3VOOR12/Arnhem-Nijmegen: "Veel mensen willen iets van ons"

Lokale afdeling viert eerste verjaardag

Op 9 september bestaat de lokale afdeling van 3VOOR12 in Arnhem en Nijmegen precies een jaar. Twee steden, twee verschillende scenes, onder één vlag en eindredactie. Hoofdredacteur Alex van der Hulst (Nijmegen) vertelt.

Lokale afdeling viert eerste verjaardag

Een lokale afdeling van 3VOOR12 runnen, dat doe je niet zomaar. Dat besefte de redactie een jaar geleden maar al te goed. "We zouden op 9 september de lucht in gaan, maar voor de zomer begonnen we al met het schrijven van artikelen en het bedenken van series. We hadden al een hele stapel liggen." Vanaf de eerste dag liep de site al gesmeerd.

Veel problemen met vrijwilligers zijn er niet. Ok, in Arnhem kunnen ze nog wel wat mensen gebruiken, maar Nijmegen heeft een groot bestand van schrijvers. Voor elke muziekstijl zijn er specialisten te vinden. Kwaliteit staat er hoog in het vaandel. "Je merkt pas in de samenwerking of iemand een goed 3VOOR12 redacteur is. Soms is iemand super enthousiast, maar laat het eerste artikel maar op zich wachten. En anderen zie je groeien en langzaamaan steeds beter gaan schrijven."

Het gaat goed, in Arnhem/Nijmegen. En dat merken ze. "Veel mensen willen iets van ons. De zalen bijvoorbeeld, vragen of we niet ook aandacht kunnen besteden aan de internationale artiesten die daar optreden. Maar dat doen we dus niet. Zeker niet als er die avond ergens in een klein café een lokaal bandje speelt. Die hebben onze aandacht veel harder nodig."

Trots is de hoofdredacteur op de verslaggeving rondom de twee grote poppodia: Luxor in Arnhem en Doornroosje in Nijmegen. En dat is eigenlijk meer een politiek- dan een pop-verhaal. "Juist daarom. Onze vrijwilligers gaan natuurlijk het liefst naar bandjes kijken die ze zelf ook tof vinden." Op de site is van beide poppodia een uitgebreid dossier te vinden met alle politieke ontwikkelingen.

Een van de hoogtepunten van het afgelopen jaar, was volgens Alex van de Hulst een 'guerilla-gig' in april: een onaangekondigd optreden van PAX op het stationsplein van CS Nijmegen, georganiseerd door 3V12 Arnhem/Nijmegen. Een ludieke actie, bedoeld om die locatie vast te testen als mogelijke plek voor Doornroosje, mocht de gemeenteraad dat besluiten. Het geluid was prima, maar de gemeenteraad was niet erg onder de indruk.

Over de vraag wat er allemaal mis is gegaan in het eerste jaar, moet Alex even goed nadenken. "Eigenlijk is het verdacht goed gegaan."

De eerste verjaardag wordt natuurlijk groots gevierd. Op 9 september staan tal van regionale acts in Doornroosje. Meer op 3VOORr12.nl/ArnhemNijmegen.