Sessie: British Sea Power in de lift van het TPG-gebouw

(behind) closed doors (IV) - Twee houten gitaren, een mondharmonica en een fietsbel

Onlangs verscheen Open Season van de uit het Britse Brighton afkomstige gitaarband British Sea Power. Om de release niet onopgemerkt aan Nederland voorbij te laten gaan kwamen zanger Yan en gitarist Noble naar de hoofdstad om de pers te woord te staan. Komend weekend op Motel Mozaique voor een sessie en concert. Maar 3VOOR12 leidde de twee eerder al naar het TPG-gebouw aan Het IJ en liet ze in de lift spelen.

(behind) closed doors (IV) - Twee houten gitaren, een mondharmonica en een fietsbel

17-3-2005, TPG-gebouw, Amsterdam, 11.15 uur:
Misschien niet de koudste dag van het jaar, wel de stormachtigste. Het stormt en dat maakt het wachten voor de hoofdingang van het Amsterdamse TPG-gebouw er niet makkelijker op. Terwijl bezoekers van het Stedelijk Museum zich door de draaideur worstelen, stuntel ik met paraplu, koffer en fiets om op de been te blijven. Dat gaat maar net goed.

Het wachten is op Aldo Perotti van distributeur De Konkurrent die leden van British Sea Power in zijn auto heeft zitten. De afgesproken tijd was 10.30 uur. Wie van de vijfkoppige band precies komen, is niet duidelijk.

Na drie kwartier komt een witte Passat de hoek om. Het verkeer in de stad staat muurvast en de verloren tijd gaat ten koste van de opnames. Uit de auto komen Yan (zang/gitaar) en Noble (gitaar) tevoorschijn. En dan is er nog de dame van de platenmaatschappij Rough Trade. De jongens lopen mee naar de lift en zeggen vereerd te zijn een sessie in de lift te mogen spelen: "We heard Gruff Rhys did a session. "
"Yeah, and The Wedding Present. We're honored."

Er zijn twee dienstliften die naar de top van het gebouw leiden. De één heeft een goede verlichting maar is buiten werking, de ander doet het wel maar wordt opgelicht door slechts één armentierige groene TL-buis. Het moet maar.

De gitaren worden omgehangen, en de twee stappen de lift in. Ze hebben drie nummers omgebouwd en ingestudeerd. Na de eerste hebben we te kampen met motorpech: de recorder is in de stand-by stand geschoten. Eenmaal terug in de lucht zetten Yan en Noble het volgende nummer in. Er stapt iemand met een fiets in de lift en de fietsbel mag meteen meedoen. Het outro van dit nummer is voor de gelegenheid Aerosmith' Love In The Elevator. Ja, die jongens uit Brighton zijn niet op hun achterhoofd gevallen.

Als de drie nummers erop staan doen we voor de zekerheid de eerste over. "Dat is niet erg", zegt Yan, "dat is de makkelijkste." Eenmaal op de elfde verdieping scheiden onze wegen. De jongens haasten zich terug naar de witte Passat die noodgedwongen dubbel geparkeerd staat.

British Sea Power speelt zaterdag om17.00 uur een sessie in TENT op het 3VOOR12 podium. Dezelfde avond om 21.00 uur ook in Nighttown te zien.