Wie dacht dat de originele funky breakbeats alleen in de bakken met jaren zeventig soul en r&b uit de Verenigde Staten of Northern Soul uit de UK kunnen komen, moet eens luisteren naar het werk van Harde Smart, een DJ collectief dat bestaat uit Micha Marva en No Sleep Richy uit Gent en Sjefke de Kok uit Eindhoven. Ze brachten drie jaar geleden al een prachtige compilatie uit met Vlaamse en Nederlandse grooves uit de vergeten muzikale krochten van de lage landen.
Zowel die compilatie als de mixtape voor 3voor12 begint met het prachtige ‘Hollandse Taal’ van Moeder en Haar Jongens, een liedje van een vrij obscure theatersoundtrack uit 1977 van Ruud Bos. Precies dit nummer was ook het begin van de vriendschap met Sjefke de Kok uit Eindhoven, inmiddels al weer een aantal jaren het derde Harde Smart-lid. Micha: ‘We hadden het nummer “ontdekt” via zijn YouTube-account. We kenden hem toen nog niet maar aan zijn uploads te zien, wisten we meteen dat deze jongen de Nederlandstalige muziek op dezelfde manier benaderde als wij. Nog diezelfde week ging ik diggen in de Koekenstad Antwerpen en die plaat zat al de hele tijd in mijn achterhoofd. Toen ik door de eerste platenbak ging, zag ik opeens die hoes. Wat een gevoel! En dat voor 3,70 euro. Ik zei nog tegen de uitbater dat ik blij was met die plaat en hij antwoordde: “Hoe, maar dat is toch gewoon cabaret?!” Ja dat klopt, maar dan wel geproduceerd door eindbaas Ruud Bos.”
‘Hollandse Taal’ is zo’n prachtig voorbeeld van een gevonden parel, maar waar moet een liedje aan voldoen, moest het voor Harde Smart in aanmerking komen? ‘Bij voorkeur moet het een lekkere drumbreak bevatten, drums zijn belangrijk. Maar een mooie groove, of ‘spacey’ soundbyte kan ook… Zeg maar dat het goeie grondstof moet opleveren om in een mixtape te gebruiken. Harde Smart is zeker ook een verhaal van knippen en plakken. Liedjes die helemaal van het begin tot het einde kloppen zijn er ook, maar die zijn zeldzaam. Volgens het concept zijn de liedjes ook in het Nederlands gezongen, het liefst met een paar harde lines uit het leven gegrepen.’