GroenLinks stelt Kamervragen over piraterijwet SOPA

Linkse partij vindt digitale agenda kabinet 'tegenstrijdig'

Atze de Vrieze ,

GroenLinks Kamerlid Arjan El Fassed heeft vragen gesteld aan minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken over de Amerikaanse piraterijwet SOPA. De omstreden wet moet op korte termijn goedgekeurd worden. Het Nederlandse parlementslid is bang dat de Amerikanen druk zullen uitoefenen op onder meer Nederland om soortgelijke strenge wetten in te voeren.

 "Uit Wikileaks documenten blijkt dat de Amerikanen dat in elk geval bij Spanje gedaan hebben. Met succes, want per 1 januari is daar een strengere wet van kracht. Ook in Zweden is dat het geval." Een slechte zaak, vindt GroenLinks. De partij manifesteert zich meer en meer als hoeder van het vrije web. In vergelijking met andere landen staat die internetvrijheid bij de Nederlandse regering over het algemeen vrij hoog in het vaandel. Uit vrees voor schending van privacy is een meerderheid in de Tweede Kamer op dit moment bijvoorbeeld tegen een downloadverbod. Toch stemden regeringspartijen CDA en VVD en gedoogpartner PVV tegen openbaarmaking van documenten rond ACTA, een handelsverdrag waarin onder meer met de VS afspraken gemaakt worden over piraterij. Dat zou kunnen duiden op druk van de Amerikanen achter de schermen.

"De PVV heeft daar een draai gemaakt", zegt El Fassed. "Wat er nog meer achter de schermen gebeurt is natuurlijk moeilijk te zeggen, maar het baart me wel zorgen. Ik vermoed dat minister Rosenthal zal antwoorden dat niet op documenten van Wikileaks wordt ingegaan. Anderzijds moet een Nederlands burger - Rop Gonggrijp - wel zijn twittergegevens afstaan in verband met een Wikileaks-zaak. Dat is dubbel. Precies zoals tegenstrijdig is dat Nederland zich manifesteert als voorvechter van het vrije internet, maar wel tegen openbaarmaking van ACTA stemde." 

Gongrijp en zijn advocaat gingen in hoger beroep tegen het besluit dat twitter zijn gegevens moest vrijgeven, maar de Amerikaanse rechter heeft zijn verzoek afgewezen, waarmee justitie toegang krijgt tot zijn accountgegevens. Twitter is ook niet blij met SOPA, en dat geldt voor meer grote Amerikaanse bedrijven. In SOPA is sprake van stevige sancties tegen bedrijven die schending van auteursrecht faciliteren. Of SOPA ook directe gevolgen heeft voor Nederlandse burgers is op dit moment lastig te zeggen. "Maar internet kent geen grenzen", zegt El Fassed. "Dat zie je aan de zaak Gongrijp." 

Vragen van het lid El Fassed (GroenLinks) aan de minister van Buitenlandse Zaken over Amerikaanse belemmeringen op internetvrijheid.
 
1. Bent u bekend met het bericht 'US pressured Spain to implement online piracy law, leaked files shows' (The Guardian, 5 januari 2012)
 
2. Klopt het dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Europese landen onder druk zet om wetgeving te passeren waarbij de vrijheden van internetgebruikers op het spel staan?
 
3. Hoe beoordeelt u het Amerikaanse wetsvoorstel Stop Online Piracy Act (SOPA)? Kunt u dit toelichten tegen de achtergrond van de internationale conferentie over internetvrijheid die u onlangs heeft georganiseerd in Den Haag? Zo neen, waarom niet?
 
4. Heeft u voor, tijdens of na deze conferentie uw Amerikaanse ambtsgenoot gewezen op de bezwaren die er zijn tegen dit wetsvoorstel dat ook van invloed kan zijn op Nederlandse internetgebruikers?
 
5. Hebben Amerikaanse diplomaten naast Spanje ook andere Europese landen, inclusief Nederland en Zweden, onder druk gezet om vergelijkbare wetgeving als SOPA door te voeren?
 
6. Hoe beoordeelt u het handelen van de Amerikaanse regering? Bent u bereid bilateraal of in EU-verband de Amerikaanse regering aan te spreken hierop en te wijzen op de vrijheden van internetgebruikers die op het spel staan?