Gem bestormt Duitsland met ups en downs

Bekijk het filmpje 'Rising and Falling: Gem in Germany'

Het gaat goed met Gem in Duitsland. Althans, mooie verhalen genoeg uit het kamp van Maurits Westerik en co. Maar hoe is het nu echt op die Duitse tour? Peter Bijl en Gerben Schmidt reisden mee met de band en maakten de reportage 'Rising and Falling: Gem in Germany'.

Bekijk het filmpje 'Rising and Falling: Gem in Germany'

Er zijn weinig populaire Nederlandse rockbands die zo fanatiek aan de Autobahn timmeren als Gem. Sinds hun eerste optreden op de muziekbeurs Popkomm, herfst 2004, ondernemen de Utrechters tour na tour bij onze Oosterburen. Sinds vorig jaar het eerste album 'Tell Me What's New' via Haldern Pop Records verscheen, is de tourfrequentie zelfs zodanig opgevoerd, dat de band bijna vaker in Duitsland op het podium staat. In weinig Nederlandse steden zal Gem zelfs zo vaak hebben gespeeld als de Duitse hoofdstad Berlijn, die onlangs voor de achtste keer in twee jaar werd aangedaan.

Aan energie, inzet en ambitie dan ook geen gebrek bij de Utrechters. Aan goede recensies en optredens evenmin. Maar hoe het Gem in Duitsland echt vergaat? We kunnen alleen maar afgaan op de enthousiaste verhalen van zanger Maurits Westerik, de intrigerende tourdagboeken van gitarist Vincent Lemmen, of - sinds kort - de amusante schetsen in videodagboek GemTV. Om meer facetten van het leven on the road te belichten, reisden Peter Bijl en Gerben Schmidt van 3VOOR12/Utrecht de band achterna naar Berlijn en Keulen. Tijdens de afgelopen Duitse tour, de laatste met drummer Ilco Slikker, maakten zij de videoreportage 'Rising and Falling: Gem in Germany'.

De titel van het filmpje zegt eigenlijk al genoeg: de Duitse tour is er een van ups en downs. Waar de eerste twee weken van de tour, langs kleinere steden als Freiburg, Heidelberg en Muenster een opwaartse lijn liet zien, met minimaal honderd bezoekers per show en een geestdriftige publieksrespons, moesten de bandleden tijdens hun laatste week veelvuldig slikken, toen in miljoenensteden Hamburg, Berlijn en Keulen nauwelijks mensen in de zaal blijken te staan.

Waar in Berlijn nog een mannetje of vijftig in de zaal staan, blijkt de show in Keulen, zes uur rijden verder, een dramatisch dieptepunt. 'Ik zag drie mensen zitten, maar uiteindelijk waren het er toch vijftien', schampert bassist Jeroen Kikker na afloop. De verhalen van de Duitse promotor na afloop, die vertelt dat er ondanks alle inspanningen in Duitsland maar vijfhonderd Gem-cd's zijn verkocht, maakt de sfeer er in de Duitse Domstad niet bepaald beter op.

Een schril contrast met de laatste dagen van de tour. Tijdens de optredens in Schwerin en Leipzig, beide voormalig Oost-Duitsland, staan de Utrechters ineens weer voor bomvolle zalen te spelen. Met opgeheven hoofd keert de band na drie weken naar huis. Al blijft de goede sfeer niet al te lang hangen: een week na de tour besluit drummer Ilco Slikker na drie jaar zijn biezen te pakken. Afgelopen weekend speelde hij zijn laatste show met Gem, opnieuw in Keulen. Ditmaal voor een optreden met het in Duitsland nog altijd razend populaire New Model Army in de kerstshow van het WDR-programma Rockpalast.

De paar duizend mensen die zich dan verzamelen in de Keulse Palladium-hal, zijn niet alleen een schril contrast met de vijtien in de nabijgelegen Club Tsunami, ze illustreren perfect het verhaal van Gem in Germany. 'Rising and falling': met vallen en opstaan. Maar steevast opgeheven hoofd.

Bekijk het filmpje 'Rising and Falling: Gem in Germany' (10 min.) van Peter Bijl en Gerben Schmidt via de link rechts in beeld.