Op dinsdag 16 april lanceerden De Best (Ghiel de Best) en BigBSTRD (Daniel Alsina-Santos) hun gezamenlijke nieuwe single ‘Trap uit de Huis’. Het nummer is geïnspireerd op de beruchtste ghetto van Europa. Wij waren heel benieuwd naar het verhaal, en daarom gingen we langs in hun studio in Groningen.

De twee werken al zes jaar samen aan projecten. BigBSTRD is muziekproducent, VJ en beeldend kunstenaar. Zijn muziek is vooral melancholisch te noemen. Ghiel is rapper, producer en kunstenaar. Zijn nummers gaan voornamelijk over armoede en dat komt terug in de single ‘Trap uit de Huis’.

Studio voor vluchtelingen in Athene
Anderhalf jaar geleden gingen de twee naar Athene omdat Ghiel een vriend had die daar een studio runt voor vluchtelingen. “We konden daarbij aansluiten en iedere ochtend en middag mochten we de studio gebruiken. Ook hielpen we mee met het hiphopprogramma voor vluchtelingen.”

Een aantal maanden daarvoor waren de twee ook al in Griekenland te vinden, maar dan in het noorden. Ghiel heeft toen heel veel geleerd over armoede. “Het was heel confronterend en daar is de knop ook omgegaan. Want mijn ervaring over armoede in Nederland is ook een unieke ervaring. Daar kan ik teksten over schrijven. Daar kwamen ook zulke goede teksten uit dat ik dacht ‘dat moet ik nog even blijven voeden’”, lacht Ghiel. Vervolgens trokken ze naar Athene waar ze een maand woonden.

Omonia
Ze werkten samen met Communitism, en die regelden optredens voor de twee. “Op een gegeven moment waren we elke dag in Omonia (de beruchte ghetto).” BigBSTRD was daar heel veel te vinden, omdat hij elke keer op moest naar verlengsnoertjes en andere elektronische gear. De twee lachen heel hard, want in Athene is dat blijkbaar erg lastig te vinden. “Er is maar één specifieke winkel, daar kan je lopend naartoe, maar dan kom je wel door die wijk.”

 

Gebruik foto's als ademruimte tussen lange stukken tekst, met eventuele quote erover

Omonia kan je volgens de heren het beste vergelijken met een soort van Zombieland. Er waren overal junkies en de naalden lagen verspreid over de grond. “In de eerste week dat ik naar de elektronicawinkel liep zag ik een vrouw van in de 60 of 70 een huis bouwen van afval. Dat huis werd elke dag groter en op dag 8 was het hele huis opeens weg, inclusief die mevrouw.”

BigBSTRD liep heel veel rond door de wijk. Hij voelde zich totaal niet angstig. “Ik ben best groot, ik ben donker. Heel veel mensen laten mij toch wel met rust. Natuurlijk moet je wel oppassen, maar ik was wel benieuwd hoe het daar eraan toeging.” Toen hij weer terug was in de woning waar ze op dat moment woonden zei hij de legendarische woorden: ‘Er wordt getrapt uit de huis en het is daar niet pluis’.

De Jeugd van Tegenwoordig
De track Trap uit de Huis klinkt een beetje als De Jeugd van Tegenwoordig. Volgens Ghiel is De Jeugd ook echt een inspiratiebron. “Ik hou van De Jeugd en ik ben ermee opgegroeid. Ik vind oprecht dat ze steengoede muziek maken.” Ghiel vindt het dan ook een megacompliment als iemand zijn muziek vergelijkt met De Jeugd. “Die eerste drie albums zijn mijn complete middelbare school periode. Ik ken al die teksten uit mijn hoofd. Ik heb wat betreft het omgaan met ideeën via tekst heel veel van De Jeugd geleerd.”

EP Klassenstrijd

Uiteindelijk zijn er wel twintig tracks in Griekenland ontstaan. Niet perse allemaal in Omonia, maar wel in en rond Athene. “Ik wilde ook even weg zijn van huis en van een afstand kijken naar bepaalde dingen en situaties”, aldus Ghiel.  Een aantal van die tracks komen op de EP Klassenstrijd. 90 procent van de EP is autobiografisch en gebaseerd op het leven van Ghiel. “Ik ben best wel een boteerlijke lul, en daar komen geinige en pijnlijke teksten uit.” Athene was volgens Ghiel ook echt reflectie op zoeken en de ruimte hebben om daar bot mee om te gaan. “Athene voelde als een hele veilige ruimte, ook omdat niemand je daar kan verstaan.”

Op de aankomende EP staan vijf tracks. Ghiel weet nog niet zeker wanneer deze uitkomt, maar eind mei, begin juni moet haalbaar zijn. “De EP is nu af, daar ben ik al heel erg blij mee. Er moet alleen nog even een cover komen.” Over een EP-release is nog niet nagedacht, maar het lijkt de heren wel erg leuk om dit toch te vieren.

In de meivakantie zal Ghiel weer te vinden zijn in Griekenland. “We (Ghiel en fotograaf Jedidja Smalbil) gaan naar een kunstenaarsresidentie, en daar zullen we een klein festivalletje organiseren. En ik ga daar ook natuurlijk weer nieuwe tracks schrijven.”

Wat brengt de rest van het jaar?

BigBSTRD gaat vaak als VJ optreden dit jaar en organiseert een aantal Dub Techno evenementen (waarvan de eerste op 18 mei), maar echt iets uitbrengen staat niet op de planning. “Toen ik in Athene was zag ik veel dingen waar ik graag over wilde rappen, maar als ik Groningen rondloop heb ik dat niet echt. Ik heb vaak het idee dat ik het te goed heb hier. Waar moet ik het in een rap dan over hebben? In Athene zag ik dingen waar ik echt iets over kon zeggen.”

Ghiel is zelf op 18 mei te vinden in het Grand Theatre tijdens Re:Sources. Samen met Kidd Nebula doet hij mee aan Wisselstroom van Noordstaat. Meer informatie is te vinden op de website van Noordstaat. “Voor de rest gaan we gewoon muziek opnemen en ik heb ook al weer bijna een nieuwe EP klaarliggen. Het is ook ergens wel mijn doel om twee EP’s dit jaar uit te brengen.”