3VOOR12 draait (week 50): Song van het Jaar, LCD Soundsystem en Pixies

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks , mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks , mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

Top 10:

1. Song van het Jaar 2006 in Desmet 13-12-2006
Natuurlijk had Arctic Monkeys moeten winnen, maar afgezien daarvan is het altijd fijn om de beste liedjes van een jaar achter elkaar langs te horen komen. (Leonieke Daalder)
De grootste hoeveelheid drank van het jaar (Robert Lagendijk)
Wat een jaar, wat een uitslag, wat een show. (Gerard Walhof)
Maar About was de HIT, inclusief de stem van een mystery guest in burka. Scissor Sisters eat your heart out! (Menno Visser)
Mogen we al zeggen wie het was? (Atze de Vrieze)

2. LCD Soundsystem - Sound of Silver (DFA/EMI)
Meer van hetzelfde en even goed. (Ron van der Sterren)
Ik denk dat ik hem in maart nog steeds draai. (Atze de Vrieze)

3. Pixies - Loud Quiet Loud (dvd, Munich)
Puike documentaire over de reunietour van 2004 van Pixies. (Robert Lagendijk)
De Sell Out tour van Pixies was de beste comeback van de afgelopen jaren. (Ron van der Sterren)

4. The Killers - Bones (track op album Sam's Town, universal 2006)
Twee jaar geleden waren The Killers een nieuw bandje die Brits geluid imiteerde, nu is 't bijna reli-Las Vegas operawave. (Thomas van Aalten)

5. Malle Pietje & The Bimbos - Keihard Beuken
Melige gimmickplaatjes zijn altijd leuk,. (Menno Visser)

6. Greg Haines - Slumber tides (cd, Miasmah)
Hij is een snotaap van net achttien maar wat een afgewogen en volwassen debuut. (Gerard Walhof)

7. Coparck - The 3rd Album (album, V2, release: 8 januari 2007)
Op 4 januari in 3VOOR12/presenteert!!! (Ron van der Sterren)

8. Gwen Stefani - Wind It Up (single van het album The Sweet Escape; Universal)
DE hit op dit moment bij mij thuis. (Leonieke Daalder)

9. Ulrieke Helmer - Dutch Touch (Film/Heaven)
De rest van het publiek was blijer met Duvel. Wat een held! (Robert Lagendijk)

10. Robert Long - Iedereen doet 't (single, 1986)
Ja, kalverliefde was het wel ('of misschien ook wel een spel') tussen mij en Long. (Thomas van Aalten)


GERARD WALHOF DRAAIT:

De Song van het Jaar 2006 (3FM en 3VOOR12 Central, 13 december 2006)
Wat een jaar, wat een uitslag, wat een show. Vijf uur lang live met als toetje de lijst in de blender van DJ Sandeman. De heren Corton, Veenstra en Weening vijf uur lang strak, onderhoudend en informatief. De vijf optredende bands origineel in eigen werk en covers (About verknipte de Scissor Sisters!). Ik zeg: volgend jaar weer! Het komend weekend in de herhaling op 3VOOR12 Central (ook op uw digitale televisie).

Greg Haines - Slumber tides (cd, Miasmah)
Hij is een snotaap van net achttien maar wat een afgewogen en volwassen debuut. Greg Haines speelt cello, viool, gitaar en piano, neemt de klanken ervan op, voegt elektronica toe, en ordent alles in over elkaar heen glijdende lagen. Als landschappen die in de trein aan je voorbij glijden. Voor wie houdt van Machinefabriek, Ryna Teague en Max Richter. Schoonheid op de Luisterpaal.

Deerhoof - Friend opportunity (cd, Tomlab/Konkurrent, release 23 januari 2007)
Negende album van vrolijk kunsttrio uit San Francisco. Het rockt en ritmisch springt het schots en scheef. Het rammelt en maakt lawaai. Maar omdat pop het wil loopt het ook altijd gewoon door. Geniale dilettanten.


