Jawat: "Duvel kan me altijd bellen"

Rapper maakt zijn beats voortaan zelf

Een jaar geleden won hij de Grote Prijs, op dit moment werkt Jawat in eenzame opsluiting aan zijn tweede album. Volgend jaar wil hij graag weer met al zijn vrienden de festivals op zijn kop zetten. Wat hem betreft ook gewoon mét Duvel: "Ik heb altijd gezegd dat Duvel een van mijn inspiratiebronnen is."

Rapper maakt zijn beats voortaan zelf

Een jaar geleden was er een hoop te doen rond rapper Jawat. Hij stond in de finale van de Grote Prijs van Nederland. Werd daar in eerste instantie uitgekeild, werd toch weer in genade aangenomen en stond aan het einde van de rit met de beker in zijn handen. De afgelopen maanden was het stil. De vijfduizend euro die bij de onderscheiding horen investeerde Jawat in een eigen studio, waar hij momenteel werkt aan zijn tweede album. En aan zijn eigen beats. “Ik wil vanaf nu zo veel mogelijk eigen producties gaan leveren. Ik heb voorheen gewerkt met topproducers als Kubus, Delic en Duvel. Maar muziek is een grote reis. Op een gegeven moment moet je je rugtas pakken en zelf beginnen te hiken. Ik heb geen zin meer om mee te reizen met anderen.”

Inmiddels liggen er al zo’n 25 eigen producties klaar, waarvan een flink deel nog moet afvallen. “Het moet een compact album worden, met strakke lijnen. Een titel is er nog niet. De vorige keer kwam die ook opeens, die ‘snap’ is nu nog niet geweest.” Eenzame opsluiting is voor Jawat de beste werkwijze: “Als je afgezonderd bent van de buitenwereld, hou je een spiegel voor jezelf. Soms moet je heel diep graven om iets moois te vinden. Dat werkt stimulerend, het is mijn manier van uiten. Maar als ik straks weer op het podium sta, ga ik natuurlijk weer helemaal los. Ik wil volgend jaar weer alle festivals doen, dat is mijn publiek. En dan zijn al mijn vrienden er weer bij.”

Eén oude vriend zal voorlopig ontbreken. In een interview op The Boombap rekent zijn Rotterdamse kameraad Duvel af met de hele hiphopscene, en Jawat krijgt er extra van langs. Volgens Duvel heeft Jawat hem nooit credits gegeven voor zijn werk aan het album Ut Zwarte Aap. Jawat is niet zo rancuneus: “Als het aan mij ligt komt Duvel er gewoon weer bij, maar zoals je weet zijn er de afgelopen tijd wat dingetjes gebeurd. Hij heeft zelf een probleem, ik vind het jammer dat hij daar zo’n leugen van maakt. Hij vindt dat ik hem niet genoeg credits geef, maar mensen weten wat ik van hem vind. Ik heb in bijna elk interview gezegd dat ik gecharmeerd ben van Duvels stijl en dat hij een van mijn inspiratiebronnen is. Een financiële vergoeding voor zijn werk heeft hij ook gewoon gehad.” Volgens Jawat ligt de bal nu bij Duvel. “Hij benadert de media, hij heeft een probleem. Als hij daarover wil praten, kan hij me altijd bellen.”