BREIN wint van XS Networks in torrentzaak

Schadevergoeding en verplicht afdragen van gegevens Sumotorrent

Laurence Tanamal ,

Hostingprovider XS Networks is door rechtbank Den Haag aansprakelijk gesteld voor misgelopen inkomsten door torrentsite Sumotorrent. Deze zaak is door stichting BREIN aangespannen omdat XS Networks Sumotorrent niet direct verwijderde en hun gegevens niet aan BREIN verstrekte. De uitspraak heeft als resultaat dat de hosting provider alsnog alle naw-gegevens (naam-, adres- en woonplaatsgegevens) aan BREIN moet leveren en de torrentsite verwijderd moet houden. Als zij deze gegevens niet afdragen moeten zij een dwangsom betalen van 10.000 euro per dag, wat op kan lopen tot een totaalbedrag van 500.000 euro. Opvallend is dat de verantwoordelijkheid hiermee van een cliënt bij de provider wordt gelegd.

De rechtbank Den Haag oordeelde dat 'Sumotorrent een evident onrechtmatige site is. Daarom had de professionele hosting provider de site onverwijld ontoegankelijk moeten maken en prompt alle bij haar bekende identificerende gegevens moeten verstrekken,' aldus BREIN in haar verklaring. XS Networks is niet aansprakelijk gesteld voor het schenden van auteursrechten, wat BREIN wel eiste. Toch worden zij aansprakelijk gesteld voor misgelopen inkomsten van Buma/Stemra omdat zij bewust de torrentsite online hebben gehouden na een dagvaarding van BREIN. De grootte van de schade en de bedragen zijn niet bekend.

De uitspraak is resultaat van een langdurige strijd tussen de twee partijen. In 2008 startte Brein al een kort geding tegen de host, wat later ingetrokken werd. Sinds het vonnis tegen Mininova in 2009 is XS Networks begonnen met het afbouwen van hun activiteiten wat er in resulteerde dat zij vanaf 1 februari 2012 geen websites, zoals Sumotorrent, meer hosten. Inmiddels was de torrenstie al uitgeweken naar een provider uit Oekraïne. XS Networks laakte echter om (juiste) gegevens van Sumotorrent te verstrekken aan BREIN. Een paspoortkopie die zij eens toestuurden bleek vervalst.

Deze uitspraak vergroot het risico voor providers om niet direct gehoor te geven aan de eisen van een stichting als BREIN. Een provider zal na een dergelijke aantijging direct moeten beslissen of zij de site verwijderen en hun gegevens verstrekken, voordat er een juridische zaak aan te pas is gekomen. Met andere woorden wordt er in dit licht van een provider verwacht dat zij in staat zijn om te oordelen of hun cliënt wettelijk in overtreding is of niet. Dit kan gevolgen hebben voor de toekomst van (internet)privacy en legt de juridische aansprakelijkheid voor eventuele illegale content van hun klanten bij de hosting providers.