Gloednieuw poppodium de Nieuwe Nor wordt vanavond al afgebroken

Joery Wilbers: "Heerlens popscene moet gestimuleerd worden"

Vanavond, 6 december, zal in Heerlen een nieuw poppodium worden onthuld. Volgens Joery Wilbers, scheidend consulent van Stichting Popmuziek Limburg liggen er kansen om te volgroeien tot volwassen podium. "We laten zien dat het kan!"

Joery Wilbers: "Heerlens popscene moet gestimuleerd worden"

Even een klein testje. Kijken of het klinkt. Paradiso, Effenaar, Melkweg, 013, Tivoli, Patronaat, de Nieuwe Nor. De wát? Joery Wilbers, voormalig consulent van Stichting Popmuziek Limburg (SPL) en nu werknemer van gloednieuw poppodium De Nieuwe Nor vindt dat Heerlen een bruisende popcultuur zou moeten krijgen. 3VOOR12 belde vandaag met hem in Dubbel Check. “Ik ga weg bij de SPL maar ik ga doen waar ik vijf jaar lang over heb lopen zeuren. Eindelijk een poppodium voor Heerlen! We gaan aanpakken, laten zien dat het kan, dat mensen uit de buurt niet per sé naar 013 in Tilburg of de Effenaar Eindhoven hoeven. Hier wonen genoeg mensen voor een goed bezochte popzaal.”

Waarom was er niet eerder in de buurt een dergelijk podium? Wilbers: “Dat lag aan twee dingen. Aan de ene kant roepen mensen dat Limburg een katholiek CDA-bolwerk is waar te weinig kan, maar het lag ook aan poporganisaties zelf. Ze waren niet bij machte om een verhaal over te brengen. Als er dan ook nog eens weinig politici met een visie zijn, krijg je geen ontwikkeling. In Noord Limburg heeft elk gerespecteerd dorpje een eigen jongerensoos, maar geen van die podia is verder ontwikkeld zoals bijvoorbeeld de Effenaar, die ook heel klein begonnen is.”

Toch liggen er nu kansen om van Heerlen een popstad te maken. “Parkstad Heerlen beseft dat jonge mensen nu wegtrekken en dus wil ze investeren in popcultuur. Nu lijkt het alsof het poppodium van bovenaf is bedacht, maar de Nieuwe Nor is wel degelijk geworteld in verschillende organisaties. Met zo’n podium creëer je een broedplaats voor popontwikkeling.” Zoals directeur Daan Prevoo in mei aan 3VOOR12 vertelde: "Heerlen is een enorme kweekvijver van talent. Er is alleen geen podium. Als onze nieuwe zaal af is, staat er in een klap een mooie voorziening en krijgt de scene meer structuur."

De Nieuwe Nor is een voortzetting van café De Nor. De Nieuwe Nor heeft volgens Wilbers “Een kleine knusse zaal voor ongeveer 350 man. We hebben twee ton subsidie en daar moeten we de huur van betalen, de organisatie, het programma en publiciteit. Na een tijd moet de programmering zichzelf bedruipen. In december hebben we nog een topprogrammering van drie keer per week live, en dan gaan we vanaf januari alleen vrijdag live muziek programmering en op zaterdag dansen. Wij kennen de voorbeelden uit het land van podia waar het verkeerd is gegaan en volgen alle ontwikkelingen, daarom is het zinvol om te blijven praten met de gemeente. We kijken na een kwartaal wat er beter of anders kan. We moeten er alles aan doen om er voor te zorgen dat het niet misgaat, anders is de gemeente een podium kwijt en wij de ontwikkeling van een popscene. We programmeren in december eerst grotere namen zodat het publiek langzaam went en uiteindelijk bandjes uit het clubcircuit kan gaan zien. Neem zoiets als a Balladeer of Gem, dat is hier nog helemaal niet zo bekend.”

Heerlen ligt zo’n beetje op het drielandenpunt: is het podium ook niet interessant voor het buitenland? Wilbers: “We zitten vlakbij Hasselt, maar de Belgen trekken we niet per sé aan, want die hebben daar al een mooi podium: Muziekodroom. Maar aan de andere kant zitten we vlakbij Aken in Duitsland. Anne Clarke leeft daar enorm, dus dat is wel een markt waar we op in spelen.”

Vanavond dus, woensdag 6 december, gaat De Nieuwe Nor in Heerlen open, en wordt opgeluisterd door diverse bands. “De Limburgse D’r Sjaak is onze afsluiter. We hadden gisteren weer een magistrale mail van ‘m gekregen: ‘Net een gloednieuw podium, en na twintig minuten breekt D’r Sjaak het weer af!’. Daarom hebben we hem maar op het laatst geprogrammeerd…”