Mysteryland 2012: een bundeling minifestivals

Topsfeer ondanks matige weersomstandigheden

Marco Muhring ,

Mysteryland. Het grootste dancefestival van Nederland. Met 60.000 betalende bezoekers is het bijna dubbel zo groot als Awakenings en zelfs groter dan bijvoorbeeld Lowlands. Ook het terrein is immens, met dertien verschillende area’s verspreid over het voormalig Floriadeterrein in Haarlemmermeer.

Nou is het op Mysteryland vaker regenachtig, maar dit keer waren de voorspellingen wel erg matig: zo’n zes tot twintig millimeter werd er voorspeld. Het publiek bleef er niet om thuis, want om half twee ’s middags - de eerste bui is net gevallen – is het al hartstikke druk. En keigezellig. Want ondanks het feit dat het weer zeer wispelturig is (dan weer benauwd en warm, dan weer fris met regen) is de sfeer gemoedelijk en uitgelaten. Je merkt aan alles dat dit voor veel bezoekers hét festival van het jaar is, en dat ze dat niet zomaar door wat regen laten bederven.

Ook dit jaar zijn de area’s op strategische wijze bij elkaar geplaatst. Zo zijn de drie populairste podia in het Noorden geplaatst: The Big Top (waar grote publiekstrekkers als Avicii en Fedde le Grand staan), Dirty Dutch (met aan het roer Chuckie) en de immer populaire Q-Dance stage. Geen area is zo groots opgezet en aangekleed als deze hardstylearena. Vanaf het moment dat de hekken open gaan tot aan het vuurwerk tijdens de afsluiting is dit veld bomvol. Net als bij The Big Top, waarbij het publiek zich tijdens de set van Avicii twintig rijen dik buiten de tent stapelt. Een veel te kleine tent als mainstage is niet heel publieksvriendelijk, maar binnen heerst wel een intieme sfeer en bij regen sta je droog.

Regen hangt vandaag als een donkere wolk boven Mysteryland, letterlijk. Alhoewel niet iedereen zich er aan zal storen, want door een plotselinge hoosbui snelt het publiek de Dirty Dutch tent in, waardoor Switch en Betatraxx ineens voor een uitpuilende tent draaien. Voor hen draaide Dillon Francis die tent overigens juist halfleeg. De Amerikaan maakte vorig jaar op Valtifest indruk met een hitsige moombahtonset, maar sindsdien Francis kameraden is geworden met Skrillex is zijn sound een stuk harder, afstandelijker en minder sexy geworden. Nee, dan beter Zedd, die een paar uur later in dezelfde tent de boel wel loskrijgt. De Duitser combineert slim Avicii’s cheesyness met dirty house/electro en een vleugje dubstep, en dat werkt als een trein. Tracks als ‘Stars Come Out’ en ‘Spectrum’ worden als hits onthaald. Verrassend goede set, Zedd. Daar gaan we nog veel van horen.

De oostzijde van het terrein is gereserveerd voor de A-Trak’s Fool’s Gold, Oi vs Vage Gasten en Sffrmkrs avec Leyp podia. Vanaf de eerder genoemde hoofdpodia ligt A-Trak’s podium het verste weg. Zelfs bij stevig doorstappen is het twintig minuten lopen vanaf The Big Top, en dat zal vermoedelijk de reden zijn dat het hier maar niet druk wil worden vandaag. Tiga lijkt zelfs zichtbaar geïrriteerd, alhoewel het gissen blijft of dit door de lang niet volle tent komt. Populairder zijn de Oi vs Vage Gasten en Sffrmkrs avec Leyp podia. Allebei klein van opzet en vlak naast elkaar opgesteld, waardoor het eenvoudig schakelen is. Op deze podia is er ruimte voor hiphop, dubstep, uk garage en uk bass. En trap, veel trap. Want deze combinatie van dubstep en (Southern) hiphop is heter dan ooit, in de rug gesteund door sterke releases van artiesten van TNGHT en Baauer.

