Eelco Slierendrecht is één van de oliemannetjes die de Leidse muziekscene soepel laten lopen. Hij is als licht- en geluidstechnicus actief bij festivals als de Nobel Award, ipsYlon en Psychedelicious en was eerder programmeur bij de Vrijplaats. Daarnaast is hij de frontman van cosmic bluesband The Torrents of Spring.

Hoe viert zo’n betrokken muziekliefhebber zijn vijftigste verjaardag? Door zelf een minifestival te organiseren als opener van het nieuwe muziekseizoen. Hij koos voor acts waar hij mee gewerkt heeft of die hij persoonlijk kent.

Black Tarantula tijdens Record Store Day 2023

Hooggeëerd publiek! Dit zijn de artiesten:

Sam van Tienhoven is de bassist van Sunday at Eight, Phoenix Rivers en Antje Krook, maar begon ooit als bluesgitarist. Nu opent hij met een akoestische set in de foyer boven het eetcafé, met een prachtige akoestiek. Je hoort de bluesinvloeden in zijn speltechniek.

Daarna is het wekelijkse vegan eetcafé; iedereen die komt eten in kan met korting naar het avondprogramma komen. Alle drie de bands die ’s avonds optreden spelen een set van vijfenveertig minuten of meer (want, vertelt Eelco, “Ik houd wel van wat improvisatie en jammen.”)

De eerste van die drie acts is Black Tarantula, die je kunt kennen van Peel Slowly and See, Werfpop en Record Store Day. De psychedelische nederkrautband maakt nummers “die de doorsnee luisteraar weet te lokken maar de eclectische luisteraar kan enerveren met alle verborgen vernuftigheid.”

Dan is het tijd voor poëzie: Kirsten de Wolf stond onder andere meermaals bij Unplugged op het podium. Eelco's toelichting: “Het leek mij daarom leuk om Black Tarantula en De Wolf, als een juxtapositie, direct na elkaar op het podium te zetten. Beide voeren je mee naar andere werelden en emoties maar ieder op zijn eigen manier.“ Kirsten is net zo Leids als de vorige twee acts, maar schrijft vooral in de taal van de Pilgrim Fathers. Haar gedichten brengen wetenschap en mystiek, feminisme en sociale kritiek samen in een persoonlijk verhaal dat eigentijds en herkenbaar is.

Langzaam verlaten we de puur Leidse scene; Heath is de één na laatste act. Deze Haagse band met een Leids gitaarrandje maakt pure psychedelische rock. Het vijftal verwerkt mondharmonicasolo’s in hun nummers van minstens tien minuten; “dichter bij Woodstock 1969 kunnen we niet meer komen.” Ze werden tweede bij de Nobel Award 2022, stonden op Psychedelicious en hoorden op 1 mei dat ze geselecteerd zijn voor de Popronde 2024.

De vrolijke jarenzeventigrock van Zuster Zonnebloem is de slotact. Met hun optredens op onder andere de Nobel Award (winnaar 2021) en Werfpop veroverden ze de Leidse harten. De Goudse ere-Leidenaren kwamen daarna onder andere terug voor het Across Borders-festival en staan op de aankomende editie van Psychedelicious.

Kosten en tijdschema

Wie mee-eet bij het eetcafé (€7,50) en blijft voor de muziek, kan de combi-ticket voor €10 kopen.
Kom je alleen voor de muziek, dan is er de music ticket voor €5.

17:00                    inloop eetcafé
17:30                   Sam van Tienhoven (acoustic set van 20-25 min. in de foyer boven het eetcafé)
18:00-19:30       Vegan eetcafé
20:30                    Black Tarantula
21:15                    Kirsten de Wolf  (poetry set van 15 min.)
22:00                    Heath
23:15                    Zuster Zonnebloem
00:15?                  einde live muziek
01:00                    deur dicht