Volgende week openen in heel Nederland de stembussen voor de Tweede Kamerverkiezingen, maar dit weekend is er ook een hele andere stembus geopend, namelijk die voor de Song van het Jaar 2023! Jij bepaalt de komende weken wat de allerbeste tracks van het afgelopen jaar waren. Wij stelden een gigantische lijst samen met de crème de la crème van de muziek van 2023, waar niet alleen gevestigde waarden instaan, maar ook een hoop nieuwe, frisse namen. Wat zijn onze 16 favoriete nieuwkomers dit jaar?

Stem op de Song van het Jaar 2023

Welk nummer moet volgens jou ECHT de geschiedenisboeken en het collectieve geheugen in? Welke instant classic moet de nieuwe 3voor12 Song van het Jaar worden? Vanaf nu kun je antwoord geven op al die vragen door je stem uit te brengen op tien favorieten. De hele lijst is hier te beluisteren op Spotify. Hier kan je de komende tijd je stem uitbrengen

Raye

Raye

Och, wat een verhaal heeft RAYE. De Britse singer-songwriter tekende als jonge tiener met weinig kennis van de muziekwereld een wurgcontract bij een groot label, waar ze vervolgens jarenlang werd uitgebuit, te maken had met mannen die hun macht misbruikten en nooit de kans kreeg om haar eigen stem te vinden. Gelukkig wist ze daar onderuit te komen, en bracht ze dit jaar ein-de-lijk haar prachtige, emotionele debuutalbum uit waarmee ze de Melkweg, Paradiso en Lowlands tot tranen roerde.

Elmer

Elmer

Het is vrij onmogelijk om Elmer in een hokje te plaatsen. Maakt ze rap? Is het theater? Niemand maakt dit: een soort activistische, absurdistische performance art waarbij ze op het podium wordt vergezeld door een scratchende hond, zoals ze op Lowlands zagen? Precies dat ongrijpbare is wat de Amsterdamse met dikke plaksnor zo interessant maakt.

BAMBII

Een van de verrassingen van de Lowlands-nachten dit jaar? BAMBII. De Canadese dj met Jamaicaanse roots kreeg alle billen aan het schudden in Biddinghuizen. Ze streeft ernaar om een safe space te creëren op de dansvloer, waar ze house, reggaeton, dancehall en UK garage met elkaar verenigt, en ziet draaien als een manier om de maatschappelijke status quo uit te dagen.

Mandy, Indiana

Weinig acts zijn zo ongrijpbaar als Mandy, Indiana. Op hun debuutalbum i’ve seen a way verenigt de band (met leden uit Manchester, Berlijn en Parijs) industriële noise met techno, dance en postpunk, en het resultaat is een chaotische, creepy mix die onder je huid kruipt en nooit verveelt. Ook op Lowlands dit jaar maakte het gezelschap de nodige indruk met een verrassend vermakelijke, overweldigende show in de X-Ray. 

Caroline Polachek

Oh, wat een droomjaar is 2023 voor Caroline Polachek! De Amerikaanse zangeres/producer bracht met Desire, I Want To Turn Into You een ongelooflijk ambitieus, avontuurlijk popalbum uit, dat al in potlood opgeschreven staat voor alle eindejaarslijstjes. En deze zomer domineerde Polachek de podia van allerlei grote Europese festivals. Denk bijvoorbeeld aan Primavera en Glastonbury, maar ook aan Best Kept Secret, waar ze zelfs met stemproblemen een van de grootste hoogtepunten was.

Marlon Hoffstadt

Hét onbetwiste hoogtepunt van Amsterdam Dance Event dit jaar was toch wel Marlon Hoffstadt’s b2b met Malugi bij Club Heart Broken. Hoffstadt (ook wel bekend als DJ Daddy Trance) heeft een monsterjaar achter de rug waarin-ie hits scoorde met ‘It’s That Time’ en ‘Call Me’ en de must-see was op ieder feest waar hij achter de draaitafel stond.

De Toegift

De Toegift

Melancholische, nostalgische folk die klinkt als het muzikale equivalent van een late avond op het strand van Vlissingen: dat is misschien wel de beste omschrijving van De Toegift. Met die wonderschone, bijzondere liedjes wisten de Zeeuwen al een plekje in onze harten te veroveren op ESNS en Best Kept Secret eerder dit jaar.

The Last Dinner Party

Al in het voorprogramma van The Rolling Stones spelen in het Londense Hyde Park voordat er überhaupt een debuutsingle uit is: niet veel bands mogen dat zeggen, maar de dames van The Last Dinner Party wel. Het Britse vijftal is met hun melancholische, theatrale glamrock ondertussen een van de allerheetste bands van de indiescene, en het ziet er niet naar uit dat het vuur rondom The Last Dinner Party gauw zal doven.

