Case Closed: Wet online tickethandel niet in de la verdwenen

Arda Gerkens (SP): "We zijn er nog steeds mee bezig"

Atze de Vrieze ,

Aan het eind van het jaar blikt 3VOOR12 traditioneel terug op een aantal zaken waarover het laatste woord nog niet gezegd is. Vandaag: de wet tegen tickethandel op internet.

Arda Gerkens (SP): "We zijn er nog steeds mee bezig"

Aan het eind van het jaar blikt 3VOOR12 traditioneel terug op een aantal zaken waarover het laatste woord nog niet gezegd is. Vandaag: de wet tegen tickethandel op internet.

Vlak voor het kabinet viel werd in de Tweede Kamer een wet aangenomen die het doorverkopen van tickets op internet aan banden moet leggen. Maar met de val van Balkenende verdwenen ook de twee initiatiefnemers van de wet uit de Kamer: Arda Gerkens (SP) en Nicolien van Vroonhoven (CDA). En dat terwijl hun initiatief nog door de Eerste Kamer goedgekeurd moet worden. Verdween met hun afscheid de ticketwet in de la, om daar nooit meer uit te komen? "Nee hoor", zegt Arda Gerkens. "Nicolien en ik zijn er nog steeds mee bezig. De Eerste Kamer heeft een aantal kritische vragen gesteld, die zijn we op dit moment aan het beantwoorden."

Het was Gerkens een doorn in het oog dat tientallen bedrijven op internet voor veel geld kaartjes verkopen voor onder meer concerten en sportwedstrijden. Deze handelaren drijven volgens Gerkens de prijs op en maken het voor 'normale' fans steeds moeilijker om aan een toegangsbewijs te komen. "De afgelopen maand hebben we weer een run op tickets gezien bij festivals als Lowlands en Noorderslag. Kennelijk loont het om daarin te investeren. Denk je dat die alleen door fans gekocht worden? Inmiddels zijn de kaarten in ruime mate voorradig op internet, voor veel geld."

De initiatiefnemers deden in de Tweede Kamer nog een aantal aanpassingen aan hun voorstel, nodig om enkele twijfelaars over de streep te trekken. Zo verschoof het accent naar zelfregulering in de sector. Die wijzigingen moeten nog voorgelegd worden aan de Raad voor de Rechtspraak, die beoordeelt welke belasting een nieuwe wet vormt voor rechters. Na de verkiezingen bleef de wet bovendien enige tijd op de plank liggen, met name door interne verschuivingen bij het CDA. "Het was een tijdje onduidelijk wie waarover zou gaan binnen het CDA. Inmiddels is duidelijk naar Harry van Bommel (SP) en Sabine Uitslag de wet voor de Eerste Kamer zullen verdedigen. Nicolien en ik mogen mee naar de Eerste Kamer om ze bij te staan."

Het wetsvoorstel werd destijds met een nipte meerderheid aangenomen in de Tweede Kamer, ondanks tegenstand van bijvoorbeeld de VVD. Ook minister Van der Hoeven van Economische Zaken (CDA) was tegen de wet. Inmiddels bekleedt de VVD het departement justitie in de vorm van minister Opstelten en zwaait Maxime Verhagen (CDA) de scepter over Economische Zaken. "Het is natuurlijk afwachten hoe de wet als hij eenmaal aangenomen wordt gehandhaafd wordt", zegt Gerkens. "Zeker nu de VVD in het kabinet zit."