3VOOR12 draait (week 48): Klaxons, Spektrum en Motorhead

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks , mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks , mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

Komende week:
3VOOR12 Album van de week:
Various Artists – Girlmonster (Chicks On Speed/Konkurrent)

3VOOR12 Single van de week:
Babyshambles – The Blinding (Regal/EMI/import UK)

3FM Megahit:
The Automatic – Monster (Universal)


Top 10:

1. Klaxons live @ London Calling 24-11-2006
Wow! Net zo opwindend als de hype al voorspelde. (Menno Visser)
Hun ogen spuwden acid, ze straalden een soort ongeremde waanzin uit. (Atze de Vrieze)

2. Spektrum - Fun at the Gymkhana (Playhouse/Lowlands)
De gemuteerde discopunk van Spektrum funkt en pompt weer als een dolle. (Atze de Vrieze)
Lekker dansbaar zonder Grace Jones te worden, lekker horny zonder corny te worden. (Ron van der Sterren)

3. Motorhead - Live (Waerdse Tempel, Heerhugowaard, 28 november 2006)
Al schijnt Lemmy tegenwoordig backstage met luier en zuurstofmasker rond te strompelen, op het podium merken we niets van verval. (Thomas van Aalten)
MOTORHEAD IS ROCK N ROLL. En zo is het! (Jurgen van den Brand)

4. The Killers - Bones (single van de cd Sam's Town; Def Jam/Universal)
Vanavond met clip (primeur!) in 3VOOR12.TV op Nederland 3. (Leonieke Daalder)

5. Bloc Party - Song For Clay (promo - Wichita/V2)
De eerste kandidaat voor Album van het Jaar 2007 is al binnen! (David Gibbs)

6. Ludacris - Release Therapy (cd Universal)
Met Ludacris valt niet te spotten. Dat kan hij zelf namelijk beter. (Robert Lagendijk)

7. PJ harvey - The Peel Sessions (Island/Universal)
Uitgekleed, kaal, puur, grommend, flemend, als een wild beest. (Leonieke Daalder)

8. Mike Patton V.S. The X-Ecutioners - A.W.O.L. Block Party Brawl 0600 Hrs (album; Joint Special Operations Task Force/Ipecac)
En zo kwam het toch nog allemaal goed met die Bloc Party!! (Ron van der Sterren)

9. Fred Ventura - Wind of Change (track in de mix van Spandex Mutilators Industria Genova Disco Mix 2006)
"You can get, you can get what you want..." Wow. (Thomas van Aalten)

10. Simon Joyner & The Fallen Men (cd Jagjaguwar/Konkurrent)
Wanneer de intercity achter de vertraagde stoptrein aanrijdt, ken je dat gevoel? (Menno Visser)De Lijstjes:

DAVID GIBBS DRAAIT:


The Others – Thick As Thieves (download)
De terugkeer van de meester(s).

Albert Hammond Jr. – Yours To Keep (CD: Rough Trade)
Ik had hier niet erg veel verwacht. Maar hij is goed! Uitpakken!

Bloc Party – Song For Clay (promo – Wichita)
De eerste kandidaat voor Album van het Jaar 2007 is al binnen!


MENNO VISSER DRAAIT:

Klaxons (live op London Calling, Paradiso, 24 november)

Wow! Net zo opwindend als de hype al voorspelde.

Simon Joyner & The Fallen Men (cd Jagjaguwar/Konkurrent)
Wanneer de intercity achter de vertraagde stoptrein aanrijdt, ken je dat gevoel? De fijn-depressieve singer-songwriter Simon Joyner uit Omaha vertaalt dat gevoel van onthaasting op muzikale wijze. Vooral op het prachtige Lambchop-achtige The Only Living Boy In Omaha.

Duke Special (live in de hal van 3FM, 23 november)

Dreadlocks bungelend voor de microfoon en in My Chemical Romace pak achter de piano. Gelukkig live minder gepolijst dan zijn officiele debuutalbum. En ja, hij speelde mijn favoriete ballad Freewheel. Bijzonder samenzijn voor media-intimi.


