Consumentenbond en Bits of Freedom geweigerd bij persconferentie Teeven

"Ik denk dat ze veel lastige vragen willen voorkomen"

Ingmar Griffioen ,

De Consumentenbond en digitale burgerrechtenwaakhond Bits of Freedom stonden voor een dichte deur bij de persconferentie van Teeven. De staatssecretaris lichtte daar zijn voorstellen over het downloadverbod en auteursrechten toe. "Ik denk dat ze willen voorkomen dat er veel lastige vragen gesteld worden", vertelt Maurice Wessling van de Consumentenbond.

"Ik denk dat ze veel lastige vragen willen voorkomen"

Vertegenwoordigers van de Consumentenbond en digitale burgerrechtenwaakhond Bits of Freedom stonden voor een dichte deur bij de persconferentie van Teeven. De staatssecretaris lichtte daar zijn voorstellen over het downloadverbod en auteursrechten toe. "Ik denk dat ze willen voorkomen dat er veel lastige vragen gesteld worden", vertelt Maurice Wessling van de Consumentenbond.

Wessling wilde net als Bits of Freedom de persconferentie van 15.00 uur bijwonen, maar de deur bleef dicht voor beide organisaties. "De formele reden was dat we niet waren uitgenodigd en alleen uitgenodigde pers welkom was. Maar ik heb de algemene indruk dat men de hele presentatie van dit nieuws heel strak in de hand probeert te houden." Wessling weet niet of de perszaal vol was. "Ik weet niet hoe groot die zaal is, maar ik heb niet heel veel mensen naar binnen zien gaan. Alleen een ploeg van de NOS en Rutger van Powned kwamen voobij."

'Lastige vragen' had Wessling graag gesteld. "Die had ik zeker paraat. De belangrijkste is wel: Hoe kan de staatssecretaris nu zeggen dat consumenten niet vervolgd gaan worden, terwijl hij het downloadverbod in het civiele recht gaat brengen en daarmee iedere gebruiker aangepakt kan worden."

Buma/Stemra weigerde eind 2009 Bits of Freedom ook al eens bij een persconferentie. Die dag werd de later ingetrokken licentie voor het embedden van audio- en videomateriaal gepresenteerd.