Weerbarstige nachtegale, intelligente boerenkinkels en doorwrochte Duitse DJ zorgen voor top Club Lek (met Jazzanova, Eleni Mandell en Drive By Truckers)

Club Lek verslag 1-5-2002

De mensen die gisteren of vanwege een kater van Koninginnedag of vanwege het Europacupvoetbal thuisbleven, en daardoor voor een niet heel bezette Club Lek zorgden kregen driewerf ongelijk. Want zowel Jazzanova als Eleni Mandell als de Drive By Truckers presteerden op niveau.

Club Lek verslag 1-5-2002

Van het berlijnse dj-kollektief Jazzanova waren slechts Jurgen von Knoblauch (echte naam!) en dj Alex Reimer op komen draven, want de heren voelen er nog niks voor om hun in de studio gefabriekte cd In Between live ten gehore te brengen -zou ook behoorlijk moeilijk zijn, gezien het hoge knip, plak en samplewerk. De doorwrochte maar swingende dj-set van Alex was echter zeer de moeite waard. Eleni Mandell was een in verraderlijk truttige kleding opgetuigde vrouw met gitaar uit Los Angeles. Wij van Club Lek waren na beluistering van haar cd "Thrill", waarop ze zich laat horen als een kruising tussen Patsy Cline, PJ Harvey en Tom Waits, zeer geïntrigeerd geraakt. Na een openhartig interview beklom zij het podium, en gooide daar alle schroom van zich af in schitterend gezongen liedjes en eenvoudig maar strak gitaarspel. Pas na een nummer of vijf zakte de spanning even, maar verder luisterde eenieder ademloos naar deze weerbarstige nachtegaal met haar houten gitaar. 8 op de Schaal van Club Lek. Uit het broeierige Zuiden van de VS komen de Drive By Truckers, die het in hun stonede koppen hebben gehaald een hele Southern Rock Opera te componeren, vagelijk gebaseerd op het tragische verhaal van de legendaaaaaaaaaaarische southern-rock groep Lynyrd Skynyrd ("Sweet Home Alabama"). Dat is een belachelijk idee natuurlijk, vooral als je het twee cd-kanten lang laat duren, maar live kwamen deze intelligente boerenkinkels zeer goed uit de verf met hun drieloops-gitaarrock. Totaal achterhaald, maar met een vakmanschap, humor en enthousiasme gespeeld dat bij talloze zgn. nieuwe rockgroepen nog maar zelden aanwezig is. En dat terwijl ze alles hadden gerookt, geslikt en gedronken hadden dat er in de verre omtrek van de plantage Middenlaan 4 te vinden is. Vette 9 op de schaal van Club Lek.