ROBERT LAGENDIJK DRAAIT:


Ludacris – Release Therapy (cd Universal)
Album al een tijdje in de kast, maar de laatste tijd steeds vaker in de cd-speler te vinden. Goede beats en goede grappen, dat kenmerkt de ware meester. Met Ludacris valt niet te spotten. Dat kan hij zelf namelijk beter.

London Calling in Paradiso (25-11-2006)
Dat de Britpop aan het pieken is, bleek wel afgelopen weekeinde tijdens London Calling. Eigenlijk geen slechte show gezien. Oké, misschien vielen The 1990’s een beetje tegen, maar dat maakte Bromheads Jacket weer ruimschoots goed.

Benjy Ferree – Leaving The Nest (Domino rel: 29 jan)

Al een week in mijn cd-speler en hij zal er voorlopig nog wel inblijven ook. Wat een aangenaam plaatje. Voor fans van The Shins, The Kinks en (jaja) The Fratellis.


THOMAS VAN AALTEN DRAAIT:

Fred Ventura - Wind of Change (track in de mix van Spandex Mutilators Industria Genova Disco Mix 2006)
Vanuit de Factory Sound Studio in Verona in 1986 worden we twintig jaar verder geworpen. Als mutanten van Planeet Ventura dwalen we rond in een futuristisch decor van reusachtige luxaflexen, demonische kopieerapparaten, meterslange stroken aluminiumfolie en blote vrouwen gevangen in zilverkleurige heliumballonnen. Ooit werd deze classic bewerkt door I-F en Alden Tyrell, compleet met live performance (en valse zang van Ventura!) op een CBS party in Rotterdam, maar Spandex Mutilator laat het origineel zegevieren. "You can get, you can get what you want..." Wow.

Motorhead - Live (Waerdse Tempel, Heerhugowaard, 28 november 2006)
Al schijnt Lemmy tegenwoordig backstage met luier en zuurstofmasker rond te strompelen, op het podium merken we niets van verval. Beetje braaf publiek, veel kalende Westfriese reuzen op aardappeldieet aan de zijkanten, maar vooraan een echte moshpit van jeugdige fans. Er waren zelfs kinderen. En je kreeg ze allemaal, van Stay Clean tot Snaggletooth, ('this is from our Shakespearian period') Metropolis, Overkill en uitsmijter Ace of Spades maar ook materiaal van Kiss of Death. Kijk, zo vind ik een rockband met bas, gitaar en drums uit Engeland wel leuk…

Various Artists - Berlin Insane IV (Pale music/Rough Trade 2006)
De rek begint misschien wel een beetje uit dit genre (sleazy & nihilistisch en soms lollig) te raken, eerlijk toegeven. Weer een mooi dubbelalbum uit de sleazy punk dance scene van Berlijn. Wat nou New Rave uit Londen? In Berlijn gaan gitaren en sequencers al jaren samen, i said it before. Punkband Crack Whore Society staat broederlijk naast ASCII DISKO en Pink Grease naast Jake The Rapper en zijn Einmusik Dance Mix. Geen trendy glowsticks, maar kapotte bierglazen zwaaien in de rondte. Platenbaas Steve Morell heeft weer opmerkelijke namen bij elkaar gebracht. Ook weer een Nederlandse naam op dit album: Het op de tracklist fout gespelde Hasselhoff. Dan is Peaches vs Gibby Haynes niet eens de opmerkelijkste. T-Raumschmiere vs. Motor is wel weer een mooie poging.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:


Klaxons live @ London Calling 24-11-2006
Hun ogen spuwden acid, ze straalden een soort ongeremde waanzin uit. En dat sloeg natuurlijk keihard over op het publiek. Meer dan ik verwacht had. De Klaxons zijn cool!