The Bug Club

Hoe The Bug Club te werk gaat om hun liedjes te schrijven? Nou, best simpel: het Welshe trio zet een kop thee en streeft ernaar om een track geschreven te hebben voor de thee in kwestie is afgekoeld. En het werkt! Met hun sarcastische, chille rock over de sleur van het dagelijks leven maakte de band eerder dit jaar al indruk op Eurosonic en Into The Great Wide Open.

Lusho

Lusho wist het altijd al: hij wilde iets met muziek doen. Wat precies, dat wist hij dan weer niet, dus hij begon als piepjonge tiener eerst met een beetje experimenteren met beats, en kroop na een tijdje zelf achter de microfoon om te rappen. Dat werkte, want inmiddels is de Amsterdammer een van de meest veelbelovende rappers in de Nederlandse scene en stond hij deze zomer op Rolling Loud.

Holly Humberstone

Opgroeien in een doodsaaie Engelse industriestad, doorbreken in de pandemie wanneer de wereld op slot zit en een totaal ander leven hebben zodra datzelfde slot weer van de wereld af mag: het overkwam Holly Humberstone. Op haar onlangs verschenen debuutalbum Paint My Bedroom Black probeert de singer-songwriter deze transformatie een plekje te geven met frisse, hyperpersoonlijke poptracks. 

Baby's Berserk

Baby’s Berserk is zonder twijfel een van de coolste acts van Nederlandse bodem op het moment. Het eigenzinnige trio uit Amsterdam wist hoge ogen te gooien met hun extravagante, rauwe DIY-dance-punk op ESNS eerder dit jaar, en bracht ook nog eens hun titelloze debuutalbum uit. Niet zomaar een debuut, want met Baby’s Berserk sleepte de band meteen een nominatie binnen voor de 3voor12 Award voor het allermooiste Nederlandse album van het jaar.

STONE

Dat jonge Liverpoolse kwartet dat de Grote Zaal van Paradiso he-le-maal plat speelde tijdens London Calling afgelopen oktober met hun gefrustreerde poprock? Dat was STONE. De band heeft pas twee korte EP’s uit, maar is nu al een van de leukste acts in de gitaarscene met catchy tracks waarmee ze een stem willen geven aan degenen die zich ongehoord voelen en korte metten maken met de Engelse regering. 

Meis

Aysha de Groot draait al een poosje mee in de muziekwereld als onder andere bandlid van Eefje de Visser, maar er ontstaat ook steeds meer buzz om haar eigen project Meis. Ze maakt ontroerende, piepkleine Nederlandstalige dreampopliedjes die raakt aan o.a. Bon Iver en Clairo, waarmee ze door merg en been gaat. Begin volgend jaar verschijnt haar debuutalbum, dat ongetwijfeld zal zorgen voor natte oogjes.

Rema

Afropop is he-le-maal booming momenteel. Je kan bijvoorbeeld niet meer om Burna Boy heen, maar ook Rema is goed op weg om in Europa net zo’n grote popster te worden als in zijn thuisland Nigeria. Hij scoorde al een joekel van een hit met ‘Calm Down’, en liet op Lowlands deze zomer zien dat hij veel meer is dan een eendagsvlieg.

NewJeans

Gooi vrolijke pop, r&b, UK garage en drum-’n-bass bij elkaar in de blender met een hele hoop suiker, en wat krijg je? De tweede EP van de Zuid-Koreaanse meidengroep NewJeans, Get Up. Het vijftal timmert al een tijdje aan de weg, maar blies dit jaar pas echt op bij een groter publiek met die onweerstaanbare, catchy tunes die zelfs bij de grootste zuurpruim een glimlach op het gezicht kunnen toveren. 

De Song van het Jaar 2023

Wat was dé Song van het Jaar 2023? Welk nummer heb jij dit jaar grijsgedraaid? Welke track vond je het mooist, of tekende jouw jaar? Stem nu op de songs die jouw muzikale jaar hebben gemaakt

Wil je weten waar jouw favorieten terechtkomen? Luister dan in de week van 27 november de hele week naar 3voor12 Radio op NPO 3FM! Vrijdag 1 december ben je bovendien van harte welkom bij het Song van het Jaar festival in de Maassilo in Rotterdam, met o.a. Pitou, Naaz en Sophie Straat. De deuren gaan om 16:00 uur open en tickets zijn voor slechts 17,50 te verkrijgen via de website van Rotown. 

Meer Song van het Jaar