Februari 2006: drukte in Den Haag, De Jeugd heeft een aap, Arctic Monkeys breken door

3VOOR12 blikt terug

Elk jaar blikt 3VOOR12 terug op het afgelopen jaar. Welke gebeurtenissen vielen op, welke zaken zijn niet opgelost? 3VOOR12 duikt in de archieven.

3VOOR12 blikt terug

Elk jaar blikt 3VOOR12 terug op het afgelopen jaar. Welke gebeurtenissen vielen op, welke zaken zijn niet opgelost? 3VOOR12 duikt in de archieven.

In Den Haag gebeurt in februari van alles op het gebied van popmuziek. In de Kamer wordt druk gediscussieerd over een initiatiefnota van SP-kamerlid Arda Gerkens. Zij stelt voor een groot fonds voor de popmuziek op te richten. Er worden spijkers met koppen geslagen, zij het niet zo vergaand als Gerkens wil. Staatssecretaris Medy van der Laan trekt zes ton uit voor Nederlandse clipmakers, om haar goede wil te tonen. Voor MusicXport, een subsidie om Nederlandse bands naar het buitenland te helpen, heeft Van der Laan geen geld over. Na veel gesteggel wordt de bal uiteindelijk in de laatste minuut toch nog binnen geschoten. Niet door Van der Laan, maar door haar collega Brinkhorst van Economische Zaken, die de benodigde anderhalve ton achteloos uit zijn binnenzak haalt.

Opwinding is er ook rond De Jeugd van Tegenwoordig. Meer speciaal over de aap van De Jeugd van Tegenwoordig. De drie Amsterdamse snotapen willen tijdens de Toazted Awards hun prijs uitgereikt krijgen door een doodshoofdaapje, maar Stichting Aap en de Dierenbescherming vinden dat geen goed idee. “Ik heb van tevoren gecheckt of het beest niet uit een of andere illegale dierenvangst komt,” verdedigt Kostijn Egberts, manager van de Jeugd van Tegenwoordig. “Het bleek dat de aap wel vaker ingezet wordt voor evenementen, hij is er dus wel aan gewend. Dat vonden we wel belangrijk, want de Jeugd houdt natuurlijk wel van apen.”

Over apen gesproken: het begin van het jaar staat in het teken van de al maar groter wordende Arctic Monkeys hype. In Engeland verkoopt de piepjonge band in no time bijna 400.000 exemplaren van zijn debuut-LP. In Nederland blijft het bij een bescheiden 10.000 stuks, maar dat is voor een debuterende band in ons land beslist imponerend te noemen. Arctic Monkeys staat ook al snel op 1 in de Moordlijst van OOR, die juist in deze maand door het blad op de schop wordt genomen. Volgens OOR moet de lijst actueler worden, en wordt de lijst met experts die de lijst samenstellen eens flink schoongeveegd.

In Amsterdam maakt het nachtleven zich intussen op voor de verkiezing van een nieuwe nachtburgemeester. Die moet het smeermiddel zijn tussen de gemeente en het nachtelijke Amsterdam. De ambtstermijn van collectief De Nachtwacht loopt bijna af, maar de opvolgers staan nog niet echt in de rij. Veel kandidaten zijn al druk genoeg en vragen zich ernstig af of ze . Kandidaat Fabiola heeft wel grootse plannen. Zij wil het Paleis op de Dam omtoveren tot grand café én een deel van het centrum overdekken met een glazen dak tegen de regen. De kroon gaat uiteindelijk naar Chiel van Zelst.

Intussen zijn de voorbereidingen voor de zomerfestivals in volle gang. Pinkpop-baas Jan Smeets krijgt een oeuvreprijs, en laat meteen maar doorschemeren dit jaar uit te pakken met grote namen. Dat kan Supernatural Festival nog niet beloven. Sterker nog, het valt nog maar te bezien of het funky festival überhaupt doorgaat. In februari lijkt dat toch te gaan lukken, als een dan nog stille vennoot zich meldt. Metalfestijnen Fields of Rock en Dynamo gaan in elk geval niet door, en daar spint Waldrock weer garen bij. Het festival meldt vol trots dit jaar het enige festival te zijn dat zich volledig richt op harde gitaren. En dan is er ook nog Ahoy Open Air, een nieuw project van The Alternative dat ergens tussen een open lucht concert en een compleet festival inhangt. Live en James Brown moeten de trekkers worden in het Rotterdamse Zuiderpark.

Dan tot slot een aantal verschuivingen op de 3VOOR12 burelen. Jaap Boots neemt na jarenlang trouwe dienst afscheid van 3FM, en daarmee ook van ‘zijn’ Club 3VOOR12. Aan Eric Corton de eer zijn opvolger te worden. Het stokje wordt overgedragen na een complete Nacht van Boots, inclusief JaBo Super Fanfare. En 3VOOR12/Lokaal krijgt er weer een broertje bij. Dit keer verschijnt Friesland op de grote kaart.