Britse House Of Lords neemt controversiële internetwet aan

Engeland kiest voor three-strikes-out

Atze de Vrieze ,

In Engeland werd deze week de Digital Economy Bill aangenomen. De controversiële wet maakt het gemakkelijker om sites te blokkeren die substantiële hoeveelheden auteursrechtelijk beschermd materiaal tonen. Ook kunnen ISP's verantwoordelijk gehouden worden voor het gedrag van hun klanten.

Engeland kiest voor three-strikes-out

In Europa is men er niet over uit, in Nederland worden maatregelen voorlopig afgehouden, maar in Engeland werd deze week de Digital Economy Bill aangenomen. De controversiële wet maakt het gemakkelijker om sites te blokkeren die substantiële hoeveelheden auteursrechtelijk beschermd materiaal tonen. Dat kan niet alleen gevolgen hebben voor bijvoorbeeld torrentsites, maar in theorie ook voor sites als YouTube. “Ik geloof dat dit een krachtige boodschap is aan onze creatieve industrie. Wij waarderen wat ze doen en willen dat beschermen. We geloven niet in het censureren van het internet, maar we reageren op terechte zorgen”, aldus Lord Clement-Jones in de Telegraph. De Liberaal-Democraat is volgens de Britse krant de motor achter het plan.

Het voorstel omhelst verder mogelijkheden om mensen die meerdere keren betrapt worden op illegaal downloaden van internet af te sluiten. Ook Frankrijk hanteert deze controversiële sanctie. Nederland heeft zich tot nu toe fel uitgesproken tegen zo’n maatregel. Ook is sprake van toenemende aansprakelijkheid voor internet service providers. Volgens de Telegraph geldt dit mogelijk ook voor open wifi netwerken in bijvoorbeeld koffiebars. Zij zouden vervolgd kunnen worden als hun klanten illegaal bestanden delen of downloaden.

Voorvechters van een vrij internet zijn bang dat deze wet te veel macht geeft aan rechthebbenden. Jim Killock, directeur van de Open Rights Group, zei afgelopen week in The Guardian: “Bijna niemand vindt deze wet een goed idee, behalve lobbyisten van de muziek- en filmindustrie. Zelfs de meeste muzikanten die ik gesproken heb.” De wet is volgens Killock ook moeilijk uit te voeren. “De muziekbedrijven die schending van het auteursrecht monitoren kunnen achterhalen welk huishouden, bedrijf of café een bestand uploadt, maar niet precies welke persoon of welke computer. Hun oplossing is om degene die de rekening betaalt van het internetabonnement verantwoordelijk te houden. En daarmee het hele huishouden af te sluiten.” Vertegenwoordigers van onder meer Google, Yahoo en Virgin spraken in een open brief in de Financial Times hun zorg uit over de plannen.

Het House Of Lords nam de wet aan met 165 stemmen voor en 140 tegen. Het House Of Commons (Lagerhuis) moet zich er ook nog over uitspreken. Tegenstanders van de wet vrezen dat politici de wet nog voor de parlementsverkiezingen in mei rond willen krijgen.