Tofik Dibi (GL) wil undercover onderzoek discriminatie uitgaansleven

"Individu beoordelen op zijn gedrag, niet op dat van iemand die op hem lijkt"

Atze de Vrieze ,

Tofik Dibi (GroenLinks) wil een undercover onderzoek laten uitvoeren naar discriminatie in het uitgaansleven. Het Tweede Kamerlid - zelf van Marokkaanse afkomst - zegt zo het negatieve gevoel van veel allochtone jongeren serieus te willen nemen. Dat zei Dibi dinsdagavond in 3voor12radio. "Ik ben zelf in mijn jeugd ook vaak genoeg geweigerd. Je weet vaak niet waarom, gaat aan jezelf twijfelen."

Volgens Dibi is undercover onderzoek de enige optie om het probleem te onderzoeken. "Een portier zal nooit uit zichzelf zeggen dat hij iemand weigert vanwege zijn huidskleur."  Clubs of kroegen die zich stelselmatig schuldig maken aan discriminatie moeten in het uiterste geval zelfs gestraft worden met het stopzetten van hun licentie. "Natuurlijk kan een horeca-eigenaar aangesproken worden op gedrag van een ingehuurd security bedrijf. Een clubeigenaar heeft de verantwoordelijkheid voor hoe het binnen is, wie er werkt, wat er aan de deur gebeurd. Als discriminatie vaak voorkomt, heeft hij er kennelijk schijt aan."

Deurbeleid bij uitgaansgelegenheden is al sinds jaar en dag een heikel punt. Want wanneer is weigeren aan de deur nu terecht. De belangrijkste taak van een portier is de zaak veilig te houden, te sfeer te bewaken en het publiek binnen te krijgen dat past bij een club of kroeg. Daarbij wordt gekeken naar kleding, verzorgdheid, groepssamenstelling. Op Facebook circuleerde vandaag al het voorbeeld van een Marokkaans meisje dat bij een club verzocht of Marokkaanse jongens misschien geweigerd konden worden, omdat sommige van hen haar constant lastig vielen en in haar oor sisten dat ze een hoer was. Wanneer gaat een portier de grens over?

"Als je elke week heibel in je zaak hebt, kun je uiteindelijk failliet gaan", beaamt Dibi, die zich voor kan stellen dat horeca-eigenaren worstelen met hun deurbeleid. "Ik zie ook welke groepen jongeren oververtegenwoordigd zijn bij het veroorzaken van problemen. Toch blijft voor mij een belangrijk principe overeind staan: een individu moet beoordeeld worden op zijn gedrag, niet op dat van iemand die toevallig op hem lijkt."