Bromheads Jacket live @ London Calling 25-11-2006
Maar het echte hoogtepunt van London Calling was toch echt Bromheads Jacket. Er gebeurde ontzettend veel in die zaal en de energie reikte tot boven het tweede balkon. Deze band gaat heel groot worden.

Spektrum – Fun at the Gymkhana (Playhouse/Lowlands)
Niet meer zo verrassend als hun eerste, maar de gemuteerde discopunk van Spektrum funkt en pompt wel weer als een dolle. En die konijnenoortjes zien er puik uit.LEONIEKE DAALDER DRAAIT:

The Killers - Bones (single van de cd Sam's Town; Def Jam/Universal)
Ik hou helemaal niet van The Killers: ik vind ze als band onaantrekkelijk, zowel in voorkomen als qua muziek. Maar in dit nummer raken ze de juiste snaar. De juiste bombast, de juiste neptrompetten. Op het juiste moment terugschakelen. En een melodie die in je hoofd blijft spoken. En vanavond met clip (primeur!) in 3VOOR12.TV op Nederland 3

PJ harvey - The Peel Sessions (Island/Universal)
Zoals ik PJ Harvey het liefst hoor. Zonder al te veel opsmuk. Uitgekleed, kaal, puur, grommend, flemend, als een wild beest. Heel erg goed.

The Ex & Guests - Ethiopia Hagere (cd Mod Enbessa; Terp Records)

Een geweldige mix tussen een rechtlijnig, hoekige punkstamper en soepel, wendbare blazers aangevoerd door een meer dan 70 jaar oude Ethiopische saxofoon legende. Het voelt als vakantie: los, vrij, nieuw, spannend.RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Chavez - Ride The Fader (album/Matador)
Meestal als collega Robert me wat in de maag splitst is het vier keer gerecyclede zooi uit onze befaamde retourbak. Dat wat niemand wil hebben pakt hij er dan uit en gooit ie op je bureau met een gniffelend "Is echt iets voor jou!" Nu kwam het uit zijn iPod, deed ie echt een pleidooi en zette hoog in: "Dit is de beste band die je nog niet kende!" Weer een beetje verspeeld, maar wel lekker hard, Los zonder rommelig te worden en de liedjes uit het oog te verliezen. Mijn eerste sinterklaascadeau is binnen!

Spektrum - Fun At The Gymkhana Club (album/Lowlands)
Over collega's gesproken. Deze week de nieuwe Spektrum gekregen. Spektrum is voor mij de perfecte mix van knisperende beats en krakende bassen. Lekker dansbaar zonder Grace Jones te worden, lekker horny zonder corny te worden.

Mike Patton V.S. The X-Ecutioners - A.W.O.L. Block Party Brawl 0600 Hrs (album; Joint Special Operations Task Force/Ipecac)
Ik ging de nieuwe Bloc Party luisteren, zocht hem op in de iTunes Library met "bloc party". Na drie nummers was ik er klaar mee. Maar er stond nog iets in mijn zoekresultatenlijstje. En zo kwam het toch nog allemaal goed met die Bloc Party!!


JURGEN VAN DEN BRAND DRAAIT:

Motorhead (28 november, De Waerdse Tempel)

MOTORHEAD IS ROCK N ROLL. En zo is het!

Trouble - Psalm 69 / The Skull (Escapi Music / Suburban)

Ook rock 'n roll, maar dan een tandje trager en zwaarder. Trouble was een van de weinige bands (samen met Saint Vitus) die de nalatenschap van Black Sabbath nog een beetje in ere hield. Met de re-release van hun twee essentiele albums (inclusief dvd!) kun je de invloed die Trouble heeft op de huidige stoner/doom generatie horen en zien.

Silversun Pickups - Carnavas (Dangerbird Records)
Beetje hypnotiserend als Dead Meadow, beetje indie als oude Pixies, maar wel met een gelikt geluid als The Smashing Pumpkins: dat is Silversun Pickups. Niet hemelbestormend, maar wel erg lekker.