LEONIEKE DAALDER DRAAIT:

Song van het Jaar uitzending op 3VOOR12TV (woensdag 13 december live, herhalingen: zaterdagnacht: 00.00 - 05.00 uur, zondag overdag: 12.00 - 17.00 uur, zondagavond: 21.00 - 02.00 uur)
Natuurlijk hadden The Arctic Monkeys moeten winnen, maar afgezien daarvan is het altijd fijn om de beste liedjes van een jaar achter elkaar langs te horen komen. En als het dan ook nog met zoveel plezier gebracht wordt is het helemaal een feest. Met een sfeer in de zaal die elk uur beter werd. Een van de hoogtepunten: de About-versie van I Don't Feel Like Dancin'.

Gwen Stefani - Wind It Up (single van het album The Sweet Escape; Universal)
DE hit op dit moment bij mij thuis. Op het eerste gehoor misschien een flauwe mix van The Sound Of Music en wat simpele een kinderliedjes. Maar door ritmische geintjes en met name het zoemende atonale baslijntje tamelijk briljant.

Uzi & Ari - Don't Black Out (cd It Is Freezing Out; Own/Konkurrent)
Electronische basis met snaredrum, melancholieke stem en een liedje dat klinkt als stromend water in een beek. Met op het laatst een stroomversnelling.


ROBERT LAGENDIJK DRAAIT:

Song van het Jaar 2006 in Desmet 13-12-2006
Altijd een mooi hoogtepunt, de Song van het Jaar uitzending. De beste liedjes van een jaar in vijf uur, samen met de leukste bands van dat jaar live, de aardigste collega’s van het jaar en de grootste hoeveelheid drank, ook van dat jaar.

Pixies – Loud Quiet Loud (DVD, Munich)
Puike documentaire over de reunietour van 2004 van Pixies. In 1993 waren de vier, na zes jaar, met elkaar uitgepraat en totaal opgebrand. Mooi om te zien hoe snel ze dat weer wisten op te pakken. Als je ooit wil zien hoe een drummer een standje krijgt, kijk dan Loud Quiet Loud!

Ulrieke Helmer - Dutch Touch (Film/Heaven)
Mooie bijeenkomst in het filmhuis op het Westergasterrein in Amsterdam. Want na de prachtige documentaire van Ulrieke Helmer traden twee van de drie hoofdpersonen op: Jay Collin en Duvel. Collins funky hiphop ging er bij vier verdwaalde Sexandthecity-meisjes in als roze champagne. De rest van het publiek was blijer met Duvel. Wat een held!


THOMAS VAN AALTEN DRAAIT:

Sally Shapiro - Anorak Christmas (track op album "Disco Romance", Diskokaine / Clone, dec. 2006)
Aaah, synthetische warme uberdisco met schlagersympathie van de Zweedse Sally Shapiro. En dan ook nog een kersthit. Trouwens, heel dat album Disco Romance is de moeite waard. De Marflow Remix van I'll Be Your Side is ook helemaal goed, maar staat niet op dit album. Wel een remix van datzelfde nummer van Rude66. Ja, een van de beloftes voor 2007. http://www.clone.nl/item8133.html

The Killers - Bones (track op album Sam's Town, universal 2006)
Ja, producers Flood & Alan Moulder hebben een bombastisch album gemaakt. Goed te merken dat Jim Steinman (van Meatloafs eigentijdse kassuccessen) eigenlijk ook anno 2006 ook nog credible is, want Flood lijkt er flink door geinspireerd te zijn. En wat een goed nummer. Twee jaar geleden waren The Killers een nieuw bandje die Brits geluid imiteerde, nu is 't bijna reli-Las Vegas operawave.

Robert Long - Iedereen doet 't (single, 1986)
Als je als Robert Long sterft op 63-jarige leeftijd aan buikvlieskanker, maar eigenlijk Bob Leverman heet en in je eerste bandje speelde met een muzikant die Albert Hol heette, dan is het leven wel heel bizar. Maar er is natuurlijk meer. Robert Long heeft tegen heilige huizen aangeschopt. Vaak met een zalvende stem en immer overwoekerende krullenbos, wat bij velen in het verkeerde keelgat schoot, maar eigenlijk is Robert Long heel punk en heeft hij ook humor. Hoe tof is deze tekst: Kampeerders doen 't in een tent / Gemengde koren doen 't met z'n allen / jeu de boulers doen 't met hun ballen en dameskappers doen 't permanent. Ja, kalverliefde was het wel ('of misschien ook wel een spel') tussen mij en Long.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

About - I Don't Feel Like Dancing live @ Song van het Jaar
Het is altijd afwachten wat er gebeurt als je muzikanten een liedje van iemand anders te lijf laat gaan. De eigenzinnige elektronische pop van About in gevecht met de gladde disco van Scissor Sisters leverde in elk geval een erg leuk optreden op, met een mysterieuze special guest in een glinsterende burka (mogen we al zeggen wie het was?).

