Gekke Gerrit dreef bedenker Gerrits soms tot wanhoop

Maker Opgezwolle-film over Eigen Wereld, de 'album-film'

Ja, het is waar, Gekke Gerrit van de Opgezwolle cd Eigen Wereld komt volgende week tot leven in de gelijknamige film Eigen Wereld. En nee, het is niet de eerste alternatieve art-clip betaald door het nieuwe clipfonds. Eigen Wereld is een eigen verzinsel van Kesselskramer medewerker Pim Gerrits. "Je krijgt geen hoogte van hem."

Maker Opgezwolle-film over Eigen Wereld, de 'album-film'

Volgende week vrijdag is het zover: in de laatste 3VOOR12.TV uitzending van dit jaar pakken we uit met een heel bijzondere aflevering en zenden we de film Eigen Wereld uit. In die film spelen drie oude mannen de rollen van Rico, Sticks en Delic, de drie leden van Opgezwolle. Ze zitten in een opvangtehuis voor bejaarden en zijn afhankelijk van Gekke Gerrit, de verzorger van het tehuis. Gekke Gerrit is misschien nog wel gekker dan het demente Opgezwolle trio. Hij verdenkt de drie ervan meer te weten van de dood van zijn eigen vader.

Grootste gek blijft echter Pim Gerrits van communicatiebureau KesselsKramer. Hij bedacht de term album-film als slimme reclamemaker, maar kwam daarnaast ook met het idee voor de film, schreef het script en wist iedereen zover te krijgen gratis mee te werken. Dat ging niet altijd even lekker: “Zelfs afgelopen week waren er momenten dat ik dacht ‘Ik stop ermee’”, bekent Gerrits. “Niet eens omdat iedereen tegenwerkt. Maar als je een no budget film maakt en iedereen werkt dus voor nop mee, is het soms moeilijk om dingen gedaan te krijgen. Je kunt mensen moeilijk het mes op de keel zetten. Soms moet je even wachten en loopt je planning vast. Zo moesten we bij de geluidsnabewerking van de film even opschuiven omdat onze studio in gebruik was voor een commercial van een belangrijke klant.”

Toch kreeg hij veel ruimte van zijn baas. Gerrits: “Het klinkt een beetje ongeloofwaardig, maar bij KesselsKramer maken we graag mooie dingen. Tuurlijk, de kachel moet branden en dat lukt bij het bureau met commerciële opdrachten. Maar er is ook ruimte voor dit soort projecten. En ook daar weer, natuurlijk maakt het bureau er mooie sier mee. Maar het is meer: we willen echt mooie dingen maken, ook als dat niet altijd geld oplevert.”

Het verhaal ontstond tijdens het luisteren van de Opgezwolle cd Eigen Wereld. Gerrits: “Begin dit jaar heb ik die cd echt helemaal grijs gedraaid. Op een moment borrelde er dankzij de teksten en de muziek een verhaal in mijn hoofd op. Een verhaal rondom de persoon Gekke Gerrit, een beetje een psychofiguur waar je geen hoogte van krijgt. Die spannng voel je ook in het nummer.” In een paar nachten schreef hij de basis van het script.

Gerrits, van oorsprong journalist, maakt al langer filmpjes, maar die duurden nooit langer dan “een minuutje of zo.” De eerste stap na het schrijven van het script was natuurlijk het verkrijgen van een goedkeuring van Opgezwolle en het label dat de cd Eigen Wereld heeft uitgegeven. Gerrits: “Het is lang geleden dat ik zo zenuwachtig was. Omdat het een heel persoonlijk idee is, dat je vervolgens voorlegt aan de inspirators. Maar ze waren super enthousiast. Ook al hadden ze nog niet echt een beeld van de film, het idee prikkelde enorm. Ze zijn ook helemaal niet bang voor hun imago. Ze zeiden letterlijk: ‘Ga je gang, maak het maar weird!’”

Gerrits begreep al snel dat hij behalve enthousiasme financieel weinig kon verwachten: “We vermoedden wel dat het label Top Notch en de band zelf weinig geld hadden om in zo’n project te stoppen.” Toch ging Gerrits door en stuurde het script naar Cees Geel, de acteur die sinds zijn glansrol in de film Simon een bekende Nederlander is. “Hij leek me de perfecte persoon voor de rol Gerrit. Het is een gok, maar je hebt ook niks te verliezen.” Dat bleek al snel: Geel vond het script heel goed en zei zonder voorbehoud ja.


Hoe weird het is geworden, kun je nu alvast proeven met de clip Gekke Gerrit die voorafgaand als trailer is uitgebracht. Komend weekend gaat Opgezwolle de film zelf bekijken, vrijdag 22 december is de hele film te zien op 3VOOR12.TV.