In de Sffrmkrs avec Leyp-tent zijn het al vroeg op de dag de Amsterdamse Guerilla Speakerz die hier niet zijn gekomen om op te warmen, maar om direct af te breken. Van drop naar drop, het liefst zo snel mogelijk. Ook Cream doet even later goede zaken, sterker nog: zijn set laat het publiek zo kapot gaan dat de Britse UK Garageveteraan Zed Bias, -die meteen na Cream op het timetable staat- een stuk minder respons van het publiek krijgt. Opgehitst door mc Akwasi (Zwart Licht) ontpopt deze tent zich tot de plek waar het grootste feestje is vandaag. Dat is iets minder het geval in de Oi! VS Vage Gasten stage vlak daarnaast. De sfeer is minder uitbundig en alhoewel drum ’n bass dinosauriër Goldie de dag vakkundig afsluit heeft generatiegenoot Zombie Nation het een paar uur daarvoor absoluut niet makkelijk. Hij moet erg zijn best doen om het publiek mee te krijgen, wat eigenlijk net niet lukt. Wellicht ook een beetje een vreemde eend in de bijt, geprogrammeerd tussen de dubstep.

Het zuiden van het Mysterylandterrein is voor de techno. Hier vinden we Electric Deluxe Presents, Visionquest en BackxBack. Dat BackxBack is een leuk initiatief van Nachtlab met een energiedrankmerk, waarbij Amsterdamse dj’s draaien met hun helden/invloeden. In een heus schip draaien onder andere John Wolff met Gregor Tresher en Mike Ravelli met Michael Mayer. De meest geslaagde samenwerking komt op naam van Anton Pieëte en Surgeon, die het podium mogen afsluiten en een monsterset weggeven. Het zou ongemakkelijk kunnen zijn om met je held te mogen draaien, maar Pieëte en Surgeon draaien samen alsof ze het wekelijks doen. Daar mag best een vervolg op komen.

Electric Deluxe Presents is de tent van de puristentechno. Doodzonde dat de getalenteerde Singaporees Xhin al om 11:00 op het programma staat, want je gunt hem een spot later op de dag. Gelouterde Nederlanders als ROD en Speedy J zorgen er samen met onder andere Jeff Mills en afsluiter Len Faki voor dat de tent de gehele dag bomvol staat. Als je naar iets subtielers op zoek bent, is de Visionquest area een verademing. Helemaal ten zuiden van het terrein – je moet hem echt even zoeken – is het Paviljoen de plek voor deephouse. Aan het begin van de dag draait Panoramabar resident Dinky een charmante set voor een man of honderd. Later op de dag zou het een stuk drukker worden, zeker tijdens de drie uur durende set van Visionquest opperhoofd Seth Troxler. Troxler’s climaxen zijn zorgvuldig en perfect getimed, wat resulteert in een extatisch publiek.

En dan was er nog de Monade, een openluchtpodium van Braziliaanse makelaardij. Het unieke aan dit podium is dat de dj op een ronddraaiend platform staat en er boxen 360 graden rondom de dj-booth zijn opgesteld. Vanwege de ronde dansvloer staat voor de verandering eens niet iedereen recht voor het podium, maar óm het podium. Erg slim gedaan, en het zorgt voor een losse sfeer. Dat Eats Everything af moest zeggen vanwege rugklachten is jammer, maar dj’s als Reboot en Loco Dice vangen dit gemis goed op.

Mysteryland heeft zich ontwikkeld tot een festival met daarbinnen eigenlijk allemaal kleine andere festivalletjes. Tenthopping komt relatief weinig voor. Veel liefhebbers van een bepaald genre kiezen ervoor om vrijwel de gehele dag te verblijven bij één podium. Jongens met petjes bij Oi vs Vage Gasten en Sffrmkrs avec Leyp, hardstylefans met ontbloot bovenlijf bij Q-Dance, chillen bij Monade, stampen bij Electric Deluxe Presents of het sterrengala bij The Big Top. Het maakt Mysteryland een veelzijdig festival met voor ieder wat wils: als je tien willekeurige bezoekers zou vragen hoe hun dag was kun je tien compleet verschillende antwoorden verwachten. En die regen? Die werd uiteindelijk omarmd.