars werden geveld. Twee mensen overleden als gevolg van de hitte en honderden wandelaars kampten met uitdrogingsverschijnselen. 's Avonds werd bekend dat het evenement werd afgelast. Maar de traditionele feesten, waaronder de alternatieve tak de Valkhof-Affaire, gaan gewoon door. Al riep de burgemeester op om 'ingetogen te feesten'.

Dan ging het er op Dance Valley een stuk optimistischer aan toe, daar kwamen gewoon 40.000 feestende mensen op af. Maar achteraf ging heter achter de schermen minder rooskleurig aan toe. 10 medewerkers moeten opstappen. UDC-directeur Brian Bout: "Reorganisatie bij UDC was nu onvermijdelijk."

En dat geldt ook voor het Nationaal Pop Instituut. Het budget van de toursupport voor Nederlandse bands die door het NPI traditiegetrouw elk jaar wordt gegeven aan rondtoerende bands is nu al op. Er is zelfs een wachtlijst. Aanvragen voor dit jaar heeft geen zin meer. "Het is een dieptepunt," zo omschrijft Arjen Davidse van het NPI de huidige economische crisis.

Juli is ook traditiegetrouw de maand van de journalistieke luwte, dat leidt tot het volgende verschijnsel: Hein O))). Wat begon als een grap, als een noodgreep om de heersende muziekscene eens op een dwaalspoor te brengen, is eigenlijk nog steeds een grap. Besteedde Lady Aïda en 3VOOR12 Tilburg al aandacht aan het fenomeen, en dan is er nu ook al Hein Aid? Een Beierse Dr. Lektroluv van de wansmaak, Een arische Daft Punk in de Alpen. Bij 013 is men in elk geval duidelijk over Hein Aid: "Het gaat zeker plaatsvinden. Veel Nederlandse bands, een waslijst aan artiesten. En natuurlijk veel braadworst en zuurkool," aldus een woordvoerder.

Het 15-jarige jubileum van Bettie Serveert is minstens zo’n festijn. Wie in de jaren '90 nog te jong was om naar een concert van Bettie Serveert te gaan, of toen iets anders aan zijn hoofd had en zich nu voor zijn kop slaat, kan in juli toch de originele line-up van de band zien. Berend Dubbe, de oprichter van Bauer die tot 1998 op de drumkruk zat bij Bettie, komt voor het 15-jarige jubileum in Paradiso nog één keer het ritme aangeven bij songs van het allereerste album Palomine.

Minder feestelijk gaat het er aan toe bij Silenxe is Sexy. Het debuut van Grote Prijswinnaar Silence Is Sexy zou 26 augustus in Ekko feestelijk gepresenteerd worden. Een 'zakelijk conflict' met investeerder Bigmouth Studio gooit echter roet in het eten. De plaat, al klaar om geperst te worden, moet helemaal opnieuw opgenomen worden en de release is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Tot op heden is het stil gebleven rond het Geldersche wavecombo.