LCD Soundsystem - Sound of Silver (DFA/EMI)
Hij verschijnt pas in maart, maar ik kan de verleiding niet weerstaan om hem nu alvast grijs te draaien. Er wordt wat meer gezongen, maar verder is er weinig nieuws onder de zon. Het eerste nummer begint zelfs als Losing My Edge, maar als het eenmaal los gaat is er geen houden meer aan. Er waren mensen die niet helemaal overtuigd waren door het debuut, zij hadden liever deze plaat als eerste gehad. Ik denk dat ik hem in maart nog steeds draai.

The JB's - Funky Good Time (Anthology) (Polydor)
Ik hoorde zondag Iggy Pop in Wereldgasten uitleggen hoe goed James Brown vroeger wel niet was, en heb toen de JB's Anthology maar weer eens uit de kast getrokken. Twee cd's vol met James Brown op zijn allerbest: lange grooves, geen catchy refreintjes maar rauwe shouts.


MENNO VISSER DRAAIT:

About feat. Mystery Voice - I Dont't Feel Like Dancin' (live op Song van het Jaar 13-12-07)
Ieder jaar vragen we tijdens de Song van Het Jaar de optredende bandjes een nummer uit de lijst te coveren. Dan is het pas echt feest voor de muziekfreaks. Emoband Disco Ensemble koos voor hiphoppers The Streets, een verbluffende keuze. Maar dit was de HIT, inclusief de stem van een mystery guest in bhurka. Scissor Sisters eat your heart out!

The Shortwave Set - Casual Use (mp3 via Rough Trade Digital Store)
De beste platenzaak in Londen heeft nu ook een digitale afdeling. Kicken! Meteen aan je gerief komen met deze obscure limited single zonder digitale sloten: My Girl van Madness supergaar gesampled.

Malle Pietje & The Bimbos - Keihard Beuken
Zou niet moeten kloppen: Sinterklaasrijm en ik ben niet punk of dronken. Maar melige gimmickplaatjes zijn altijd leuk, elk jaargetijde.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Pixies - Loud Quiet Loud (dvd, Munich)
De Sell Out tour van Pixies was de beste comeback van de afgelopen jaren. Geen pretenties, geen valse beloftes, gewoon na jaren eindelijk de cheque incasseren die de leden als invloedrijke band verdiend hadden. Twee jaar lang alles spelen wat wij wilden horen. Dat hebben we gezien op Pinkpop en later in de Music Hall. Nu kun je zien hoe het er in de bus aan toe ging. Ook daar is er niks veranderd: de verbazing over het succes, maar ook de wrijving onderling. Ruzie? Dan moet je wel eerst met elkaar praten….

LCD Soundsystem - Sound Of Silver (download, EMI, cd release: vooralsnog 19 maart 2007?)
Het mag nog niet, want hij komt pas in maart uit, zeggen ze. Maar ja, het internet he? Per ongeluk gelekt… Ik vraag me dan altijd af hoe dat kan. Mijn muziek lekt nooit op het net. Ik ben dan ook geen LCD Soundsystem, dat snap ik. Maar zou het niet misschien een hele slimme… het is er wel de band naar. Het vorige album had iedereen ook al een jaar in zijn iPod toen het ding uitkwam…En waar gaat het nou eigenlijk om? Heel simpel: om de te gekke muziek die LCD weet uitspuwt. Meer van hetzelfde en even goed.

Coparck - The 3rd Album (album, V2, release: 8 januari 2007)
Hij hangt al twee weken in mijn iPod, maar ik heb er even mijn mond over gehouden. Ja, zo'n album is het, waar je van "He jammer" via "Hmm, dit is wel weer een heel mooi nummer" naar "He eindelijk" groeit. En op 4 januari in 3VOOR12/presenteert!!!