Dance distributeur Moxmusic failliet

Moxmusic, één van de belangrijkste dance- en vinyldistributeurs van Nederland, is dinsdagochtend failliet verklaard voor de rechtbank in Haarlem.
Het in Nieuw Vennep gevestigde bedrijf verzorgde de verspreiding van het repertoire van onder meer United, BPM, Warner, Sony, Pias en Jive Records

Moxmusic, distributeur van onder andere United, BPM, Jive en Sony, is failliet. Dat maakte de rechtbank dinsdagochtend 17 april bekend. De neergang naar het faillissement is volgens general manager Frank Bos veroorzaakt door een opeenhoping van gebeurtenissen. "Dankzij de opkomende lounge en goede export hadden we in 2000 een goed jaar. Daarna kwam het slechte 2001, waarin de markt heel erg instortte. Vooral de cd verkoop, waar we ons meer en meer op toelegden, viel zwaar tegen. Ook hebben we weinig geëxporteerd naar Engeland, omdat de markt daar werd afgesloten voor buitenlandse distributeurs." De lasten bleven hoog en een doorgevoerde reorganisatie had niet het gewenste effect. Eind 2001 leefde de markt weer een beetje op, maar donkere wolken bleven zich boven het kantoor van Moxmusic in Nieuw Vennep samenpakken. De curator onderzoekt op dit moment de mogelijkheden voor een doorstart. In welke vorm dat zal zijn, is nog niet bekend. Er werken zo'n 10 mensen full time bij Moxmusic. Bos zelf vertrekt naar ID&T, waar hij de functie van general manager op de muziekafdeling van het bedrijf zal gaan innemen. Ewout van dance-vinylspecialist Dance Tracks in Amsterdam was al jaren vaste klant en vindt het wel een gemis dat Moxmusic ten onder gaat. "Ze hebben een geweldig distributiekantoor, vooral heel veel op voorraad. Ook DJ gear en dat soort spullen. Maar ik denk wel dat de andere groothandels het snel kunnen overnemen."